Wisting farvel!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 10. nov 2022
 • AV:
  Redaksjonen
2910 Harstad
Fra aksjonsdagen 29. oktober: Harstad var ett av mange steder i landet der BKA og andre organisasjoner markerte sin motstand mot Wisting-planene.

Presset ble for stort og betenkelighetene for mange, sier BKA-leder Linda Parr i en kommentar til at Equinor har besluttet å utsette planene for Wisting-feltet. Hennes håp er at de 104 milliardene som var planlagt brukt i det økologisk risikofylte prosjektet i Barentshavet, blir investert i det verden trenger: nye prosjekter for ny, fornybar energi.

Miljøkritikken sterk

For en uke siden gjennomførte BKA og andre organisasjoner markeringer og demonstrasjoner mot Wisting over hele landet: Klima – ja, ja, ja!

Så sent som i dag har to geologer, begge med i BKA, en større artikkel i Bergens Tidende, der de peker på spesielle naturmessige forhold som gir grunn til bekymring. Mens de fleste feltene på norsk sokkel har over 1000 meter overlagring – dvs. avstand fra oljereservoaret opp til havbunnen, har Wisting bare 200 meter, som attpåtil er gjennomsatt av forkastninger og sprekker. Konsekvensen kan blir store oljelekkasjer og ekstra store utfordringer både teknisk og økonomisk.

Også Miljødirektoratet, som i sin høringsuttalelse tidligere i år ga en av sine mest kritiske kommentarer noensinne, kom denne uka med en ny uttalelse: «Det er svært uheldig at tidspress for å dra fordel av skattepakken setter premisser som begrenser muligheten for å ta i bruk de miljømessig beste løsningene.»

Kroken på døra

Equinor nevner ikke miljøhensyn i sin forklaring på hvorfor de utsetter Wisting-beslutningen, det vises kun til rammebetingelser, global inflasjon, utfordringer i energimarkedene og økte leveringstider fra underleverandører. Selskapet konkluderer også med at prosjektet fortsatt har lønnsomhet.

Generalsekretær i BKA, Andrew Kroglund, tror likevel at dette i realiteten betyr kroken på døra for hele Wisting-utbygginga. – Jeg ser på avgjørelsen som en «personlig» seier for BKA og alle andre som har kjørt en saklig argumentasjon i denne saken. Vi blir hørt på – vi blir tatt på alvor – vi bidrar til at den neste generasjon får et levelig liv. Ettertida vil forhåpentligvis kunne se tilbake på dette som Vendepunktet, med stor forbokstav. Vi går nå inn i en ny tid, der den planlagte utfasingen av norsk oljeproduksjon er satt på kartet. Det grønne skiftet får ekstra vind i seilene. Nå er det bare for partiene på Stortinget å brette opp ermene og rulle ut bedre rammevilkår for grønne etableringer – på naturvennlig vis.


Tromsø 29. oktober: Sangkoret Nordaførr deltok i protestene mot Wisting – og støtte til en bærekraftig framtid.

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Harold Leffertstra | 13.11.2022

  Det viser at det nytter å kjempe.
  Utsettelse til 2026; da vil økt CO2 pris og verdsetting av andre miljøskader nesten helt sikkert gjøre prosjektet økonomisk ulønnsomt. Ikke bare for Norge (og verden), men også for selskapet.

 2. Rudi Kessel | 15.11.2022

  En liten malurt-dråpe i begeret…
  I Dagsavisen 11.11 sier Støres mann, Olje- og energiministeren, Terje Aasland dette:
  – Jeg er glad for at Equinor sier at de ikke avlyser utbyggingsplanene, men at de utsetter dem. Regjeringen er opptatt av at ressursene på sokkelen skal forvaltes godt, og at Wisting er et funn som kan bidra til å videreutvikle petroleums-sektoren på en måte som kommer samfunnet til gode. Derfor ser jeg fram til det videre arbeidet Equinor skal utføre.
  ☹️

 3. Lars Fosse | 15.11.2022

  Jeg anser at Wisting er ute som oljeproduksjonfelt nå. I 2026 tviler jeg sterk på om noen i det hele tatt tør å nevne prosjekt. Gratulerer, det blåser medvind for BKA.

 4. Rudi Kessel | 15.11.2022

  Et PS til mitt forrige innlegg.
  Aftenposten [15/11] har en lengre artikkel med denne ingressen:
  «Den grønne omstillingen er i gang, og kampen om de grønne hodene kan bli knalltøff. Da må færre jobbe i olje.»
  Vi får håpe Støre & Co får det med seg.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*