Når pressen svikter

Bergens Tidende stoppa en faglig klimadebatt etter først å ha trykt en kronikk som hevdet at norsk oljeutvinning er i pakt med Paris-målene. Energiforsker Peter M. Haugan reagerte og kalte det typisk norsk realitetsfornekting. Men da han ville ta diskusjonen videre, ble det avslag. «Kompleksiteten» ble for stor, mente BT-redaksjonen. De svikter som kunnskapsformidlere, mener Haugan.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Vanskelige valg

«Vi er alle klar over at kloden er syk, og at mennesket både er den sykdomsfremkallende organismen og legen som kan gjøre den frisk.» Kristoffer Rypdal, professor i klimadynamikk, er klar i sin diagnose – og i medisinen han forskriver, som bl.a. er utbygging av vindkraft. Det betyr omstridte naturinngrep, men det finnes ingen kur uten bivirkninger, sier han. Enten vi liker det eller ikke.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Nytt lokallag i Nordland

Dårlig vær med stengte bruer og kansellerte ferger gjorde at bare sortlendinger kunne bli med da Vesterålen lokallag av Besteforeldrenes klimaaksjon nylig ble stifta, – som det ferskeste skudd på stammen i en organisasjon som nå er i sterk vekst. Begivenheten fikk positiv omtale i Bladet Vesterålen. «For dette er akkurat det det høres ut som: En miljøvernorganisasjon for de eldre.»

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Vi må alle ta et valg

Når Eva Ormåsen hører statsministeren tale om klima, føler hun seg lurt. «Vi vet at hun ikke har tenkt å ta de grepene som kloden trenger, og som barnebarna våre trenger for å se trygt inn i fremtida», skriver hun i Ringsaker Blad. Hun var i mange år aktiv i KrF, men vil nå heller bruke kreftene på grasrotarbeid gjennom Besteforeldrenes klimaaksjon – for å utforme god politikk nedenfra. 

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Nyttårsynskjer frå Lom

Øvst oppe i Gudbrandsdalen har Torgeir Garmo bygd opp det kjende steinsenteret sitt, og derifrå har han drive med miljøvern og økopolitikk heile sitt vaksne liv. Han er sjølvsagt medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon. «Men når ein bur ute i ein utkant er det ikkje så greitt å vera med på møte og aksjonar.» Nokre tankar ved inngongen til eit nytt år vil han likevel dele med oss. 

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Fossilgalskapen kan og må stanses

I sin hilsningstale til Natur og Ungdoms landsmøte i Fredrikstad ga Steinar Winther Christensen uttrykk for sterk solidaritet med de unge og deres rettferdige kamp for en tryggere framtid. «Vi besteforeldre har levd våre liv. Vi vil ikke oppleve de dramatiske klimaskader som dere risikerer om ikke verdens fossilgalskap stanses. Det er dere som er unge vi ønsker å være støttespillere for.»

Les mer…

6kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Om klima og global helse

Mange fattige land har opplevd en sterk velstandsutvikling. Risikerer vi å sette dette på spill ved en klimapolitikk som struper tilgangen på billig energi? Spørsmålet kommer fra fra enkelte økonomer, med er galt stilt og villedende, hevder tidligere helse- og sosialministre fra Høyre og Ap. Global helse og framskritt er nå mest truet ved at vi lar utslippene holde fram, uten raske og effektive mottiltak.

Les mer…

4kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Meningsløs bruk av elkraft

Equinors plan om å elektrifisere sokkelen vil isolert sett redusere norske klimagassutslipp. Men i en større sammenheng gir det ingen mening og er egentlig ren galskap, sier Carlo Aall, professor i bærekraftig utvikling ved Vestlandsforsking. Hele ideen med å bygge ut mer fornybar energi er å erstatte, ikke legge til rette for å videreføre fossil energiproduksjon, sier han. Se også hva andre forskere mener.

Les mer…

11kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Klimafornekting på norsk

Peter Haugan er klima- og energiforsker på Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen, der han var med å etablere Bjerknessenteret for klimaforskning. Han har lenge sett seg lei på det han betegner som den spesielle norske formen for klimafornekting – som går ut på å være klimabevisst uten å å ville endre på noe vesentlig, og i hvert fall ikke noe som kan skade oljeinteressene.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Minneord om Otto Martens

Otto Mejlænder Martens døde 29. desember. Med dette har vi mistet en forkjemper for klima og miljø og livsvilkårene for våre barnebarn og framtidige generasjoner, skriver to av hans venner og kampfeller blant besteforeldrene i heimbyen Trondheim. – Otto sa alltid at «noen må ta ansvar», og så tok han det selv. Alle må gjøre sitt, og her var Otto helt på linje med ungdommens klimakamp i dag.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!