Med sang!

Beitostølen sang 2
«Et batteri, et batteri, et batteri, som er lada med fornybar energi ... » Margaret Heldor og Anne-Guri Ekern med sang og godt humør på Besteforeldreaksjonens lokallagssamling.

«Du vet du er på Arendalsuka når du støter på en gjeng syngende pensjonister i Besteforeldrenes klimaaksjon», skrev Aftenposten i fjor. Besteforeldrene er kjent for å synge ut sitt budskap. Vi eldre lærte jo å synge på den gode, gamle folkeskolen, – det betyr at vi har noe veldig viktig å bidra med, sier «Syng og lær»-pedagogen Margaret Heldor. – Sangen gjør noe med oss. Vi kommer bedre i kontakt med oss selv når vi synger. Det er en uslåelig form for kommunikasjon!

Følelser og fornuft
Margaret Heldor bor på Beitostølen og har bakgrunn som lærer og skoleleder. Hun har i flere tiår arbeidet med «Syng og lær»-prosjekter for bedre og mer lystbetont læring. Sang og musikk kan gi faktakunnskaper en ny drakt, sier hun. Det gir økt motivasjon og læringsglede. Dessuten styrker det fellesskapsopplevelsen og gjennom dét gleden av å lære noe sammen. Nesten alt blir bedre med sang!

– Sangbokserien er utviklet av Tom Næss, og Margaret har bidratt som konsulent og tekstforfatter. – Vi prøver å dekke temaer i alle fag. Vi har samlet kjente sanger og vi har laget nye der vi syntes det trengtes. Innspillinger ligger ute på Spotify, så det er lett å synge med. Det er særlig i sangbøkene til KRLE, samfunnsfag og naturfag at jeg selv har bidratt, bl.a. med sangtekster om religion, filosofi og miljø.

– Når du synger så tar du i bruk begge hjernehalvdeler, forenklet kan vi si at språket sitter i den venstre hjernehalvdel og tonen i høyre. Følelsene blir også berørt og medvirker til at innholdet som formidles kan huskes med glede og engasjement.

Besteforeldre og sang
Margaret har stor tro på allsang, der alle kan oppleve at de er inkludert. – Jeg har også stor tro på at besteforeldre er viktige i samsang med barnebarna sine, sier hun. Og når jeg er blitt aktivt med i den fabelaktige Besteforeldrenes klimaaksjon, ser jeg jo enda flere nye sangmuligheter. Jeg er overbevist om – og vet som fagperson – at sangen har en kraft i seg som betyr enormt mye når vi skal gjøre noe i fellesskap. Her har vi besteforeldre en spesiell oppgave i en miljøbevegelse med så mange unge mennesker, tenker jeg!

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 20.03.2018

    Veldig fengende og bra!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*