Landsmøtet er i gang

Thon 3

Oslo 27. april: BKA-leder Linda Parr ble mottatt med varme og begeistring da hun holdt sin åpningstale for over hundre besteforeldre fra hele landet samla til to dagers landsmøte i hovedstaden: «Godt å se dere. Godt å få tid sammen til å drøfte og legge planer for vårt viktige arbeid. Og i år er vi rekordmange på landsmøte. Det er stas!»

Kjære kolleger i klimakampen og innbudte gjester!

Vi har lagt bak oss et aktivt år i BKA. Jeg skal ta dere med på en heseblesende reise gjennom landet der vi får med oss noen av de mange aktivitetene fra 2023. Er dere klare? Fest setebeltene.

Turen starter i Oslo der den tradisjonsrikt program med Lunsj og lyrikk med klimablikk avslutter uka på Det Norske Teatret. Med blikket fylt av dikt, reiser vi sørover for å få med oss åpning av Klimafestivalen i Drammen. Sa de det var for 8. gang? Videre bærer turen til vinterkurs for besteforeldre på Nestor kurssenter i Melsomvik. For to berikende dager. Så til Grenland hvor lokallaget er tidlig ut med planer for lokalvalget. Jeg holder peptalk. Så setter vi kursen for Stavanger og et av årets høydepunkter. Det begynner imidlertid med øs-pøs regnvær utenfor Equinors generalforsamling før vi slipper inn i varmen og oppbyggende samvær under landsmøtet, og der den ene foredragsholder utkonkurrerer den andre om godt faglig påfyll. Tilbake på Østlandet får vi med oss markering av verdens myrdag med lokallaget i Eidsvoll/Hurdal på deres lokale myr. Etter et kort opphold drar vi over fjellet til Molde der BKA har stand under «Spelet om Mardøla», og er flinke til å kapre nye medlemmer. Men nå er det blitt august og Arendalsuka står for tur. Agderlaget har montert det fine BKA-teltet, og vi er straks i gang med gode samtaler med besøkende. BKA lanserer rapporten til Helge Ryggvik om å stanse leting etter olje og mineraler i Barentshavet med godt besøkt arrangement. Lokalvalget nærmer seg og på hjemturen tar vi fergen fra Horten til Moss. Der har BKA og flere innkalt til debattmøte med alle de lokale partiene. Vi lar oss også friste av klimakafé med vegetarlunsj hos laget i Søndre Østfold. Laget i Indre Østfold er neste stopp. De har fått lov til å ha stand på to videregående skoler. Og ikke si at ungdom ikke er opptatt av politikk og lokalvalg. På Hamar har laget bidratt til en lokal utgave av Broen til framtiden med stappfullt lokale. Selvsagt må vi innom vår gruppe på Beito som forteller om klimavandring både i Fagernes og med Hamarlaget. Nå går turen helt nord til Tromsø der det koker på det åpne møtet om elektrifisering av Melkøya. Planene for den nye store markeringen 20.11 er i rute, men vi tar en avstikker til Alta først. De har nemlig invitert Equinor på kake for å feire det tydelige resultatet av en meningsmåling. 70,7 % er mot elektrifisering. Vi skynder oss videre og får akkurat med oss demonstrasjonen 20.11 i Vesterålen der laget tidligere i høst har fått de lokale partitoppene som medlemmer. Neste stopp: Trondheim. Når vi spør etter lokallaget der, vet de fleste at vi finner dem i Nordre gate der gatemusikken trekker folk bort til standen. Vi blir med og synger. Stadig på vei sørover har vi fått med oss at lokallaget i Ålesund er medarrangør for kles- og lekebyttedag på biblioteket. Det kryr av unger. Siste stopp blir i Bergen der laget har stilt opp med banneret «Barnas klima – ditt ansvar» på hvert bystyremøte etter valget. Og der slutter vår liksom-reise gjennom fjoråret. Det er rett og slett imponerende all den aktivitet og kreativitet dere og andre har fått til. Gi den du sitter ved siden av en velfortjent klapp på skulderen.

Men nå, godt folk, må vi rette fokus framover! 2030 nærmer seg med stormskritt, bokstavelig talt. Vi må spisse vår oppmerksomhet og retter fokus mot disse tre områdene: De unge, det globale perspektivet og stortingsvalget i 2025.

  1. Fortsatt må vi støtte de unges klimakamp. BKA er stolt over hva NU har maktet av kamper det siste året med både Førdefjorden, Fosen og en ny runde i retten med det nye klimasøksmålet. Den siste har gitt en foreløpig og velfortjent seier. Eri, som vi møter straks, du må overbringe en hilsen fra oss med løfte om støtte til deres arbeid. Vi har også en løpende dialog med Miljøagentene, og sjefsagenten Signe Lindebråten kommer innom i morgen. Av samarbeidsprosjekter vurderer vi en ny trykksak om § 112 beregnet for skoleelever og et større arrangement under Arendalsuka i 2025.
  2. Klimaløsninger må være rettferdige globalt sett. Det at Norge har tjent godt på energikrisen i Europa, øker vår forpliktelse til å hjelpe fattige land med klimatilpasning og over på energisystemer basert på fornybar energi. Her må det mye større bidrag til i de kommende statsbudsjettene
  3. Stortingsvalget i 2025. Vårt nylig opprettede valgutvalg er så smått i gang med planer. Det sendes fortløpende innspill til alle partiers programarbeid basert på aksjonsområdene i vår strategiplan. Når vi nå skal meisle ut våre krav foran Stortingsvalget, bør strategi- og handlingsplan være en rettesnor.

Hva har vi å slå i bordet med?

Vi har fått rapporten til Klimautvalget 2050 som gir en tydelig og detaljert veiviser til hvordan Norge bør omstille seg for å bli et lavutslippssamfunn. Utvalget er tydelige på at vi ikke kan få mer av alt raskere. Vi må lære å håndtere ressursknapphet i energi, areal, biomasse, mineraler og kompetanse. Og vi må få ned klimautslipp. Skulle tro rapporten var på bestilling av BKA.

Den ferske rapporten som Framtiden i våre hender fikk laget i anledning 50års-jubileum tar for seg vårt klimafotavtrykk og bekrefter behovet for å få ned utslipp. Ved å endre livsstil i forhold til transport, mat og annet vi kjøper, kan vi redusere klimautslipp med mellom 40 og 70 %.

Snart vil vi også kunne slå i bordet med en egen artikkelsamling om hvordan vi må tenke økonomi for å holde oss innenfor naturens tålegrenser. Denne skal lanseres under Arendalsuka med bl.a. medforfattere Arild Vatn, som kommer til oss i dag, og med Tone Smith og Kalle Moene til stede. Dette er oppfølging av målet i handlingsplan om å bidra til alternativ økonomisk tenkning.

Også må vi bruke den noe overraskende dom i Den europeiske menneskerettsdomstolen som ga medhold til KlimaSeniorinnen. Det ble slått fast at Sveits gjør for lite for å hindre klimaendringer og at dette går ut over helse til eldre kvinner spesielt, og dermed også deres menneskerettigheter. Avgjørelsen vil ha betydning for andre klimarettssaker som kommer, og styrker vår egen ankesak til menneskerettsdomstolen. Dette hører vi mer om i morgen fra Mads Andenæs. KlimaSeniorinnen er blant besteforeldreorganisasjoner i 10 europeiske land som dannet et partnerskap høsten 2023, og der BKA er med. European Grandparents for Climate som partnerskapet heter, kan også øke vår gjennomslagskraft i globale spørsmål.

Og sist, men ikke minst, har vi i BKA vår egen kompetanse og erfaringer og et brennende engasjement.

– Vi må fortsette med utstrakt aktivitet og vår egen form for aktivisme.
– Vi må holde fokus på de unge, det globale perspektivet og det kommende stortingsvalget.
– Vi må bruke alle verktøy i kassa og ikke nøle med å slå i bordet med vårt budskap.
– Vi må bli flere medlemmer i vårt givende og meningsfylt arbeid som kommer barnebarna til gode.

GODT LANDSMØTE!


Eri Melhus fra Natur og Ungdom og Heidi Sørensen, klimadirektør i Oslo kommune, med hilsningstaler til landsmøtet.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Tone Toft | 01.05.2024

    Jeg er imponert over et sterkt engasjement og gjennomføringen av så mange aktiviterer i naturens og klimaets tjeneste.
    For en flott gjeng!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*