Han leve!

Otto torget
Otto Martens, veteran i Bestforeldreaksjonen, under 1. mai-demonstrasjon i heimbyen Trondheim 2009.

Otto M. Martens, utrettelig klimaaktivist, jernbaneforkjemper, skribent og debattant, fyller 90! Den tidligere forskningslederen ved Sintef Marintek var med i Besteforeldreaksjonen fra første stund og tok initiativ til det første lokallaget. Det er en menneskelig sak, sa han da Adresseavisen i 2013 tildelte ham sin «hedersrose». – Mennesker har begynt å tenke annerledes mange ganger før.

Adresseavisen 1. juni 2013:

I sju år har Otto Martens (84) kjempet i motvind for framtiden til Norges og verdens barnebarn.

«Besteforeldre krever en ansvarlig klimapolitikk»
Slik startet oppropet i Aftenposten høsten 2006 – en appell til regjeringen om å ta klimaendringene på alvor, signert flere fremtredende forskere, politikere, biskoper og forfattere.

Dermed hadde Besteforeldrenes klimaaksjon, som ble startet samme høst, for alvor markert seg i media. Otto Martens leste klimaoppfordringen. Som pensjonert skipsteknisk forskningsleder ved Marintek på Tyholt hadde han selv jobbet med miljøspørsmål. Han ble ikke imponert over antallet trøndere som hadde signert.

– Det var en liste som var så lang, sier Martens og viser en bitte liten glipe mellom tommelen og pekefingeren.

Han sitter i stua hjemme på Byåsen og snakker glødende om en uviss framtid og miljøregningen som hans generasjon er i ferd med å sende barnebarna. Jo da, det gjør ham både stolt og takknemlig å motta Ukeadressas hedersrose for arbeidet han har gjort med å skape oppmerksomhet om klimasaken. Men mest glad er han for oppmerksomheten.

– Alt som kan bidra til at klimasaken kommer fram i media er bra, sier han.

Etter å ha lest oppropet fant Martens ut at han måtte gjøre noe. Sammen med fire-fem andre startet han et trøndersk lokallag av Besteforeldre-aksjonen med seg selv som leder. Siden har de jevnlig satt opp stand i byen, gått med skilt, delt ut brosjyrer, skrevet leserinnlegg og arrangert seminarer. Den nasjonale aksjonen har vokst; nå er den blitt en registrert organisasjon med syv lokallag. I fjor tok den initiativet til Klimavalg 2013, kampanjen der mer enn 60 organisasjoner har samlet seg for å få klimasaken på dagsorden før årets stortingsvalg.

Martens er fornøyd med framgangen, med at klimaet har fått større plass i media. Med regjeringen og Stortinget derimot?

– Vi har prøvd å henvende oss til politikerne. De sier «Ja, det dere gjør er bra» og dill og dall, og så skjer det ingenting.

Dermed har de miljøbevisste besteforeldrene rettet innsatsen mot velgerne. Under lørdagsaksjonene i Nordre haster mange forbi, mens andre – særlig de unge – stopper og uttrykker sin støtte. Men selv en sprek 84-åring må gi seg en gang. Martens har nå gitt ledervervet videre. Han kommer til å fortsette med avisinnlegg. Tiden er knapp, sier Otto Martens, men det er fortsatt ikke for sent å endre klimapolitikken:

– Det er en menneskelig sak. Og mennesker flest har litt omløp i hodet. Mennesker har begynt å tenke annerledes mange ganger før.

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 28.11.2018

  Gratulasjoner og varme ønsker til Otto som alltid brenner for toget og klimasaken!

 2. Steinar Høiback | 28.11.2018

  Velfortjent hederlig omtale – gratulerer så masse Otto!

 3. Halfdan Wiik | 29.11.2018

  Hjertelig til lykke med dagen, Otto! Da jeg i 2006 tok initiativ til oppropet «Besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk», hadde jeg bare vage forestillinger om hvordan dette skulle følges opp. Så kom du på banen, med aksjonsiver og utålmodig vilje til å etablere ei nasjonal styringsgruppe og lokale lag. Du har en stor del av æren for at vi fikk til det som blei Besteforeldrenes klimaaksjon, som er en moralsk nødvendig organisasjon. Det har vært et privilegium å bli kjent med deg og jobbe sammen med deg. Beste hilsen Halfdan

 4. Oddbjørg Langset | 01.12.2018

  Gratulerer med 90 år, Otto Martens! Godt jeg fikk gitt deg et redesignbilde på Landsmøtet i Bergen! Sørgelig politikk som stanser godstogene på Raumabanen. Trenger virkelig alt å gå så forferdelig fort – i vårt samfunn? Frossenfisk er løsninga, funnet opp for lenge sia – og uhyre rent og effektivt gjort! Bare jål at fisken må være ferskt – og jål er ikke rom for på vår klode! Kjekt å lese historikken din i BKA. På FB ser du klimafestivalarr. våre i Molde. Nå finpusser vi og holder temaene varm i media – til januar 16. – 26.jan. Ha en god 90-årsdag! Vh Oddbjørg i Molde.

 5. Otto M. Martens | 02.12.2018

  Mange takk for hilsener og lykkeønsker! Det varmer og ansporer.
  Vi gir oss ikke! Vi gjør som Henrik Ibsen, som lot Peer møte knappestøperen, etter at han hadde møtt Bøygen. » Gå utenom» sa Bøygen. «En får så her» sa Peer, og Regjeringen og Stortingets transportkomitè og de store politiske partiene. Tiden er inne til å gjøre knappestøperjobben.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*