Nytale om olje

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 21. apr 2023
  • AV:
    Redaksjonen
orwell sitat
Bjørnar Skjæran driver med samme bedøvende orwellsk nytale som Jonas Gahr Støre, skriver Bjørghild des Bouvrie i Dagsavisen 20. april. Bilde fra NFD.

«Oljenæringen skal utvikles, ikke avvikles» – denne frasen kom også fiskeriminister Bjørnar Skjæran med, da han talte til demonstrantene som var samlet foran Stortinget etter at vi fikk Klimapanelets nye alarmerende rapport. Bjørghild des Bouvrie synes det ligner mest på George Orwells berykta nytale, skriver hun i Dagsavisen.

Av Bjørghild des Bouvrie,
medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon

Demonstrantene hadde bind for øynene som symbol på regjeringens blindhet for det dystre budskapet: At verden har sju år igjen for å holde temperaturen under 1,5 grader celsius.

«Utvikle, ikke avvikle oljeindustrien!» Hva mener politikerne med det? Vi har hørt frasen utallige ganger fra statsministeren og statsråder, men også fra oljelobbyister og fagforeningstopper.

Skal det bygges enda større oljeplattformer? Skal det bores enda flere tusen meter lenger ned i havbunnen? Skal oljeletingen foregå under selve Nordpolen?

Ordene virker som en trylleformel som skal besverge … ja, hva? Eller er hensikten ikke at vi skal forstå, bare at vi skal slutte å spørre? Et synonym for «hold kjeft»?

Beklager, men jeg kan ikke la være å tenke på George Orwells «1984». Skrevet i 1949 skildrer boka en fremtidda et autoritært regime har tatt herredømme over hans land, England.

Partiet, ledet av «Big Brother», holder på å få absolutt kontroll over befolkningen. Et uunnværlig hjelpemiddel er omdanningen av språket, fra «oldspeak» til «newspeak».

Kjennetegnet til «newspeak», eller mer presis B-vokabularet i «newspeak», er at ordene bevisst er blitt konstruert med politiske hensikter, og ment å pålegge personen som bruker dem en ønsket mental holdning.

Ingen av ordene er ideologisk nøytrale og mange er eufemismer. De har gjerne en betydning som er omtrent det motsatte av det de synes å bety.

Forstår politikere som bruker mantraet «utvikle, ikke avvikle oljeindustrien» at en sammenligning med Orwells nytale tvinger seg fram? Og i så fall; føler de seg komfortable med det?

Er de sikre på at befolkningen ikke gjennomskuer trikset? Jeg tror at de fleste for lengst har forstått.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Magnus Jonsson | 22.04.2023

    Da er det vel betimelig å spørre hvordan den skal utvikles

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*