Aktuelt

Banen går videre

I kveld seiret fornuften i Bergen, da tre utbrytere – to fra Sp og en fra Rødt – gjorde det klart at de skiller lag med partiet sitt og sikrer flertall med én stemmes overvekt, for videreføring av Bybanen mot Åsane over Bryggen. For ei uke siden var flertallet like knapt for en urealistisk tunnelløsning som kunne ha blokkert hele prosjektet.

Spre klimavett,
del denne saken!

Kollektivtilbudet i fare

Korona-pandemien har endret folks reisevaner. Flere har hjemmekontor, eller holder seg unna overfylte busser og tyr til privatbilen. Resultatet er inntektssvikt i selskapene som driver kollektivtrafikken, og fare for store nedskjæringer – som vil resultere i enda mer bilkjøring. BKA vil ha staten på banen for å hindre en slik utvikling!

Spre klimavett,
del denne saken!

Gjenbruk for klima

Kjøper du bruktbil, slipper du å betale moms. Men hvis du driver en bruktbutikk for klær, må du ut med 25 % på all omsetning. Fretex og Virke reagerer på dette, og får støtte fra Besteforeldrene i Sør-Rogaland. Gjenbruk sparer energi og ressurser og er et viktig miljø- og klimatiltak vi trenger mer av, mener de. Det må stimuleres! 

Spre klimavett,
del denne saken!

En skarpere klimakamp

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 28. nov 2021
  • AV:
    Redaksjonen

Selvfølgelig var det mange gode intensjoner i Glasgow, det skulle bare mangle. Men resultatet blir for smått, for lite konkret, for unnvikende, sier BKA-leder Steinar Winther Christensen. – Vi som var der, og så det hele fra gateplan, sammen med aktivister fra hele verden, etterlyser handlekraft, og vilje til å begrense fossilindustriens makt.

Spre klimavett,
del denne saken!

Aktivisten

Då matematikklæraren frå Chicago kom til Noreg i 1971, saman med mannen Hugo, – var det første han sa at «no skal vi til fjells». Så sette dei i gang med tre veker frå hytte til hytte, får vi vite i portrettet Klassekampen har laga av Linda Parr. Frå før kjenner vi ho som humørfylt gateaktivist og leiar av Besteforeldrenes klimaaksjon i Oslo.

Spre klimavett,
del denne saken!

Opp med farten!

Vedtak på klimatoppmøter som det i Glasgow avhenger av konsensus. Hvis ikke sinkene skal bestemme takten, må hvert enkelt land få fart i det grønne skiftet. «Det Norge trenger nå, er å se en regjering som satser. Vi har åtte år frem mot 2030. Vi har ikke én dag å miste», skriver styreleder og generalsekretær i BKA, i en kronikk i Dagbladet.

Spre klimavett,
del denne saken!

Generasjonsansvaret

– Vi tenker mye på barnebarna og hvordan de kommer til å ha det, sier Elisabeth Medbøe og Johan Ellingsen. I et intervju med Enebakk Avis får de fortelle om sitt engasjement, og om Besteforeldrenes klimaaksjon. Begge har vært miljøopptatte lenge. Nå er det generasjonsansvaret som gjelder, – det som klima framfor noe har satt på dagsorden.

Spre klimavett,
del denne saken!

Ja, med sang!

Har individualismen tatt knekken på kampsangene? Vi synger i alle fall mindre enn før, sier Gjermund Kolltveit, forfatter av «Sangen som våpen», – en bok om hvordan sang har gitt folk mot, engasjement og fellesskap. Et lite lyspunkt er de syngende besteforeldrene i BKA, synes han. Kanskje er potensialet likevel større enn vi tror?

Spre klimavett,
del denne saken!

Hva bør vi kreve?

I 2030 vil det i verden være langt mer olje og gass på markedet enn det er plass til, hvis vi skal ha mulighet for å begrense oppvarmingen til 1,5 °C. Hva betyr det for norsk sokkel? Hva kan og bør vi kreve for å få ned norsk oljeproduksjon? Hva er realistisk? – Det opptar William Helland-Hansen, professor i geologi og miljøvernaktivist i Bergen.

Spre klimavett,
del denne saken!

Med vitenskap i skreppa

«Vi må få et økonomisk system som også måler verdien av naturkapitalen.» Vidar Helgesen, tidligere klima- og miljøminister (H), lar setningen falle ned over publikum. Det nikkes. Vi er med på Concerned Scientists årsmøte. På dagsorden står spørsmålet om hvordan dagens bærekraftsforskning blir eller ikke blir til politiske løsninger.

Spre klimavett,
del denne saken!