Klima – JA, JA, JA!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 29. okt 2022
 • AV:
  Redaksjonen
2910 Bergen 1

Wisting – NEI, NEI, NEI! – Ropene ga gjenlyd i bergensgatene, da et par hundre yngre og eldre aktivister toget gjennom sentrum, med banner og plakater. Med tilsvarende markeringer over hele landet fikk aksjonsdagen mot arktisk olje vist bredden i engasjementet for natur og klima. – Nå må generasjonen som styrer landet ta rev i seila!


Demonstrasjonstog rundt Smålungeren med avslutning på Vågsallmenningen. Karen til venstre i bildet er ikke bestefar, men talsperson for Fridays for Future som nå etablerer seg i Bergen. Deretter de to lederne i Natur og Ungdom i Bergen. Til høyre demonstrasjonssjef fra BKA, Normann Natland – som for anledningen sang så det ljomet for for de frammøtte!

TROMSØ:

120 demonstrantar trassa regn og sludd i ei felles markering av Besteforeldrene, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, FIVH, SV, Venstre, AUF og Grøn Ungdom. Flott musikk ved Karsten Ugelvik, sangkoret Nordaførr og Gipsy Chicken. Appellar ved blant andre havforskar Per Arneberg frå BKA, som åtvara mot konsekvensane for havmiljøet om ikkje dei fossile ressursane vert liggjande. – Godt samhald og vellukka arrangement trass i vêret! melder lokallagsleiar Ingunn Elstad.


STAVANGER:

Besteforeldrene hadde tatt initiativet og demonstrerte på Torget, sammen med Natur og Ungdom, Greenpeace, Spire, Extinction Rebellion, World Saving Hustle, Naturvernforbundet, Grønn Ungdom, AUF, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom.

«Vi står MANGE SAMMEN, unge og gamle, over HELE LANDET i denne aksjonsuken mot oljeutbygging på Wisting-feltet. ER havområdet mot iskanten så VIKTIG? Ja, det er Norges lille regnskog. Matfat, yngle- og oppvekstområde for plankton, fisk, sjøfugl og havpattedyr. Bestander vi TRENGER for å opprettholde MANGFOLDET av liv i havet rundt Norge, et mangfold som vi alltid har høstet av for å skaffe MAT. DET er MYE viktigere enn rask olje-profitt. Vi kan ikke spise penger.» Fra appellen til Silvia Kriz, leder i BKA Sør-Rogaland


TRONDHEIM:


Besteforeldrene var i aksjon på Nordre gate saman med NU og Naturvernforbundet. Fin stemning, mykje folk og bra vêr etter kvart. Det var barnas bydag med gresskar over alt, og vi fikk selskap av både sjonglørar og spøkelse. Ungdom var som vanleg mest positive, men det var også svært få som ikkje ville ha løpesetlane våre.

Kanskje det norske folk er betre enn sitt rykte, eller så var ikkje klimafornektarane på barnas bydag. Ei flott stund i alle fall. NU serverte vaflar, alle var med og sang, og vi fekk også med oss i koret gamle kjenningar frå Folkeaksjonen frå oljefritt LOVESE. Men kor mange har vi med oss, i det politiske miljøet? Eg stakk innom Ap sin stand på veg heim. Han eg snakka med var stolt over at dei kanskje skulle seie nei til opning av nokre oljefelt – om nokre år. Har dei ikkje fått med seg kva tidsnaud vi står i? – Helsing Ola Dimmen


HARSTAD: 

Som eneste representant fra Besteforeldrene hadde Svein Robert Guttormsen tatt veien fra Borkenes for å delta på markeringen. – Vi var invitert av Natur og Ungdom, og jeg ble veldig godt mottatt av de unge! Vi var 15–20 personer, startet på torvet og marsjerte til Equinor sitt bygg – med rop om at «Framtidas arbeidsplass skapes ikke av olje og gass«. Vi utvekslet telefonnummer, og jeg håper på videre samarbeid. Viktige saker er det i alle fall mange nok av!


KRISTIANSAND:

Etter initiativ fra NU og Grønn Ungdom ble mange organisasjoner med i fakkeltog mot Wisting, blant annet BKA, Naturvernforbundet, FIVH, Greenpeace m.fl. Taktfaste rop med «Framtidas arbeidsplass er ikke i olje og gass«. På Torget ble det holdt flere appeller. Det hele ble avsluttet med to «representanter» for Equinor som stod for symbolsk brenning av jorda.


SORTLAND:

35 mennesker møtte opp i et ufyselig regnvær i Vesteråeln. To ungdommer holdte appeller i tillegg til lokallagslederen i BKA, Wenche Cumming. God stemning til tross for været, forteller Jhn Cumming. – Vi har ellers fått god dekning på forhånd i Bladet Vesterålen.


FINNSNES: 

I like fuktig vær som ellers i nord hadde tre-fire besteforeldre funnet veien til kommunesenteret i Senja. Bildet viser en av dem, Frid Sørensen, gammel aktivist fra LoVeSe-kampen, og vant til å ta et tak når det gjelder.


MOLDE:

Ikke «stinn brakke», forteller lokallagsleder Oddbjørg Langset, men standen på torget trakk til seg forbipasserende som ville se på Bertrams akvarier fra Hustadvika – mens Helge og jeg fikk delt ut mange faktaark om Wisting – og reklamert for BKA. Flott å være med på den nasjonale aksjonsdagen!


HAMAR:

Vi fra BKA Hamar og omegn pratet med mange på vår aksjon  STOPP oljefelt Wisting i Hamar i går, forteller lokallagsleder Thomas Cottis. Veldig mange vet lite om planene til Equinor, men når vi fortalte at Wisting ikke har gass, bare olje, må ha strøm i 340 km kabel fra land og vil levere olje fra 2030 – samme år som verdens utslipp må være nede på halvparten av dagens for at global oppvarming skal kunne holdes under 2 graders kritisk grense – da var de fleste enige med oss: Stopp Wisting! Se også innlegg i Hamar Arbeiderblad.


ÅLESUND:

Natur og Ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender arrangerte informasjonsmøte om Wisting på Moa bibliotek. I tillegg demonstrasjon i sentrum, hvor også ungdomspartiene SU og AUF deltok. Det ble holdt appeller, ropt kamprop og stekt ‘Vafler mot Wisting».

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Normann Natland | 30.10.2022

  De unge, VÅRE barnebarn og
  og DERES besteforeldre,
  spiller på lag. Vi ØNSKER, KJEMPER, BER
  regjering/Storting som stort sett ikke har kapasitet til å FORSTÅ alvoret.
  Det er DERES barn, alle andre foreldre sine BARN i hele verden
  som vil lide under egne foreldres feilaktige beslutninger.
  Trist som fanen, men vi gir ikke opp.
  ALDRI må vi slutte å oppdra våre barn – ALDRI
  Vi er på lag med våre BARNEBARN om å oppdra deres foreldre, våre barn.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*