Wisting eller klima

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 29. okt 2022
 • AV:
  Redaksjonen
BKA løpeseddel Wisting

Dersom Wisting blir vedtatt utbygd, vil politikerne snu ryggen til den oppvoksende slekt, mener Torstein Arntsen. Han er skremt av dramatiske temperaturendringer i Arktis, som er et alvorlig varsel om en stadig mer usikker framtid. Ved å lete etter mer olje bidrar Norge til at klimamålene blir en ren utopi, skriver han i Nordnorsk debatt.


Jeg våkner av og til om natten og blir liggende våken i redsel for hvordan verden vil se ut for mine barn og barnebarn. Det er ikke krigenes gru og grusomheter som plager meg mest, men den aller største faren for vår jord, nemlig klimatrusselen. Jeg er selv i mitt livs høst, så hvorfor skal jeg bry meg? Hvorfor skal jeg engasjere meg? Fordi jeg ikke kan gi opp å kjempe for at neste generasjoner skal få oppleve en levende og mangfoldig jord.

Vi kan ikke være likegyldige og akseptere at våre politikere med viten og vilje, og uten å ta hensyn til alle advarsler og råd fra FNs klimapanel, velger å ødelegge verden for fremtidige generasjoner!

Dersom det planlagte oljefeltet – Wisting – blir realisert og vedtatt av Stortinget, vil politikerne snu ryggen til den oppvoksende slekt. Det vil være en særdeles uansvarlig handling og ødeleggende for klimaet, og også for alt levende liv i et svært sårbart område- Arktis.

Nye data har avdekket ekstraordinære nivå på temperaturendringer i Arktis. Nivået på oppvarmingen for den nordlige Barentshavsregionen er eksepsjonell og samsvarer 2-2,5 ganger gjennomsnittet for resten av Arktis, og 5-7 ganger det globale gjennomsnittet (ifølge seniorforsker ved Meteorologisk institutt, Ketil Isaksen).

FN sier klart ifra at regjeringer må sette seg nye mål og kutte mer i utslippene dersom vi skal ha en mulighet til begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Ved å bygge ut nye felt, som Wisting-feltet, vil det være en utopi!

Equinor skyr ingen midler for å rasere verden, både her hjemme og i utlandet. De er sterkt involvert i Rosebank-feltet i Nordsjøen, som har medført store protester fra klimaaktivister i bl.a. Skottland. Også i England protesterer unge mennesker mot det planlagte Wisting-feltet. Midt i en klimakrise vil Equinor og den norske regjering utvikle en klimabombe!

Vi kan ikke sitte stille og la dette skje, og jeg oppfordrer alle om ønsker å ta vare på jorda for fremtiden, å støtte opp om aksjonene og protestene mot Wisting-feltet! Dette er min innstendige appell! La ikke våre drømmer og håp om en bedre verden, bli til våre mareritt!

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Tone Toft | 30.10.2022

  Kjære Torstein Arntsen!
  Dette er så knallbra skrevet… hvert ord er sant. Alvoret er stort og tyngende – men ignoreres av våre styresmakter. Det er en hån mot oss alle som vil leve på denne Jorda som vi har fått oss tildelt – men som vi (… ikke alle…) nå er i ferd med å ødelegge på en så inngripende måte at naturen blir tvunget til å slå tilbake med krefter vi bare ser og opplever begynnelsen av…
  Wistingprosjektet er drevet frem av egoisme og rå pengemakt – og i front står våre øverste politiske ledere og forklarer oss at dette er et klimatiltak… fordi vi er flinkest i fossilklassen!
  JA, jeg våkner også om natta og er fortvila over hva som skjer…. og særlig på vegne av kommende generasjoner. Mine barn og barnebarn og alle de andre i hele verden som fødes inn i denne galskapen – en global sivilisasjon på kanten av stupet.
  Det kan bli tragiske senarier hvis vi ikke klarer å snu kursen i en retning som tar menneskenes livsvilkår på alvor.
  Klarer vi å stoppe Wisting – er dette et skritt i riktig retning.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*