Inspirasjon på Island

seniors

Prosjektet «Eldre mennesker og klima» er støttet av Nordisk Ministerråd, og denne uka var en rekke nordiske «besteforeldreaksjoner» samlet i Reykjavik for utveksling av ideer, inspirasjon og gode eksempler. – Et veldig vellykket møte, sier landsstyremedlem Bente Marie Bakke, som var der sammen med generalsekretær Andrew Kroglund.

Den Islandske presidenten, Gudni Jóhannesson, åpnet seminaret med en velkomsttale hvor han understreket betydningen av at eldre mennesker engasjerer seg i viktige samfunnsspørsmål. – Vi syntes det var en ære å ha ham der, forteller Bente. Jeg tillot meg å hilse fra Besteforeldrene i Norge og overrakte ham et av våre populære handlenett, noe han syntes å sette pris på!


– Jeg opplevde det som veldig interessante dager. Landene som deltok var Danmark, Sverige, Finland, Norge, Island og Færøyene med til sammen 11 forskjellige organisasjoner. Noen jobbet mest med klima og andre med natur, men alle var ganske fortvilet over at utviklingen går i feil retning på begge områder.
– Det var trist, men ikke overraskende, å høre hvor skuffet mange av deltakerne var over Norge. En så rik nasjon med så stort handlingsrom burde være ledende i den grønne omstillingen og ikke dilte etter. Vi kunne fortelle at et nytt klimasøksmål er på gang fra Natur og Ungdom og Greenpeace, og at BKA støtter det. I mitt lille billedforedrag la jeg ellers vekt på hvordan vi prøver å bygge en organisasjon over hele landet, med lokal aktivitet og med synlighet som et viktig virkemiddel.

BKA er i en klasse for seg, forteller generalsekretær Andrew Kroglund, med i underkant av 7000 betalende medlemmer, statsstøtte og nesten 20 lokallag. – I Reykjavik ble vi sett på som en inspirator og en «storebror». Vi vil også presse på for at Nordisk Ministerråd, som har en visjon om Norden som verdens mest bærekraftige region, skal følge opp denne vellykka konferansen og gi støtte til et større europeisk besteforeldre-møte høsten 2024, som vil foregå i Norge. På den måten får vi fortgang i dette viktige arbeidet, som må omfatte både unge og eldre. Ulike spørreundersøkelser viser at eldre mennesker ofte er mer skeptiske til menneskeskapte klimaendringer, så her har vi en egen utfordring. Men uansett har også mange eldre en mer nøktern livsførsel, preget av sin barndom og sine livserfaringer, som kan være viktige å bringe videre til den yngre generasjonen.


På tur i det vulkanske islandske landskapet: Bente Marie Bakke og Andrew Kroglund, sammen med to danske deltakere.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Oddbjørg Langset | 01.10.2023

    Imponerende – Det skjer da ting! Stolt av dere – som brer klimasaken! Vh i all hast..

  2. Mette Newth | 01.10.2023

    Bravo og gratulerer! Det er så riktig og så viktig å dele erfaringer og inspirere hverandre – i det hele tatt – styrke klimakampen i våre nordiske land, vi som jo allerede har mye til felles.
    Stor takk også til Bente Bakke som utrettelig er på barrikadene for barnas klima og BKA!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*