Klima på alvor

Equinor-2019-1
Klima- og miljøprotest utenfor generalforsamlinga 15. mai 2019. Med Besteforeldrenes fane: Gro Nylander og Guttorm Grundt

Før eller siden må Equinor endre profil og ta klima på alvor. I håp om å påskynde utviklinga har aksjonærer tilknytta BKA år etter år stilt på generalforsamlinga med egne forslag. År etter år er de blitt nedstemt – selv om et blikk i bakspeilet viser at det ville spart staten for milliarder om de var blitt lytta til. Skal det samme skje i år?

BAKGRUNN: Equinors generalforsamling 2023 er 10. mai i Stavanger. Det er bare et par dager før BKAs landsmøte samme sted, og det blir markeringer både i sentrum av byen og på Forus der hovedkontoret ligger. BKA-aksjonærene som fremmer egne forslag er Bente Marie Bakke, Even Bakke, Guttorm Grundt og Gro Nylander (klikk på navn for å se forslagene). På lørdag hadde to av dem et innlegg om saken i Klassekampen:

Even Bakke og Gro Nylander

«Hva fanden nøler I efter?», skrek Tordenskjold for å få svenskene til å gi seg før han ødela hele flåten deres. Vårt rop går til Equinor – og til staten, som eier 67 prosent av aksjene.

Equinor-aksjonærer sender årvisst «grønne» innspill til generalforsamlingen. Mange av dem støttes i stor grad av det norske folk og våre politikere. Så langt er 42 av 43 klimavennlige aksjonærforslag (AF) nedstemt av statens representant – slik Equinor tilrår.

Etter hvert tar selskapet likevel mange av forslagene til følge. Imens har Equinor – og Norge – tapt milliarder og forverret klimaendringene.

Statens representant har blant annet stemt mot følgende:

  • Statoil (Equinor) skal selge sin tjæresandaktivitet i Canada. Fremmet alt i 2009. Gjentatt fem år på rad, sist i 2014. I 2016 solgte selskapet med et tap på mer enn 4,2 milliarder kroner.
  • Statoil (Equinor) skal utforme en plan for energiomstilling. Fremmet syv år på rad, sist i 2021. Først i 2022 la Equinor frem en «Energiomstillingsplan».
  • Equinor skal stoppe boring i havområdet syd for Australia. Fremmet i 2019, nedstemt. I 2020 trakk Equinor seg ut av området.
  • Equinor skal trekke seg ut av landbasert olje- og gassaktivitet i USA (fracking). Fremmet i 2020, nedstemt. Året etter trakk Equinor seg ut med et tap på 200 milliarder kroner.

Historien fortsetter. I 2022 stemte statens representant mot blant annet følgende AF:

  • Equinor øker sine investeringer i fornybar energi raskt.
  • Equinor innfører et klimamål og utslippsplan i tråd med 1,5-gradersmålet.
  • Equinor erklærer den norske delen av Barentshavet som eksklusjonssone.
  • Equinor utvikler raskt en konkret handlingsplan for kvalitetssikring og antikorrupsjon.

Vi ber næringsminister Vestre ta ansvar og instruere statens representant om ikke å følge Equinors anbefalinger blindt, når selskapet undergraver Norges klimamål.


Even Bakke, Ph.D.
Kjemiingeniør, University of Colorado, USA
Aksjonær i Equinor
Tidligere:
Leder for ABBs globale miljøvirksomhet, Sveits
Leder, BankInvests kapitalinvestering i fornybar energi i USA og EU
Rådgiver, Aravis SA for investering i europeiske fornybare energi, Sveits
Medlem Besteforeldrenes klimaaksjon

Gro Nylander, lege dr. med.
Mangeårig overlege Rikshospitalet
Aksjonær i Equinor
Medlem Besteforeldrenes klimaaksjon
Medlem Legenes klimaaksjon
Faglitterær forfatter
Kommandør av St. Olavs Orden

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Silvia Kriz | 23.04.2023

    Meget god illustrasjon av hvor bakstreversk staten har forvaltet sin eierrolle i Equinor på vegne av det norske folk. Vi håper på bedring – og ses på torget i Stavanger kl 12 og hos Equinor kl 13:30!

  2. Pingback: Til aksjon i oljebyen | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*