Med kurs for Polen

svein fivh
Svein Tveitdal er veteran i Besteforeldrenes klimaaksjon og en innflytelsesrik stemme i klimadebatten. Foto: Arne Storrønningen / FIVH

Om ei uke vil verdens nasjoner igjen møtes til klimaforhandlinger. Blant observatørene i Katowice befinner seg Svein Tveitdal som representant for ForUM for utvikling og miljø. Som tidligere FN-direktør vet han at det er viktig å være på plass og påvirke politikerne. – For hvert år som går blir klimasituasjonen mer alvorlig. Dette må snus, derfor trenger de å møte et sterkt folkelig engasjement.

Se innspill til COP24 fra ForUM for utvikling og miljø

Må endre kurs
Høstens rapport fra FNs klimapanel har vist oss at vi må gjøre alt som står i vår makt for å hindre at den globale oppvarmingen overstiger 1,5 grader. – Det er fortsatt mulig, men forutsetter en kraftfull annerledes politikk enn den som blir ført, sier Svein Tveitdal. Svært få land følger opp Parisavtalen. I virkeligheten er vi på kurs mot en katastrofal oppvarming på 3-4 grader. Det må det snakkes høyt og tydelig om overalt der avgjørelser skal tas!

Her til lands trengs sterkere vilje til å heve klimamålene og kutte mer hjemme. – Norges nåværende mål er å kutte 40 prosent innen 2030, i samarbeid med EU. Det ikke er godt nok. Vi bør vurdere et nytt mål på 55 prosent, slik EU-parlamentets miljøkomité har vurdert. Norge har økonomiske muskler og kapasitet til det, og kan ta ledelsen og inspirere andre land. I dag skulker vi og vil trolig ikke nå de 40 prosentene engang

Svein fra Katowice
Svein Tveitdal er tidligere FN-direktør med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Han er aktiv på en rekke områder innenfor miljøkommunikasjon og en av verdens mest innflytelsesrike klimastemmer på sosiale medier. Han har i mange år vært med i Besteforeldrenes klimaaksjon, og var leder for kampanjen Klimavalg 2013 med over hundre deltakende organisasjoner. Han mener det er avgjørende med sterkere folkelig press på politikerne. – Det er mange nok som arbeider for å få politikerne til å gå saktere enn nødvendig!

Se Svein Tveitdals oppsummering av klimastatus ved inngangen til 2018

På besteforeldreaksjonen.no vil Svein holde oss orientert om det viktigste som skjer i Katowice i Polen. Han har akkreditering for siste del av COP24. Det er den avgjørende uka da politikerne kommer på banen.

COP21: Svein Tveitdal i Paris november 2015, demonstrasjon i samband med klimatoppmøtet. Foto: Halfdan Wiik

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Finn Bjørnar | 25.11.2018

  Dette blir spennende å følge med på.

 2. Harold Leffertstra | 26.11.2018

  Svein Tveitdal får mye å holde styr på i Polen; innspillet fra FORUM inneholder mange og etter min mening meget gode punkter og anbefalinger. Når han påpeker at det norske reduksjonsmål på 40 prosent innen 2030 ikke er ambisiøst nok, og at det dessuten tvilsomt om det vil bli nådd er jeg helt enig med ham. Fram til idag har målene blitt oppgitt underveis. I taushet og med merkelig lite kritikk. Det siste er at vi ligger 10 prosent over klimaforlikets mål for 2020. Og ingen tiltak og virkemidler på plass som vil kunne få oss i nærheten av målet. Hvordan kan vi da stole på at det vil bli annerledes i 2030?
  Svein Tveitdal peker på at større folkelig press på politikerne er avgjørende. Så enig, så enig! Her har vi i miljøorganisasjonene litt av en oppgave.

 3. Otto Støver | 27.11.2018

  Ja jeg får ønske god tur. Det finnes et begrep som heter»polsk riksdag» og det viser at polakker ikke er kjent for å spare på noe når de er uenige i noe.

  Og nå kommer EU og vil at Polen skal kutte i sine kulleveranser til strøm. Polen er det landet i EU som har høyest andel av sin elektrisitet fra kull.

  Et annet forhold ved polakker er at de er grundig vaksinert mot at noen skal bestemme over dem etter 40+ år under sovjetisk regime. De er bortimot immune for å gjøre annet enn det de selv anser som fornuftig for et par generasjoner til vil jeg tro.

  Og klima møtet skal endatil være nær Polens kullområde, ja dette blir spennende.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*