Barnas grønne bibel

180525 grønne greier (4)

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl har skrevet Boken med stor B, som inneholder alt som et barn (og de fleste voksne) trenger å vite «om natur og miljø og sånt»: Grønne greier (Ena forlag / Vigmostad og Bjørke og Aftenposten junior, 2018). Mange vil kjenne Ole Mathismoen som har skrevet om miljø i flere år. Noen av oss stiftet også bekjentskap med Jenny Jordahl da hun holdt oss oppdatert med festlige tegninger fra Paris under klimatoppmøtet i 2015.

Bokomtale ved Ivan Chetwynd

Dine barnebarn har kanskje lest noe av stoffet i boken før: Den består nemlig av tegneseriestriper om miljø som forfatterne skriver/tegner i Aftenposten junior hver uke. Men disse er supplert med mye mer, ikke minst tekstsider med de viktigste fakta presentert klart og enkelt. Her blir blant annet vanskelige ord forklart på en måte som selv besteforeldre kan forstå. At boken gjengir tegneseriestriper som har vært trykt i avisen over lengere tid betyr at noen replikker gjentas – men det er alt sammen stoff som tåler gjentakelse.

Festlige tegninger, humor og selvironi holder interessen oppe. (Og jeg klarte å finne alle mus, snegler m.m. som er gjemt i de store bildene som innleder de fleste kapitler!) Samtaleformen, der Ole og Jenny forklarer saker for hverandre og retter opp på hverandres misforståelser er perfekt til formålet. Språket er klart og enkelt – men neste generasjon vil kanskje finne enkelte uttrykk gammeldagse (superduperviktig, megakule).

en gravid meitemark

Det er en åpenhet i kulturen i dag som gjør det enklere å forklare ting for barn. I min barndom brukte man fortsatt noe av den gamle tåketale om blomsten og bien (i mitt tilfelle «the birds and the bees») hvis man skulle prate om sex. I denne boken er dette snudd på hodet! Her er det bilder av gravide meitemarker, og menneskelig reproduksjon brukes som bilder på hvordan ting skjer blant andre arter.

Kapittelinndelingen gjør det mulig å bruke boken som et oppslagsverk, med kapitler om dyr, klima, miljøproblemer og miljøpolitikk. Til slutt kommer smarte løsninger som «glupe forskere» har funnet på og lure ting som man kan gjøre hjemme.

Forfatterne uttrykker klare holdninger som miljøorganisasjonene ville bifalle, og boken holder et høyt faglig nivå. Det henvises til forskningsresultater, selv om det selvfølgelig ikke er mulig med referanser til avhandlinger og tidsskrifter. Men forfatterne serverer ikke barna ferdige meninger og løsninger. Formålet er å gi kunnskap og få leserne til å tenke når de skal ta stilling eller handle. Stripen om økologisk mat er et godt eksempel, med argumentene for og imot. Også når det gjelder oljeleting utenfor Lofoten sier Ole: «Det er spennende å høre hva politikerne mener om naturvern og miljøvern, så kan man selv bestemme hvem man er mest enig med.»

Men det viktigste er at bokens budskap er positivt, velegnet til å skape håp og engasjement.

En liten advarsel: Hvis du kjøper boken til ditt barnebarn, kan du risikere å bli stilt miljøspørsmål fra quizsidene «Test en voksen». Men det er en enkel løsning på dette: Kjøp boken til deg selv også! Da kan du være forberedt, og du vil nok ikke angre.

Forfatterne i passiar om Trump og Parisavtalen. Ole trøster Jenny med at avtalen vil leve videre, selv uten Trump.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Pingback: Flere klimabøker, takk! - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*