Klimatoppmøtets viktigste tale

Med sitt mot, alvor og besluttsomhet har 15 år gamle Greta Thunberg gjort et veldig inntrykk på mange. «Katowice-møtets viktigste tale» kalte Svein Tveitdal den svenske ungjentas appell til delegatene. «Vi har på sätt och vis fått vår egen Malala,» skrev en kommentator i Expressen. «En flicka som profetiskt ställt sig i förtruppen för en rörelse som säger som det är.»

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

COP24: Et folkeopprør må til

Dagene i Katowice, der han har fulgt klimaforhandlingene på nært hold, har ikke styrket Svein Tveitdal i troen på at Parisavtalen vil bli fulgt opp på tilfredsstillende vis. Håpet for framtida ligger i at folkeopinionen snur, slutter å la seg lure av lettvint optimisme og begynner å lytte til de unge menneskene som nå verden over streiker og gjør opprør mot unnvikende og handlingslammede politikere.

Les mer…

11kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

«Norge en sinke»

«De norske utslippene har økt siden 1990 (…) Det er jo helt vilt at regjeringen legger opp til enda mer leteaktivitet for olje- og gassnæringa i nordområdene.» Tore Furevik, som er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, tar bladet fra munnen i et intervju med Bergens Tidende i dag. Han er i Katowice og synes utsiktene er begredelige. Verden styrer mot en oppvarming på 3-4 grader Celsius.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Flyreisinga må ned

Universitetsavisa «På Høyden» i Bergen har utløyst ein livleg klimadebatt etter at dei synte at rektor ved UiB har fire gonger større klimaavtrykk enn nordmenn flest, og er ein «fly-versting» blant norske rektorar. – Det er eit leiaransvar å gjere noko med dette, seier professor emeritus Gunnar Kvåle. Han foreslår ei ordning med «karbonavgift til fordeling» for å få bukt med unødvendig flyreising.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Til Oslo i mars!

Hvis du har mulighet for det, så sett av nest siste helg i mars 2019, og legg turen til Oslo. Oppfordringen kommer fra Nina Weidemann, som sitter i Besteforeldrenes landsstyre og har ansvar for lokallagsamlinga lørdag 23. mars. Det er dagen etter den store konferansen «Broen til framtiden» som arrangeres for sjette år på rad. Også der pleier mange av våre medlemmer å delta.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Vil ha gods på jernbane

Det er et tverrpolitisk mål å føre gods over fra veg til sjø og bane. Likevel skjer det motsatte. Store mengder gods føres fra bane til veg i 2019.  I et felles utspill fra foreningen For Jernbane, Besteforeldrenes klimaaksjon, Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund kreves det en støtteordning for gods på jernbane. CO2-utslippene fra bane er bare 10 prosent av utslippene fra vegtransport!

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Rettferdig klimaskatt

Fordelingspolitiske spørsmål tvinger seg fram i klimadebatten, etter protestaksjonene i Frankrike. Miljø- og klimaavgifter må utformes på en sosialt rettferdig måte, slik at de kan godtas av folk flest, mener leder av Besteforeldrenes klimaaksjon, Steinar Winther Christensen. Sammen med Natur og Ungdom og Naturvernforbundet oppfordrer han norske politikere til å tenke nytt i avgiftspolitikken.

Les mer…

5kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Britiske besteforeldre mot fracking

I markedsføringa av seg selv snakker Equinor nå mer om grønn energi, klima og bærekraft enn om olje og gass. Samtidig vet vi at selskapet satser tungt på skifergass og skiferolje – en virksomhet som er sterkt omstridt mange steder i verden. Sigurd Reimers fra Grandparents for a Safe Earth forteller her hva som skjer i hjemlandet Storbritannia, der fracking-industrien nå er på frammarsj.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Markering for grønn framtid

Torsdag kveld 6. desember var plassen foran Stortinget full av folk som sto som sild i tønne og hoppet opp og ned for å holde varmen, mens de sang og lyttet til appeller. SE VIDEO. Det var avslutningen på en serie markeringer  – «Sammen for et klimabudsjett». Hver torsdag morgen har aktivister fra et tjuetall organisasjoner vært på plass for å minne de folkevalgte om det store ansvaret de har.

Les mer…

3kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

– Vil ha Oljefondet ut av olje

Risikoen knyttet til fossilt drivstoff i framtiden må få konsekvenser for hvordan Oljefondet forvaltes, mener Besteforeldrenes klimaaksjon. I en høringsuttalelse støtter BKA forslaget fra Norges Bank om at fondet bør slutte å investere i olje- og gassvirksomhet. Investeringene bør vris fra over til fornybart og bærekraftig, både av økonomiske og moralske grunner, skriver de.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!