En bane for framtida

NordNorgebanen (4)
Å reise miljøvennlig skal være enkelt, sier Vy. – Også i nord, sier Vi! Det var godt med røde hatter blant demonstrantene utenfor Stortinget i dag. Foto: Ivan Chetwynd

En moderne dobbeltspors Nord-Norgebane vil binde landet sammen også på det mellommenneskelige plan, sa Torstein Fjeld fra BKA i sin appell foran Stortinget i dag. Den tre timer lange demonstrasjonen trakk mange som ville være med å kreve at de folkevalgte må tenke nytt for framtidas transportpolitikk i våre nordlige landsdeler.

Regjeringa la fram Nasjonal Transportplan (2025–2036) i slutten av mars, – det ble en nedtur for dem som ønsker at Nord-Norgebanen skal bygges. Men de har på ingen måte mista motet, og har ingen planer om å gi seg med det første. Alliansen Tromskomiteen for jernbane, Aksjonsgruppa for Nord-Norgebanen, Jernbane NORD AS, For Jernbane og Besteforeldrenes klimaaksjon hevder at kravene har brei støtte både i nord og sør.

«NTP svikter kapitalt i kampen for et levelig miljø for våre etterkommere. Vi vet at samferdsel påvirker natur og miljø sterkt, bruker svært mye energi, produserer mikroplast og slipper ut store mengder klimagasser, over 30 % av alle våre utslipp, alt forsterket av overaktiv motorveibygging. Tog og jernbanetransport er løsningen. Tog krever en brøkdel av energien for samme transportarbeid, er naturvennlig, og har så godt som null utslipp. Jernbanen er derfor et viktig virkemiddel for å nå klima- og miljømålene.» Fra appell ved Torstein Fjeld, leder av BKAs samferdselsgruppe (kom ikke som planlagt til Oslo pga togstans, så framført av Gunnar Kajander).

BKA-leder Linda Parr roser alle organisasjonene for en vellykket markering. – Nasjonal Transportplan er ikke vedtatt ennå, og når det kommer sterke appeller både fra SV, FrP, V og Rødt, er det grunn til å håpe at Nord-Norgebanen vil bli prioritert likevel. Som det ble sagt, vil en en slik bane komme både folk, fisk og forsvar til gode. Det er på tide å tenke store tanker, slik man gjorde den gangen Bergensbanen ble bygget!
– Ivan Chetwynd, nestleder i BKA Oslo, forteller at han kjente det på lukta at det var en spesiell begivenhet da han kom til Eidsvolls plass i dag. Her var det ikke var vafler som ble servert, men ekte nordnorsk fesk! Det var flott, akkurat som det skulle være! – Og her er er noen flere av bildene han tok:

Synnøve des Bouvri hadde tatt turen fra Tromsø. Her får Per Willy Amundsen (FrP) vite hvor skapet skal stå og banen skal gå!

Det var mange bannere og plakater, inkl noen hjemmelagde. (Damen mente det ville bare være hyggelig, hvis bildet av henne brukes på hjemmesiden:)

Senjahopen sang, og fikk publikum med på omkvedet i form av en joik (som de hadde fått lov å bruke av noen samer de hadde snakket med).

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 25.04.2024

    Takk for en fin markering!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*