– Ut på gata med oss!

Askim BKA stand
På stand i Askim sammen med Sigbjørn Hanslien, som er lokallagsleder i BKA Indre Østfold.

Ut å stå på stand! Møte folk! Dele ut informasjon! Verve medlemmer! – Dette er det viktigste vi kan drive med, sier Bente Marie Bakke på Mysen; uraktivist, fylt 80, uoppslitelig i sitt engasjement for barnas framtid. Nå tar hun en tredje runde som medlem av landsstyret, og er opptatt av at BKA tar vare på sin aksjonsorienterte profil.

En hjertesak

Ikke mange har stått på som Bente, siden hun satt på Stortinget og var miljøpolitisk talsperson for Høyre på 1980-tallet. Senere gikk hun over til MDG, og var gruppeleder i Vestby. Men i dag er det BKA som står hennes hjerte nærmest.
– Vi eldre skal ikke la oss parkere. Vi har livserfaring og troverdighet som ingen andre, og bør ikke være redde for å stå fram og ta litt plass. Tvert imot, dette mener jeg er BKAs oppgave nummer én: Å være synlige i det offentlige rom og utfordre opinionen og politikerne til å forstå at de ubehagelige fakta om klima må møtes med noen ubehagelige men etisk viktige prioriteringer. Nordmenn må slutte å lulle seg inn i «oljen skal utvikles, ikke avvikles»-tøvet. Dette haster!


Bente Marie Bakke med sin uadskillelige aktivisthund Bruno på Arendalsuka 2021. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Ute blant folk

Bentes lokallag satser sterkt på å være til stede i småbyene Askim og Mysen og ellers rundt om i den store, nye kommunen Indre Østfold. – Stands er hovedaktiviteten vår, enten det er ved ulike lokale dager, i forbindelse med politiske arrangementer eller på kjøpesentra. Når vi kommer med vår rollup eller beachflagg, og med røde hatter og plakatvester er vi synlige så det holder! Vi deler ut vervebrosjyrer og buttons og snakker med folk i alle aldre, ikke minst unge folk.
– I tillegg er vi opptatt av å få oppslag i lokalavisen, med intervjuer eller leserinnlegg. Vi tar opp lokale saker, som har med klima og naturmangfold å gjøre. Et fint bilde legger vi alltid ved, og ofte tar avisen det inn. Dette må alle lokallag huske – å ta bilder av alt de gjør! De kan også deles på sosiale medier, som vi kan bli flinkere til å bruke.

Aktivisme som drivkraft

BKA har i dag rundt 6800 medlemmer. Lenge økte vi medlemstallet godt, men nå kan det virke som det har stoppa litt opp. – Hva mener Bente skal til for at vi igjen skal få opp dampen?
– Vi har mange akademikere og andre kunnskapsrike folk som medlemmer. Det er jo flott. Men for å fortsette å vokse må vi komme ut til mer ‘vanlige folk’ og være der folk flest ferdes. Da jeg flyttet tilbake til Mysen, opplevde jeg Indre Østfold som et ‘klimafornekterland’. Nå ser jeg at vi likevel får god kontakt – så lenge vi ikke prøver å prakke på folk et budskap, men spør hva de selv mener om problemene.
– De fleste unge vi snakker med blir glade for at vi er opptatt av deres framtid. De tar imot brosjyrer og sier de vil prøve å verve foreldre og besteforeldre. Nå har vi forresten fått en avtale med Askim videregående skole og skal ha stand i storefri den 3. mai. Da må vi ha med mange buttons, det er jeg i hvert fall sikker på!
– Jeg har et inntrykk av at du synes BKA og landsstyret noen ganger blir for opptatt av vidløftige planer og prosjekter – mens du fortsetter å ‘mase om’ at det gjelder å komme seg ut på gata. Har jeg oppfatta deg rett?
– Ja, det er vel noe i det. Landsstyret har laget gode og langsiktige strategi- og handlingsplaner. Men jeg mener vi har vært for lite opptatt av det praktiske arbeidet i lokallagene med informasjon til publikum og verving. Min erfaring er at dette er gøy og gir energi til å fortsette kampen, uansett hvor håpløst det av og til kan se ut.
– Dessuten er jeg nok den fødte aktivist, og har i alle mine verv, både i politikk og i frivillige organisasjoner, hatt med meg dette perspektivet. Å ha aktivisme som drivkraft gir mye energi og utholdenhet. Vil anbefale alle en slik tilnærming til det superviktige arbeidet vi i BKA gjør!


Bente Marie Bakke på BKAs landsmøte i Trondheim 2021. Sammen med Mette Borchgrevink til venstre og Wenche Frogn Sellæg i midten.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Alf Engdal | 22.04.2023

    All ære til Bente Marie for entusiasmen og pågangsmotet. Nå er det viktig å verve medlemmer. Jeg er sikker på at dette arbeidet er vel ivaretatt i Indre Østfold. Vi andre får lære av henne og kjøre på i egen region.

  2. Fride Rudi | 27.04.2023

    Veldig enig med Bente: ut på gata, være synlig med fokus på at vi må alle bry oss og ta valg som ivaretar klima – miljø og natur. BKA skal – etter min mening – forbli og vokse som en massebevegelse som viser barn og unge at vi står opp for deres framtid. Det skal være lett – og logisk – å være aktivist i BKA, uten å være spesialist på avansert klimakunnskap. (Da mister vi mange støttespillere)

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*