Grandparents Protest Equinor

protestannonse Australia
Solidaritets- og protestannonsen dekker en halv side i dagens Port Lincoln Times.

I dag står en stor protestannonse fra norske besteforeldre i den australske avisen «Port Lincoln Times». Utspillet får også stor oppmerksomhet i Dagsavisen. – Vi protesterer mot Equinors planer om oljeboring i et marint verneområde på den australske sørkysten, sier talsperson i Besteforeldrenes klimaaksjon. Den lokale motstanden er sterk. Derfor er dette også en solidaritetsannonse. Australske borgere skal vite at også norske borgere reagerer.

Ordfører med appell
På Statoils årsmøte 15. mai holdt den langveisfarende ordføreren på Kangeroo Island, Peter Clement, en sterk appell til aksjonærene om å droppe planene om oljeboring. «Vi ber Statoil forlate sine planer om risikofylt dypvannsboring i The Great Australian Bight, og over hele verden. Vi oppfordrer Statoil til heller å investere i ren og fornybar energi i vårt land.» – «You do not have a social licence to drill in our home waters», sa ordføreren.

Hans bønn på vegne av sju lokalsamfunn, fiskere, turistnæring og urfolksledere som frykter for sitt livsgrunnlag, falt på døve ører. Men man rakk å sende søknad om leting etter mer olje og gass i det sårbare Barentshavet/Arktis. Så byttet Statoil navn til Equinor, som ifølge dem selv «… reflekterer vårt menneskesyn og vårt syn på energifremtiden».

Ny tjæresandsak
Det er kun to år siden Statoil trakk seg ut av tjæresandutvinningen i Canada, med halen mellom beina, etter år med internasjonal kritikk og press fra mange hold. Ikke minst fra oss i Besteforeldreaksjonen, som i 2011 fant det nødvendig å rykke inn en annonse i en større Alberta-avis med beklagelse overfor det kanadiske folk for Statoils mangelfullt utviklede lytteevne i forhold til både lokal motstand og innvendinger fra kjente klimaforskere.

Nå skjer det igjen, på den andre siden av kloden, se reportasje på nrk.no. Også denne gangen reagerer vi besteforeldre sterkt, sier Mette Newth, kjent ungdomsbokforfatter som har skrevet annonseteksten. – Både Equinor og den norske stat bør merke seg protestene som ganske sikkert vil øke. Om ikke Equinor har lært av sine dyrkjøpte erfaringer, får vi håpe at norske politikere har vett til å sette ned foten. Hvorfor risikere å ødelegge egen troverdighet og uerstattelige naturverdier i unike Great Australian Bight, når alle vet at oljefesten snart må ta slutt?

Oljeressursene må ligge
På spørsmål fra NRK om det er verd risikoen å gå inn i en sak som denne, svarer Equinors pressetalsmann at miljøhensyn vil veie tyngst: «– Vi må redusere CO₂-utslippene i verden. Samtidig  øker behovet for energi, inkludert olje og gass. Selv om etterspørselen vil nå en topp etter hvert, så vil det være behov for å erstatte oljen fra nedlagte felt. Det er funnet rekordlite ny olje og gass det siste året, derfor må vi utnytte det vi finner.»

Besteforeldreaksjonens svar, gitt i annonsen i Port Lincoln Times, er: “Science leaves no doubt; fossil resources must be left in the ground if we, the nations of the world, are to keep our pledges in accordance with the Paris Climate Change Agreement.” – “Forskningen etterlater ingen tvil; fossile ressurser må bli liggende i bakken om vi, verdens nasjoner, skal ha mulighet til å holde det vi har lovet i Parisavtalen.”

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Bjørnar Nicolaisen | 29.06.2018

  Kjempegodt jobbet av Besteforeldrenes Klimaaksjon! Som norske statsborgere er vi direkte ansvarlig i alt Statoil/Equinor foretar seg ute i verden, og oljeboring og evigvarende seismikkeksplosjoner på the Great Australian Bight kan ikke vi akseptere med det ansvaret vi sitter på!

 2. Anne Andersson | 01.07.2018

  Samme dag sto det også i Klassekampen!
  Synd vi fikk melding om dette så lenge etter at flere ikke har fått kjøpt avisene. Det var så bra i begge aviser.
  Jeg skulle ønske vi kunne gjøre mer ut av denne saken. Det er dette som skaper presse dekning.
  Vi mangler noe i ventetid til neste runde 112. Slike utspill er supre.

  Vennligst varsle oss så vi får være med i «svingene».

 3. Ragnar M. Næss | 01.07.2018

  Med sin fremferd skader Equinor landet vårt og gir oss et dårlig rykte. Som nordmenn skammer vi oss over hvordan oljeselskapet praktiserer sitt «menneskesyn».Kari Thoresen og Ragnar M Næss

 4. Berit Johns | 01.07.2018

  Flott! Stå på!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*