Debattverksted for barna

Klimatøff 1
Ikke bare tøft, men også veldig gøy sammen i Sofienbergparken lørdag 23. oktober.

Sammen med Miljøagentene inviterte Besteforeldrene i Oslo til kursdag «Klimatøff – lær å debattere med klimabøller og tafatte politikere». Med seg hadde de Gaute Eiterjord, tidligere leder av Natur og Ungdom og forfatter av boka Klimaopprøret (2020). Det ble en morsom og lærerik dag i Sofienberg menighetshus, – som godt kan gjentas.

Bli klimatøff!

Miljø-engasjerte barn og ungdom må ofte «hamle opp med tafatte politikarar, klimafornektande gubbar og andre nettroll som øydelegg framtida di», – som det heter i undertittelen til Gaute Eiterjords bok. En testamentarisk gave til minne om Barbro Sveen gjorde det mulig for BKAs Oslo-lag å rekke ut en hjelpende hånd til barna.

Gaute Eitejord presenterte boken sin (og alle deltakerne fikk et signert eksemplar). Heldigvis har antallet såkalte klimafornektere minsket betraktelig de siste årene, når klimaendringer gjør seg mer og mer gjeldende. Men man hører fortsatt merkelige påstander fra både onkler og politikere – også fra den nye regjering. Gaute fikk flere aktuelle spørsmål fra barna, blant annet om kobbergruver og sivil ulydighet.

Etter lunsj var deltakerne med på en sommerleir arrangert av Miljøagentene, da et medlem av «Klimafaktaforeningen» – Kalle Gubbevelde – dukket opp. Han fikk lov til å fremføre argumenter om biologisk mangfold, forbruk og olje. Men han ble forstyrret av telefonen flere ganger, noe som betydde at barna fikk tid til å drøfte det han hadde sagt og kunne konfrontere ham etterpå med velformulerte motargumenter.

Etter en klimafornektende gubbe fikk forsamlingen besøk av fire ungdomspolitikere, fra AUF, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Unge Venstre – som viste seg å være alt annet enn tafatte. De kunne presentere partienes klimapolitikk, og de ble grundig grillet av barna.

For å dømme etter barnas beretninger til foreldre som hentet dem, var arrangementet en suksess. Det eneste skår i gleden var at mange flere kunne ha vært med. Men kanskje ryktet vil spre seg så et evt. Klimatøff 2 vil få flere deltakere?

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Lise Medbø | 02.11.2021

    Stå på, det er aldri forsent, men i siste liten! Vi venter spent, men tålmodigheten er oppbrukt. Det er idag det gjelder

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*