Musikk med mening

stephan richter

«Hei, jeg skriver en del sanger med miljøfokus, og lurer på om dere er interessert?» – sto det i en melding til oss for litt siden. Avsender Stephan Richter, bestefar, med et budskap. – Vi var interessert, tok kontakt, fikk vite mer, lyttet til hans rytmiske låter og tekster. «Jeg blir glad hvis musikken min vekker noe i dere», sa han.

Vips – så er man pensjonist!

Stephan er født og oppvokst i Tyskland, der hans ungdomstid i 1970-årene var preget av den kalde krigen, nei til atomkraft og atomvåpen. Det var en oppbruddstid som også så starten på en ny økologisk bevegelse – og partiet Die Grünen, som senere har gjort seg sterkt gjeldende, og som ble et forbilde for mange andre nye partier rundt om i Europa.

Musikalsk gikk det den gangen mye i Bob Dylan og Progrock, forteller han. – På 1980-tallet kom jeg til Norge, og noe av det første jeg la merke til var Erik Dammann og folkebevegelsen «Fremtiden i våre hender».

Så hopper vi over 40 år med jobb som sosionom og miljøterapeut, barn og familie, – og vips så er jeg pensjonist! Det er blitt 2019, og så smått tok jeg opp musikkinteressen min igjen, og fant ut at jeg hadde lyst å lage egne sanger.

Det tok tid før jeg torde å gjøre det. Det var å eksperimentere med å finne på musikk og tekst, – hadde jeg egentlig noe jeg hadde lyst å si? Som betyr noe for andre enn meg selv? Jeg var usikker, men så løsnet det etter hvert som jeg fikk mer tid til å øke mitt gamle engasjement for miljøvern. Jeg ble medlem i «Besteforeldrene» blant annet (er bestefar til tre selv).

Musikalsk er mitt ønske å ikke bli for sentimental eller trist, samtidig som tekstene skal være kritiske og helst har glimt av humor. Jeg liker mye rytme og har derfor valgt å spille inn låtene med band. Samtidig forsøker jeg å variere stilen, De tre EP jeg laget i 2020 er alle miljøfokusert, bortsett fra låta «Hodet over vann» – som er en oppsummering av pensjonisttilværelsen i sin startfase.

Jeg blir veldig glad hvis noen av sangene vekker noe i dere, whatever. Takk for at jeg får lov å reklamere litt for musikken min!

Lytt til sangen «Oljen dreper»:

Flere sanger:

På Stephans facebook-side finner du tekster og og tanker og linker til hans musikk på Spotify: https://www.facebook.com/RichtersSkala

Du kan også høre mange av låtene hans på NRK P3: Stephan Richter – visepop med glimt og mening

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 07.02.2021

    Ja, sangen «Oljen dreper» har et svingende budskap som ikke er til å misforstå. Takk til deg, Stephan. Du har tydeligvis brukt koronatiden på en givende måte. Vi vil gjerne ha deg med ute på gata når vi igjen kan samles til markeringer i Oslo.

  2. Ingigerd Husbyn | 08.02.2021

    Som å vera tilbake på 70- talet. Topp!

  3. Elisabeth Arnet | 15.02.2021

    KJempefin! Elsker det rytmiske og den litt humoristiske framføringen – FLott!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*