Klima og folkehelse

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 1. okt 2023
  • AV:
    Redaksjonen
folkehelse tromsø

Besteforeldrenes klimaaksjon var invitert til å ha innlegg og stand på årets Folkehelsekonferanse i Tromsø. Konferansen er den største i sitt slag i Norge, med rundt 500 deltakere, og en møteplass for forskningsmiljøer, frivilligheten og representanter fra stat og kommune. Klimaendringer var et sentralt tema denne gangen.

Inspirerende

Årets konferanse ble arrangert av Folkehelseforeningen i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Troms og Finnmark fylkeskommune, Sámediggi/Sametinget, Tromsø kommune og UiT Norges arktiske universitet. Det var 21 parallelle sesjoner med kortere innlegg foruten foredrag i plenum, så det var mye kunnskap å velge mellom!
– Standen vår fikk mye oppmerksomhet, forteller BKA-erne som var med. – Folk var interesserte, vi vervet medlemmer og knyttet kontakter til framtidige foredragsholdere. Det var to inspirerende dager! Her er noen glimt:

En global helsekrise

– Klima var et gjennomgående tema på konferansen. I sitt innlegg tok Ingunn Elstad, leder av BKAs lokallag i Troms, opp at Verdens helseorganisasjon beskriver klimakrisa som ei entydig helsekrise, som nå rammer nesten halvparten av verdens befolkning. Derfor er det så viktig at alminnelige små mennesker engasjerer seg og tar ansvar. «Vi har tatt namnet ‘Besteforeldreaksjon’ ikkje fordi ein personleg må vere bestemor eller bestefar, det handlar om alle barnebarn i verda.»

– Isak Brox Krane i Tromsø Natur og Ungdom tok utgangspunkt i at klimakampen blant de unge har gått tilbake. Han opplever at mange unge blir oppgitte når engasjement ikke frembringer endringer. Myndighetene holder ikke avtaler, unngår effektiv handling, og utslippene bare øker. Den enkelte blir alene med bekymring og  angst. Vi må stå sammen med Natur og Ungdom i kampen mot klimakrisa.

– Urfolkstemmer var også en rød tråd på konferansen, og disse er aktuelle for en rettferdig klimakamp. Sametinget la fram sin nye rapport «Klimaendringer i Sápmi – en oversikt og veien videre». Rapporten er tenkt som et bidrag til samtaler om hvordan klimaendringene påvirker tradisjonelle næringer og truer med å marginalisere det samiske samfunnet.

– Julius Mihkkal Lindi representerte Noereh, møteplass for samisk ungdom i Tromsø. I et tankevekkende innlegg viste han hvordan samisk ungdom står i et krysspress med Fosen-konflikten og klimakrisa. Det er vanskelige valg, aksjonene er krevende, og deltakerne blir utsatt for voldsom hets. Han pekte på at kampen for reinbeiteområdene angår alle som ønsker at naturen blir bevart, så vi også i framtida kan ta fjellturer, plukke bær og fiske. Alle som er opptatt av naturen, må stå solidarisk med samisk ungdom som aksjonerer.

– En av hovedtalerne var Emma Rawson-Te Patu frå Māori tribal groups på New Zealand. Hun er valgt til ny leder av den internasjonale sammenslutningen av folkehelseforeninger, World Federation of Public Health Associations. Hun arbeider nå for New Zealands menneskerettskommisjon. Hun la fram helseforholdene for urbefolkningen, først og fremst på New Zealand, og frontet kravet om avkolonialisering.

Vi fra Besteforeldreaksjonen var så heldige å få en hyggelig prat med Emma. Hun fortalte om stigningen av havnivået, som er i ferd med å true øyer i New Zealand. Hun fikk BKA’s røde aksjonshatt. Den vil hun gi til moren sin, som er engasjert for klimaet. Det var veldig stas for oss!


Ingunn Elstad (t.v.) og Inger Pauline Landsem fra BKA. Emma Rawson-Te Patu i midten.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*