Vant fram i Stavanger

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 27. nov 2018
 • AV:
  Redaksjonen
stavanger logo

Etter lang og intens debatt vedtok et flertall i Stavanger bystyre mandag at klimagassutslippene skal kuttes med 80 prosent innen 2030. Bystyret avviste dermed det opprinnelige forslaget til klima- og miljøplan, der målet var satt til 40-50 prosent utslippskutt – langt bak andre storbyer. Stavanger lå an til å bli landets klimasinke, skrev Besteforeldreaksjonen i en høringsuttalelse tidligere i år.

En av dem som støttet flertallet var Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H). Hun var én av fire fra Høyres gruppe som stemte for 80 prosent. De resterende i gruppen stemte for 50 prosent. – Jeg mener det er viktig at jeg som ordfører går foran med ambisiøse mål når det gjelder klima og miljø. Setter vi oss ambisiøse mål blir vi en attraktiv by i fremtiden, og med slike mål vil vi dessuten tenke klima og miljø i alt vi gjør framover, sier ordføreren til Rogaland Avis – Å gå imot mitt eget parti er ikke noe jeg ofte gjør, faktisk er det veldig sjeldent, men her var det viktig for meg.

«Når oljetåken tidvis letter over vår region, ser også vi i Stavanger det store, klare og tydelige bildet av klimautfordringer. Bildet er tegnet for lenge siden. Det er ikke blitt penere med årene.» Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen i bystyret.

Besteforeldrenes klimaaksjon ser på vedtaket som et bevis på at det nytter med konstruktiv motstand. I BKAs høringsuttalelse (juli, 2018) oppfordres Stavanger by til å ta skjea i en annen hånd:

«Mer enn 80 prosent av Norges befolkning bor i byer og tettsteder, og andelen øker. For å nå Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 – 2 grader, er det byene som må lede an i omstillingen. Det er slik både fordi det er her de største utslipp fra befolkningen finnes, og fordi byene har de største ressursene og mulighetene til omstilling.»

«Særlig viktig er det at de fire største byene i Norge – Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger – viser vei for de andre byene og kommunene. I 2030 har Bergen som mål å være en fossilfri by, Oslo har som mål om 95 % klimakutt og Trondheim 80 %.»

«Stavangers visjon er ‘Er til stede – Vil gå foran – Skaper framtiden’. Med et ambisjonsnivå for klimaomstilling som bare er om lag halvparten av Trondheim og øvrige storbyer i Norge, vil Stavanger bli klimasinken blant storbyene i Norge. Stavanger vil bli byen som skulker i den globale klimadugnaden. Det er ikke å være til stede, Det er ikke å gå foran. Det er å ikke å skape framtiden. Det er rett og slett å ikke følge opp visjon og hovedmål for Stavanger.»

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Steinar Winther Christensen | 27.11.2018

  Dette var veldig positivt. Det nytter å stå på. Takk til særlig Per Hjalmar Svae som har gjort et stort arbeid i denne saken!

 2. Knut Bryn | 01.12.2018

  Det er slike nyheter som gjør at man orker å stå på!

 3. Synnøve Egenberg | 01.12.2018

  Jeg skulle ønske at hver og en av oss kunne få vite hva vi kan bidra med.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*