80 år, med stil

bente arendal 2021 2
Arendalsuka 2021: Bente i velkjent stil med sin uadskillelige stand-kammerat Bruno. Foto:

I morgen fyller Bente Marie Bakke 80. Det må feires! Ikke mange har stått på som henne, siden hun satt på Stortinget og var miljøpolitisk talsperson for Høyre på 1980-tallet. I dag er det BKA som står hennes hjerte nærmest og er hennes ståsted og arena framfor noe. En organisasjon som trenger entusiaster – med klar tale og bein i nesa!

Bente og Bruno i aksjon på Eidsvolls plass under Wisting-demonstrasjonen 28. oktober i år. Ole Christian Aartun t.v.


Politiker, skribent og aktivist

Bente Bakke har de siste årene bodd på Mysen i Østfold. Hun forlot Høyre og gikk over til Miljøpartiet De Grønne i 2012. Hun startet jobben med å bygge opp partiet i Vestby og ble valgt inn i kommunestyret og formannskapet i 2015. Men hun har også bakgrunn som journalist og redaktør, og har skrevet flere bøker – om sin tid på Stortinget (På bakerste benk, 1991), om stoffskiftesykdommer (Veien til et friskere liv, 2011), og om lokal klimapolitikk (sammen med Svein Skotheim: Hva skjer – to besteforeldre på klimareise i Norge, 2013).

I BKA har hun har vært aktiv så det holder siden 2010, og har sittet i landsstyret i to omganger – nå sist siden 2019. Hun er også nestleder i lokallaget i Indre Østfold som ble etablert i 2021. De som kjenner og har møtt henne, vet at hun alltid har med sin uadskillelige følgesvenn, den lille puddelen Bruno, som hun kaller klimahund, og som må være Norges mest veloppdragne firbeinte skapning – alltid med og demonstrerer og gjerne med rød vest og BKA-button med «Stans all oljeleting». – Han er også veldig glad i barn og liker å bli klappet og kjælt med av dem han møter, forteller Bente.


Arendalsuka 2022

Godt klima i BKA

– Bente, i en organisasjon som BKA er du slett ikke alene om å være 80 år. Men hvordan opplever du det selv?
– Jeg synes det er rart å bli så gammel, det må jeg innrømme. Føler meg mange år yngre, men slik er det vel for de fleste. For å sukre pillen inviterer jeg til en heidundrende fest på Mysen med familie, gamle og nye venner og tidligere partifeller fra MDG.
– Når begynte du for alvor å engasjere deg for miljø og klima? Hva var bakgrunnen for det?
– Jeg har vært naturelsker hele livet. Leste Rachel Carsons «Den tause våren» på 1960-tallet og ble som mange andre alvorlig bekymret. Men det var først da jeg ble miljøpolitisk talskvinne for Høyre på Stortinget fra 1985–89 at jeg virkelig engasjerte meg og forsto alvoret. Prøvde å skaffe Høyre en miljøpolitikk. Det var ikke særlig populært, og det bidro nok til at jeg ikke ble renominert!
– Hva har skuffet deg mest, miljøaktivist og miljøpolitiker?
– Det som har skuffet veldig er at skiftende regjeringer og folk flest synes det er helt greit at oljeindustrien med Statoil, nå Equinor, i spissen styrer Norge. Økonomisk har oljen tjent landet godt, og vi har et enormt oljefond. Men nå er det på overtid at rike Norge trapper ned oljeindustrien og stanser alle leting etter mer olje og gass. Krigen i Europa gjør Equinor til krigsprofitør. Så det er ikke penger det står på når selskapet ikke satser på å bli en verdensledende produsent av ny, fornybar energi.
– Og hva har gledet deg mest?
– Det må være det gode samarbeidet vi har i BKA, med andre klima- og miljøorganisasjoner og med engasjerte barn og ungdom i Miljøagentene og Natur og Ungdom.
– Hva er det viktigste med Besteforeldrenes klimaaksjon, tenker du?
– Det viktigste med BKA er at vi ikke kjemper for våre egne interesser, men for at barna skal arve et levelig klima og en bærekraftig natur. Vi tar Grunnlovens miljøparagraf 112 på alvor, og krever solidaritet mellom generasjonene.
– Du sitter i landsstyret, som har dratt i gang en større debatt om BKAs strategi. Hvordan ser du på det – trenger BKA mer samordning, prioritering og styring?
– Jeg mener det er viktig ‘å la de hundre blomster blomstre’, og at BKA fortsatt skal være en aktivistisk organisasjon. Vi er synlige med våre røde hatter og plakatvester under demonstrasjoner og på stands. Vi består av mennesker med masse kunnskap og livserfaring. Det er viktig med samordning og prioritering av saker, men for mye sentral dirigering og styring er jeg klart imot.
– Hvordan ser verden ut om ti år?
– Det ser dystert ut, slik trendene er nå. Verden opplever nå en klimakrise som har kommet fortere og hardere enn noen hadde tenkt. Store ødeleggelser venter oss fordi utslippskuttene uteblir. Men selvfølgelig, vi kan ikke slutte å kjempe for at våre barnebarn likevel skal kunne leve gode liv, og at de får oppleve fred på jord og en levende natur.


Bente på balkongen sin, i Mysen der hun bor nå, og feirer sin 80-årsdag 13. november. Foto: Dag Andersen / Smaalenenes Avis

Spre klimavett,
del denne saken!

8 kommentarer

 1. Elisabeth Tveter Briseid | 12.11.2022

  Veldig takknemlig for Bente. Hun er en ener, inspirerende og utrettelig. Det er mye å lære av hennes bruk av Facebook til å spre kunnskap om klimaspørsmål og til å reklamere for Besteforeldrenes klimaaksjon. GRATULERER HJERTELIG DAGEN!

 2. Linda Rundquist Parr | 12.11.2022

  Gratulerer hjerteligst med dagen til Bente fra oss alle i BKA. Det er mye vi kan takke henne for etter mange års innsats. Hun bærer alderen med verdighet og en sterk vilje til å sikre gode liv for barnebarn og alle som kommer etter oss. Vi ønsker Bente mange gode år framover som klimaaktivist både i landsstyret, på gata og på sosiale medier. For en flott 80-åring!

 3. Harold Leffertstra | 12.11.2022

  Så enig, så enig. Gratulerer med dagen Bente!

 4. Hans Martin Seip | 14.11.2022

  Slutter meg til gratulantene. Nettopp fordi utviklingen ser langt fra lys ut i øyeblikket, er det viktig at noen står på slik du gjør.

 5. Toril Sehested Zakariassen | 15.11.2022

  Jeg beundrer og gratulerer Bente Bakke! Har vært med i et par åe nå tror jeg. Jeg brenner for miljøet. Prater mye om det med andre. Ikke alle er like engasjert. På grunn av helsa er jeg ikke så aktiv med der dere viser dere. Men er bestemt på måten jeg lever. Min mann og jeg har nå bestilt solcelle til huset selv om vi nærmer oss 80. Vi flyr ikke til syden. Men har ikke elektrisk bil som våre to barn. Fikk drivhus til min gebursdag i sommer av familien. Har fire barnebarn som jeg håper vil få en bra fremtid. Kan jeg få kjøpt den røde hatten? Hilsen Toril Sehested Zakariassen i Askim

 6. Brit Haver | 15.11.2022

  Flott intervju av en flott dame. Det forbauser meg dessverre ikke at hun ikke fikk noen stor politisk karriere innen Høyre, som først i de aller seneste år har begynt å forholde seg til klimakrisen.

 7. Guttorm | 15.11.2022

  Hurra for Bente Klimabestemor!

 8. Bente Marie Bakke | 15.11.2022

  Kjære dere som har gratulert med med dagen med mange gode ord. Det har vært en fantastisk flott feiring som har vart i over én uke. Derfor ble det plutselig gøy å bli 80. Nå må vi bare stå på videre for barnebarnas klimaframtid.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*