– Framtida stadig mer usikker

tone på bilde 2
Tone Toft er billedkunstner og aktivist for både Besteforeldrene og Naturvernforbundet på Helgeland.

Det er på tide å spørre seg om hva det innebærer å leve et godt liv, skriver Tone Toft i en kronikk som har vært trykt i flere aviser. Hun er lokalkontakt for Besteforeldreaksjonen på Helgeland, og «fortviles over å være innbygger i dette overfladiske og sjølgode landet». At vi holder oss til business-as-usual og oljeøkonomi, og ikke ser skrifta på veggen, blir bare mer og mer uforståelig for henne.

Kronikk i Bladet Vesterålen: Sammen kan vi redde jorda 

«Vi er mange som bærer på en stor sorg, over tapt natur og alt hva det innebærer av arter og biologisk mangfold som forsvinner hver dag.

Styresmaktenes manglende solidaritet med kommende slekter er rett og slett uforståelig. Vi har mista normale grenser for en anstendig oppførsel. I praksis utvises en egoisme som er helt uten sidestykke i vårt lands historie.

Norge har åpnet opp for oljeleting helt opp til iskanten – og nylig torpedert et forslag om å verne Weddellhavet i Antarktis. En historisk mulighet til å etablere verdens største maritime verneområde.  I stedet åpnes det for fangst av krill i sør, og raudåte i nord.

Til tross for at klodens tilstand tilsier at flytrafikken må reduseres kraftig, bygges det ut flyplasser i stor stil, som igjen innebærer en oppfordring til å øke passasjertallene. Det er ingen sammenheng mellom nødvendige tiltak for å oppfylle klimamål og norsk politikk i praksis.

Og ennå har jeg ikke nevnt militær aktivitet som er unndratt ethvert klimaregnskap, men som er en gigantisk bidragsyter til utslipp, forurensing og påfølgende global oppvarming.

Vi skal ikke tilbake til steinalderen, men må spille på lag på lag med natur og miljø og innse at planeten har begrensede ressurser som må forvaltes langsiktig med omtanke for våre etterkommere. Hva skal vi med penger på bok når økologien skjelver i sine grunnvoller, matproduksjonen avtar og drikkevannet og lufta vi puster inn er forurensa og forgifta. Spise en fersk aksjeportefølje til middag? Vi kommer til å få et stort forklaringsproblem når barnebarna våre konfronterer oss med hva vi ikke gjorde, og Arnulf Øverlands velkjente strofe… «du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv» er mer aktuell enn noen gang.»

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Kirsti Thorsen | 03.12.2018

  Jeg er så hjertens enig! Når jeg hører Erna Solberg snakke om olje og vekst, lurer jeg på om vi lever på samme planet, eller om vår betrodde statsminister viser seg å ha bekymringsverdig svekkede sjels- og logiske evner. Men også de fleste i min omgangskrets, folk med barn de fleste, det er så besynderlig lite engasjement i forhold til hva som burde være tilfelle i denne apokalyptiske situasjonen. Hva er det som mangler? Hva er det folk trenger for å komme seg på bena?

 2. Magnus | 03.12.2018

  Godt skrevet. Hva som skal til for å»vekke» folket, har jeg ikke noe entydig svar på. Jeg tror imidlertid at ordbruken er veldig viktig. Og at vi bør si » å redde menneskeheten», istedenfor «å redde klimaet».

 3. Toril Byng Brisbane | 03.12.2018

  Takk for et veldig godt innlegg! En sak som jeg har tenkt på i det siste er – at I stedet for å lage så store anstrengelser med å innføre elbiler, så bør myndighetene satse mye mer på offentlig transport som folk flest kan benytte.

 4. Fint oppslag! Synd av vi som tenker på miljø ikke har handlekraft å forandre verden. Vi må tenke globalt og ikke bare lille Norge. Resten av verden gjør ikke den innsatsen vi gjør her. Det flyter av søppel og straffa får våre barnebarn. Folk i Østen sliter og jobber for å produsere våre «Black fridag»-tilbud, som vi her i Norge kaster. Ingen mening med det vi driver med her🙄

 5. Birthe Nielsen | 05.12.2018

  Takker for veldig bra innlegg. Ser med bekymring på utviklingen i Frankrike og hvor mye raseri som kan utløses av høyere drivstoffutgifter. Klimariktige tiltak må følges av en reel omfordeling av goder til folket, altså mye høyere skatt til de rikeste. Tror forslaget til Magnus har noe for seg. Det er menneskeheten ikke klimaet vi skal redde!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*