Regjeringa avvikler!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 26. okt 2021
 • AV:
  Redaksjonen
tenk om 2

«Alt som trengs er en nasjon som bestemmer seg for å være ærlig, og tar grep for å redusere utslippene i det tempo og omfang som vitenskapen sier må til.» Etter denne appellen fra Greta Thunberg, har Støre-regjeringa snudd. Oljen skal avvikles, ikke utvikles, forteller Espen Barth Eide i et personlig brev til den svenske grasrotaktivisten.


Kjære Greta,

Jeg er klima- og miljøminister i Norge, den lille store oljestaten der vi i mange tiår nå har håvet inn milliarder på å selge olje og gass til verden. Artikkelen din gjorde et dypt inntrykk på meg. Nesten helt siden vi fant olje utenfor kysten vår, har vi visst hvilken skade forbrenningen forårsaker på jordas klima – og hvilken trussel dette vil være for våre etterkommere.

Men vi klarer ikke å velge vekk alle de godene som oljerikdommen betyr for oss. Derfor har vi som du riktig peker på, ikke villet forholde oss skikkelig til de vitenskapelige fakta. Vi har gjemt oss bak illusjoner om kvotehandel, en ekstrem teknologioptimisme og en flod av tilslørende og forvirrende grønn svada. Vi har sågar forsøkt å framstå som en ledende klimanasjon internasjonalt!

Dette går ikke lenger. Det har jeg snakka med Jonas Gahr Støre, sjefen min, om. Vi har bestemt oss for å skrote Arbeiderpartiets slagord om at «oljen skal utvikles, ikke avvikles». Fra nå av skal vi snakke sant, og være dønn ærlige – slik du ber oss om. Vi må nok regne med litt bråk med finansministeren, men det får stå sin prøve. Politikken blir ikke grønn bare for at den gagner næringsinteressene på bygdene. Ærlighet varer lengst.

Så derfor, Greta, her kommer våre fem løfter til deg og alle andre i din generasjon som har rett til å se de forandringer som trengs. Dette vil også bli Norges budskap under klimatoppmøtet i Glasgow, og vårt bidrag til den bevegelsen du mer enn noen annen enkeltperson har skapt – «mot handling, håp, hensikt og mening», som du skriver i The Guardian.

1. Oljen skal avvikles

I Arbeiderpartiet og den norske oljelobbyen (det er forresten mye av det samme, når sant skal sies) har vi gjennom mange år vist til at produksjonen på norsk sokkel er den reneste i verden.

Det er ikke engang sant, isolert sett. Men det viktigste er at vi da snakker om under fem prosent av klimapåvirkningen. Det meste, nesten alt, kommer fra forbrenningen, og der er det ingen forskjell på gass fra Russland og Norge, eller olje fra Norge og Nigeria. FN viser i en ny rapport at oljelandene planlegger å produsere mer enn dobbelt så mye fossilt brensel i 2030 som det verden kan tåle for å nå målet i Parisavtalen.

Vi vil ta vår del av ansvaret for å lukke dette produksjonsgapet, og vil om kort tid legge fram en plan for å fase ut norsk oljevirksomhet. Innen 2040 skal hele den norske petroleumssektoren være avviklet for godt. Da har vi 20 år på oss til å utvikle nye, bærekraftige arbeidsplasser. Såpass må vi sosialdemokrater kunne få til.

2. Oljepenger til verden

Fattige land har et enormt behov for klimafinansiering. Uten tilgang på stabil klimafinansiering i mange år fremover vil ikke verden nå målene om å begrense global oppvarming og tilpasse seg klimaendringene.

Rapporten «Norway’s Fair Share of meeting the Paris Agreement» fra Stockholm Environment Institute, anslår at Norge må tidoble sin årlige klimafinansiering. Det er penger vi har, etter 50 år med oljevirksomhet. Derfor vil vi i løpet av fire år øke klimabistanden til over 60 milliarder kroner årlig – i tillegg til det ordinære bistandsbudsjettet. Det er det eneste riktige, og det eneste rettferdige, når vi ser historisk på det, og vet hvor skjevt problemene rammer. Forskning viser at barn født i 2020 vil oppleve inntil sju ganger flere ekstreme værhendelser enn barn født i 1960, og at Midtøsten og Afrika vil oppleve de største negative forandringene.

3. Trygg med kjent teknologi

Det er en trussel mot Parisavtalen å stole på at vi i framtida skal utvikle teknikker som gir «negative utslipp». Karbonfangst og -lagring eller CCS kan trolig ha en viss verdi når det gjelder å ta seg av CO2-utslipp som vi ikke ser noen annen løsning på, fra sementproduksjon bl.a. Men vi må være nøktern og ærlig på at de enorme utslippene fra forbrenning av olje og gass bare kan løses ved å begrense produksjon og forbruk. Det er teknisk mulig å lage blå hydrogen fra gass, med CCS. Men det er stor fare for metanlekkasjer, og produktet vil fortsatt være et fossilt produkt og bidra til å forlenge oljealderen.

Som klimaminister vil jeg at vi skal holde oss unna slike gråsoneteknologier. Vi må også være tydelige på at en realistisk klimapolitikk må legge kjent teknologi til grunn. Alt annet er en invitasjon til uansvarlighet her og nå, i tillit til at «vi finner nok på noe lurt en gang i framtida».

4. En ny transportplan

Norge har i mange tiår prioritert sterkt forurensende luftfart foran jernbanen. I dag bruker vi rekordstore summer på nye, bredere og raskere veier som medfører økt energibruk, mer støy, mer utslipp, dårligere folkehelse og tapt natur. Grunnlaget for det er samfunnsøkonomiske modeller som åpenbart er foreldet. Regjeringen har derfor på mitt initiativ satt i gang arbeid med en ny Nasjonal Transportplan, der nye prioriteringer og prinsipper legges til grunn: 1) minst mulig utslipp, 2) høyest mulig energieffektivitet, 3) lavest mulig arealbruk, 4) minst mulig bruk av ikke fornybare ressurser. 

At vi med umiddelbar virkning har senket toppfarten på alle hovedveier til 80 km/t, er selvfølgelig ikke populært. Men det sparer energi og kutter utslipp, og det er regjeringens oppgave å få velgerne til å akseptere slike nødvendige tiltak.

5. Ærlige klimamål

Klimamålene våre har gang på gang vist seg å være useriøse og ikke alvorlig ment, slik tidligere statsminister Stoltenberg sier i sin sjølbiografi: «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger.»

Vi må bare erkjenne, at Hurdalsplattformens mål om 55 prosent kutt i klimautslipp innen 2030, er i denne kategorien. Det forutsetter et snitt på minst 7 % hvert eneste år, fra 2022. Det kommer vi ikke til å klare. Det er for sent. Da måtte vi permanent stenge ned Norge som under korona-epidemien.

Jeg vil gjerne be deg, Greta, som representant for verdens barn og unge, om unnskyldning for at vi har prøvd å gjøre oss bedre enn vi er. Fra nå av blir bedraget lagt på hylla. Nå er det hardt arbeid som gjelder, der vi hvert år og hver dag lover å snu alle steiner og kutte utslipp så langt det lar seg gjøre, og så fort det er mulig.

Til slutt, kjære Greta, takk for din direkte tale til oss «bla, bla, bla»-politikere! Vi har alt for lenge gått rundt den varme klimagrauten og skjøvet nødvendige beslutninger foran oss. Men nettopp derfor er det godt å vite, og kunne si, at vi endelig står sammen. I ærlighet. For kollektiv fornuft. I solidaritet med våre barn og barnebarn, naturen og dem som ennå ikke er født.

Hjertelig hilsen Espen

Spre klimavett,
del denne saken!

13 kommentarer

 1. Silvia Kriz | 26.10.2021

  En DRØM av et brev!

 2. Lars Bjørn Mehus | 26.10.2021

  Om Espen Barth Eide ikke har hørt om dette brevet, og det kom på førstesiden av en hvilken som helst avis, om han da overlevde det sjokket, se for deg reaksjonen: -Hva har jeg gjort? Ble det for mye rødvin i går? Hvordan kommer jeg meg ut av dette? Har vi noen gode kommunikasjonsrådgivere som kan redde oss nå? Hva, skrev jeg dette til å bruke i Stortingsrevyen? Hva kommer Jonas til å si nå??

 3. Lars Andreas Kirkerud | 26.10.2021

  Dette står det respekt av!

 4. Janet wiberg | 27.10.2021

  Så bra! Og dessverre for godt til å være sant.

 5. Siri Teige | 01.11.2021

  Skulle ønske det var sant

 6. Thor Bjørlo | 01.11.2021

  En veldig bra tankevekker. Dette bør inn i en av de større avisene/mediene etc. også. Prøv gjerne på det.

 7. Hildegunn Knudsen | 01.11.2021

  Det hadde vært fantastisk om det var sant. Håper Bart Eide leser dette og begynner å tenke på hva de som politikere holder på med

 8. Aagot Stigen Sørhagen | 01.11.2021

  Send for all del dette til alle i Regjering og Storting! Enn om det kunne sette i gang ei forandring! Det er på same tid vondt å lese, nettopp fordi det ikkje er ekte.

 9. Ingunn Elstad | 02.11.2021

  Utruleg bra! Vi må gjere det kjent!

 10. Laila Mari Kvalsvik | 02.11.2021

  Er dette virkelig? Eller drømmer jeg? Jeg greier knapt å holde tårene tilbake når jeg leser dette brevet…!!
  Kan vi nå ENDELIG si til barnebarna våre at «Ja, nå tar vi voksne endelig til fornuft»???

 11. Randi L Strand | 02.11.2021

  Det varmer mitt 💞💚 hjerte at vi har fått ei ny Regjering som har forstått alvoret og ansvaret som ligger på oss krever handling for å gi barn og unge og alle vinner på den store omstillingen som skal redde oss fra de menneskeskapte klimaendringene. 🙏 om at når de møtes i Glasgow så vil ulike folk snakkes og lete etter løsninger sammen. Tida er overmoden, men hvis vi samarbeider + våger å tenke nytt så klarer vi redde kloden vår og oss selv.

 12. Eva Eek | 03.11.2021

  Dette er jo argumentasjonsteknikk vi ellers tar sterkt avstand fra?
  Ionisering og latterliggjøring tar seg dårlig ut.
  FAKE NEWS bør man holde seg for god til og overlate til Trump.

 13. Bjørghild des Bouvrie | 09.11.2021

  Støtter forslaget til å sende «Espens brev» til en stor avis. Likeså til alle i Stortinget. Med tydelig merking at dette er BKAs ønsketenkning, selvfølgelig.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*