«Det årner seg …»

BKA 7.8.2021
På Bragenes torg lørdag 7. august.

I går var Besteforeldrene i Drammen ute på torget igjen, for første gang etter korona-nedstengningen. – Vi møtte all slags reaksjoner blant de forbipasserende, forteller lokallagsmedlem Elisabeth Briseid. – Mange positive, heldigvis, men også de obligatoriske «Klimaet har alltid forandra seg», «Det årner seg nok», osv. Hva sier vi til dette?

Elisabeth Briseid har vært aktiv i BKA gjennom mange år. Hun har en følelse av at flere har en holdning til klimaendringene enn før, kanskje fordi de har rykket nærmere med de mange klimakatastrofene som vi har sett rundt om i verden i det siste. – Noen er fullstendig klar over alvoret og vil ha handling, sier Elisabeth. – Mens andre  forsvarer seg. Kanskje er de engstelige, i alle fall er det påfallende mange som leter etter utveier som ikke betyr vanskelige omstillinger. Pluss alle dem som snur ryggen til det vi vet om klima, noen av dem ganske aggressivt. Men vi blir jo nødt å ta samtalen med dem også, hvis vi skal stå på stand.

Elisabeth svarer

Påstand: «Klimaet på jorda har alltid forandra seg.»
Mitt svar: Ja, det har vært både kaldere og varmere før, men da var det ikke mennesker her. Siden menneskene kom og sivilisasjonen utviklet seg har det vært relativt stabilt klima med mindre klimaendringer som vi har tilpassa oss. Problemet nå er at vi ikke rekker å tilpasse oss de raske endringene som CO2-utslippene har forårsaka. København og New York får store problemer når Grønlandsisen smelter og havet stiger.

Påstand: «Dette årner seg av seg sjøl.»
Mitt svar: Jeg skulle ønske det gjorde det, men vi ser jo i dag at det ikke gjør det. Tenk på brannene, flommene, hetebølgene osv. Forskerne forteller oss hvorfor atmosfæren er blitt varmere med mer energi, og at det vil bli enda mer av dette hvis vi ikke gjør noe med årsakene. Jeg vil ikke at barnebarna mine skal leve i en verden med sånne problemer. Hva med deg – vil du virkelig ta sjansen på at forskerne tar feil?

Påstand: «Dere skremmer opp ungdommen.»
Det er ikke vi som skremmer. Vitenskapen er samstemt. Ungdommen er informert. Og se hva som skjer. Alle brannene, flommene, hetebølgene. Vi prøver å bremse dette. Og få fart på politikere som har somlet og skjøvet problemene foran seg gjennom flere tiår. Hadde de gjort det de skulle for 30 år siden, ville dagens unge sluppet de skremmende realitetene vi nå ser.

Påstand: «Det er overbefokningen som er problemet.»
Mitt svar: Ja og nei. Hovedproblemet er vel at den enkeltes forbruk ganger antall hoder på kloden overstiger hva kloden tåler. Men forbruket og utslippene er veldig ulikt fordelt. Det er først og fremst de rike som er problemet. 29. juli i år hadde verden nådd det punktet da vi hadde brukt opp de ressursene verden har til rådighet for dette året, dvs. det verdens økosystemer klarer å regenerere.  I Norge var den datoen 12. april.

Påstand: «Jeg skal bli med dere når resten av verden blir med.»
Mitt svar: Det nytter ikke å vente på resten av verden. Jeg har jobbet med dette i 40 år. For flere tiår siden sa Gro Harlem Brundtland «NÅ» Det viktigste ordet er NÅ. Vi må handle NÅ. Og at hele verden måtte gå sammen. Men noen må begynne. Folk over hele kloden vil nå ha forandring. Enkeltland bestemmer at de ikke vil ta opp mer olje f.eks. Vi, Norge, må være med på det laget!

Påstand: «Det er oljen som gjør at vi har det så bra. Hva skal vi leve av etter oljen?»
Mitt svar: Oljen har ført med seg en veldig pengerikdom, og gitt nordmenn mange fordeler. Og trygghet er viktig for alle. Problemet er at vi ikke KAN fortsette som nå. Ingenting er mer utrygt – hvis du våger å tenke utover ditt eget korte liv. Omstillingen vil bli krevende, det skal ikke underslås, og vi kan neppe erstatte oljen med noe som gir tilsvarende avkastning. Det betyr at alle må innstille seg på en mer nøktern livsstil med mindre forbruk. Men velferdsstaten og den grunnleggende trygghet kan beholdes. Norge var et velferdssamfunn også før vi fant olje.

Folk i besteforeldrealder istemmer forresten gjerne at et lavere forbruk ikke trenger å være noen ulykke. Kommentaren «Vi er blitt for rike, vet du», er også noe som går igjen blant dem vi treffer på gata!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Wenche-Lill Due Iversen | 09.08.2021

    FNs Klimapanels rapport i dag var klar og beviser at nå er det helt nødvendig å handle.
    Jeg er både mormor og farmor og jeg vil ikke sitte stille og tie. Jeg må virkelig engasjere meg. Barn og unge er veldig bevisste og sinte på at de voksne har somlet og ikke tatt ansvar. Jeg tror ikke de unge skremmes av det som skrives og blir sagt.
    Forbruket må ned. Vi klarer oss med mindre og ikke alt må kjøpes nytt. På det området ser jeg stor endring i folks bevissthet. Verden og særlig Norge har teknologi som skal til for å skape grønn industri og derfor grønne arbeidsplasser. Ja det blir en overgang når vi nå må fase ut oljeindustrien, men velferdsstaten står ikke i fare.

  2. gro nylander | 13.09.2021

    Heia Drammen! Jeg har videresendt dine svar til div. , Elisabeth. Bravo. Vi lager vel alle noen svar til skeptikerne, men kan plutselig bli satt i forlegenhet og glemme de gode formuleringene, :-)) Gro

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*