– No må vi gjør no’!

Den nye Bakkefestivalen i Trondheim gikk av stabelen lørdag 6. mai, med gratis familieprogram på dagtid og konserter på kvelden. Det er et dugnadprosjekt i bydelen Møllenberg, med mange ildsjeler og fokus på miljø, gjenbruk, mat, sosialt samvær og musikk. Besteforeldrenes rangleorkester var invitert til å opptre, og vakte begeistring da de stemte i med «VÅKN OPP, ERNA – FRAMTIDA KJÆM FORT! SNART SKA ONGAN OVERTA DET SOM VI HAR GJORT.»

Les mer…

!Skriv en kommentar

Synger ut for en bedre framtid

Vi eldre er den raskest voksende del av befolkningen og kan bety mye politisk, sier talskvinne Ellyn Dooley fra Elders Climate Action, amerikansk besteforeldreaksjon med medlemmer over hele USA. Og som i Norge synger de bokstavelig talt ut sitt budskap: På «Grandparents Climate Action Day» ljomet det mellom veggene på Union Station i Washingtom DC: «We need to build a better future … and we need to do it NOW, NOW, NOW!» Musikalsk leder for Besteforeldrenes rangleorkester i Trondheim, Ola Dimmen, er begeistret. Sang kan kanskje ikke forandre verden, sier han. Men uten sang blir det ikke noen skikkelig bevegelse!

Les mer…

!Skriv en kommentar

Vi må gi barna håp og tru!

Mest mulig glede til minst mulig forurensing: Besteforeldre brenner for framtida og barna, og synger det gjerne ut! I går formiddag ljomet det foran Stortinget, til Beethovens kjente og kjære melodi fra «Ode til gleden»
– Grunnlova skal verge landet, jord og klima skog og hav
– Framtida er barn og unge, vi må stille klimakrav
Vi må slåss for livet på jorda, vi må gi barna håp og tru
– Vi må berge dyr og planter, snart er det for seint å snu

Tekst av musikklærer og besteforeldreaktivist Ola Dimmen. Se utvalg av klimasanger.

God jul – ikke glem klima!

Med stort julemarked som bakgrunn og blide trondhjemmere som tilhørere spilte og sang Besteforeldrenes rangleorkester jula inn. Tekster som «No må alle slåss for klima, oljemakta skal få svar» (mel. Beethovens 9 symfoni) og andre sjølkomponerte klimasanger gjorde seg godt – og var godt å få rope ut, i disse dagene med de oppskriftsmessig resultatløse forhandlingene i Lima, sier orkesterleder og låtskriver Ola Dimmen (med gitar på bildet). Jeg er sikker på at vi har vedlig mange med oss, men vi må bekjempe handlingslammelsen, og da må kjenslene med! Se også Sang og musikk i klimakampen, med tekster og video.

Vatn forandrer alt! Alle må ha vatn!

«Bli med no, kom og bli med. E vi mang nok så får vi det te!» – Besteforeldrenes populære Rangleorkester var synleg og hørleg med under TVaksjons-sendinga frå Trondheim søndag. Den enkle bodskapen vår er at tilgongen på friskt vatn mange stader vil vere avhengig av at vi greier å stogge den globale oppvarminga, seier orkesterleiar Ola Dimmen. Vi var 14 personar som spelte medan børsberarane drog ut, og vi spelte også utanfor P3 teltet under NRK1 si direktesending og sendingar frå P3. Ein friskus frå redaksjonen kom og heiv seg med i orkesteret, så vi inspirerte kvarandre. Fin innsats og god stemning, dette var verkeleg morosamt!

Les mer…

Med song og godt humør – for våre barnebarn

Ola 2Vi skal skape liv og røre og få fokus på klima, seier Ola Dimmen, musikalsk leiar og songskrivar for Besteforeldrenes populære rangleorkester i Trondheim. Vi brenn for framtida og barna, og ønskjer å gi uttrykk for det på vår måte. – For litt sida var han og nokre av dei andre på Fosen Folkehøgskole der dei spelte og talte for elevane. I godt humør på veg heim vart ein ny song fødd, denne gongen om Jonas Gahr Støre «med oljesøl i øret». Han har synt seg som eit vonbrot og fortener ei skikkeleg nidvise, meiner Ola. Andre songar manar til samhald og kampvilje. – Vi kan ikkje nøye oss med å appellere til intellektet, kjenslene må med!

Les mer…

!Skriv en kommentar

Varm mottaking for raging grannies

Den trønderske dokumentarfilmen om «Opprørske oldemødre» har hatt førpremiere flere steder langs kysten, der publikum har hatt anledning til å møte og bli bedre kjent med Hinda (84) og Shirley (91). De to damene har vært politisk aktive i et halvt århundre, og er medlemmer av Raging Grannies som demonstrerer mot krig, miljøødeleggelse og økonomisk vanstyre – som de mener henger nøye sammen. På kaia i Trondheim ble de møtt av Besteforeldrenes humørfylte rangleorkester. I Bergen sto et helt mannskor klar til å ta imot dem, sammen med blide aktivister fra Besteforeldreaksjonen. Nå står filmframvisninger og debatter i Oslo for tur.

Les mer…

!Skriv en kommentar

Grunnlova må gjelde no!

Denne uka hadde både bystyret i Trondheim og fylkestinget i Sør-Trøndelag en markering av grunnlovsjubileet. Begge steder fikk de besøk av besteforeldrenes streetband, som stilte opp med rangler, gitar og nyskrevne sanger – for å minne politikerne om Grunnlovens §110b, og våre etterkommeres rett til et sunt miljø og klima. «Politikerne tar for lite ansvar. De snakker mye, med det gjøres lite», sier lokallagsleder Elisabeth Finne i en samtale med NRK Trøndelag. Bandleder Ola Dimmen forklarer hva et rangleorkester er: «Vi synger og spiller og slår på alt mulig, etter Vazelina-metoden: ta en kjent melodi og sett til en ny tekst.»

Les mer…

La dæm høre folkets røst!

I Trondheim fikk Besteforeldreaksjonens rangleorkester æren av å avslutte det innholdsrike torgarrangementet på Klimavalgdagen 24. august i. SE VIDEO. «Vi høstet stor applaus», forteller den sangglade kontaktpersonen for gruppa, Nina Weidemann. «Lørdag 7. september stiller vi opp igjen, som en innspurt i valgkampen: kl. 13.00 øverst i Nordre gate, utenfor ARK bokhandel. Gamle (!) og nye deltakere er hjertelig velkomne! Kom som du er – dette er livgivende!» Den nasjonale aksjonsdagen ble en vellykket markering, med  bred deltaking i byer og tettsteder landet rundt. Se bilder og reportasjer på nettsida til Klimavalg 2013.

!Skriv en kommentar

Det e ijt berre pæng vi træng!

Det er stortingsvalg i høst – Vi vil ha klimavalg!
La dæm høre folkets røst – Vi vil ha klimavalg!

Syngjande gateaktivistar er ikkje kvardagskost i gamlelandet. Men i Trondheim har dei kasta seg utpå, med uhøgtidelege tekstar til fengjande melodiar – og eige rangleorkester. «Vi skal skape liv og røre og få fokus på klima», fortel songskrivar Ola Dimmen. «Vi er eit stuntband der folk kan bli med på kort varsel, og vi ønskjer å gi uttrykk for engasjementet og vitaliteten i Besteforeldreaksjonen.»

Les mer…

!Skriv en kommentar