Hvem deltar?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 10. nov 2022
 • AV:
  Redaksjonen
fra cop

Etter den rekordstore COP26 med nesten 40 000 delegater, er den 27. konferansen nå i gang i Egypt. Ifølge FNs deltakerliste er mer enn 33 000 delegater påmeldt. Hvis alle kommer, vil toppmøtet bli det nest største i COPs historie. Men kjønnsbalansen er kraftig kritisert, og representanter for fossilindustrien er flere enn noen gang.

Svein Tveitdal rapporterer fra Egypt og COP27. Han er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Akkreditert observatør for BKA og ForUM, slik han har vært ved flere tidligere toppmøter. 

Klimaminister Espen Barth Eide og statsminister Jonas Gahr Støre på plass i Egypt. Foto: Klima- og miljødepartementet.

Afrikas COP

Møtet er kalt «Afrikas COP», og en analyse fra Carbon Brief viser at rekordmange deltakere fra afrikanske nasjoner har registrert seg. Det er også registrert rekordpåmelding fra de minst utviklede landene og små øystater.

Nasjonale delegasjoner den største gruppen (16 118)

Nasjonale delegater som spiller en full rolle i forhandlingene, danner den største gruppen med 16 118 påmeldte.  Med 1073 påmeldte er delegasjonen til De Forente Arabiske Emirater (UAE) den suverent største, og ti ganger så stor som den de hadde i Glasgow. Dette er kanskje ikke så overraskende siden UAE skal arrangere COP28 om et år. Deretter følger Brasil med en delegasjon på 573. Historisk har Brasil hatt de største delegasjonene. Etter disse to følger Den demokratiske republikken Kongo (459) etterfulgt av Kenya (386), Canada (377), Zimbabwe (264), Senegal (245), Uganda (241), Republikken Kongo (237) og Irak (235). Gjennomsnittlig delegasjonsstørrelse for alle afrikanske nasjoner er 133, klart den største i COPs historie. Ifølge Carbon Brief har Norge 40 påmeldte i sin offisielle delegasjon.

Ikke statlige organisasjoner (11 711)

Antallet registrerte NGO-observatører er foreløpig den nest største i COPs historie med 11 711, bare slått av København i 2009 med 12 048. Her må det tas et forbehold. Anklager om høye hotellpriser og bekymringer over overvåking kan påvirke hvor mange av disse deltakerne som faktisk har vært i stand til å delta. Den endelige deltakerlisten vil ikke bli publisert før etter at toppmøtet er avsluttet.

Media (3 350)

3 350 personer er registrert som mediarepresentanter. Dette er nest flest etter de 3712 mediedelegatene som deltok på COP3 i Kyoto i 1997. Men det faktiske antallet er vanligvis lavere enn vist i den foreløpige listen.

Fossilindustrien med rekorddeltakelse (636)

Ifølge en rapport som ble lansert av Global Witness i dag er 636 lobbyister fra fossilindustrien registrert som deltakere. Dette er 100 flere enn i Glasgow, og mange er medlemmer av de offisielle delegasjonene. UAE som skal arrangere COP28 neste år har flest representanter fra fossilindustrien i den offisielle delegasjonen. Russland har 150 offisielle delegater, hvorav 33  representanter olje- og gassindustrien.

Dårlig kjønnsbalanse

Kjønnsbalansen i delegasjonene til COP27 viser 63 % menn og 37 % kvinner. De mest kvinneledede delegasjonene er Niue (77 % kvinner), Estland (71 %), Panama (70 %), USA (58 %), Australia (57 %) og Storbritannia (54 %).

Det er gode grunner til å tilstrebe en god kjønnsbalanse i alle fora som arbeider med konsekvenser av klimaendringer. Blant de fattigste og mest marginaliserte som rammes av klimaendringene er kvinner og barn. En jevn fordeling mellom kvinner og menn i klimaforhandlingene vil gi en mer rettferdig fordeling av befolkningene de representerer, og antas å føre til bedre forhandlingsresultater.

Kjønnsbalansen var den samme Glasgow, der den tidligere irske presidenten Mary Robinson beskrev den som «for mannlig, for blek og foreldet».  I september i år sendte hun sammen med tidligere leder for FNs klimakonvensjon, Christiana Figueres og andre ledere, et brev til COP27-presidentskapet om å utnevne en kvinne til president og med krav om 50-50 fordeling av kvinner og menn i presidentskapet. Dette er ikke tatt til følge. Oppfordringen går nå  videre til neste års vertsland, De Forente Arabiske Emirater (UAE).


Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 10.11.2022

  Det et like provoserende på hver COP at fossilindustrien skal være så sterkt representert. Hva bidrar de egentlig med bortsett fra å være bremseklosser i det grønne skiftet og formidle hvor viktige og uunnværlige industrien er i framtida? Det er problematisk å gi slike sterke økonomiske krefter som oljebransjen jo er spillerom i forhandlinger som er komplisert nok uten dem.

 2. Harold Leffertstra | 13.11.2022

  Ifølge IEA vil den globale olje/gass industrien ha en gevinst på rundt 4000 milliarder USD i 2022. I mellomtiden har de rike land fortsatt ikke levert på løftet om 100 milliarder USD per år til å hjelpe de fattige land med fornybar istf fossil energi og tilpasse seg klimaendringene. Klimaendringene som de rike land – og enda mer fossilindustrien – er hovedansvarlig for. En høyst nødvendig og rettferdig pott for tap og skade finnes ikke ennå.
  Fossilindustriens ord om grønt skifte og energiomstilling er fortsatt mest, ja nettopp ord. Deres lobbyister deltar på klimaforhandlingene for å sørge for at det forblir så.

 3. Trygve A. Meyer | 18.11.2022

  Avskaff kvotehandel for CO2 utslipp, det tjener oljeindustrien og andre store forurensere til å kunne fortsette med «business as usual». Da vil mer effektive løsninger tvinge seg frem. Ikke et ord om dette i Sharm El-Sheikh.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*