Våre sårbare liv

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 16. sep 2020
  • AV:
    Finn Bjørnar Lund
Bienes-historie-3
Fra Det norske teatrets egen presentasjon.

Mange har lest Maja Lundes «Bienes historie». Nå er det mulig å se sceneversjonen. Det norske teatret har laget en forestilling som er musikal og ballett med egen originalmusikk. – Et slikt teaterstykke har du ikke sett før, sier en begeistret nestleder i BKA, Finn Bjørnar Lund. Det dreier seg om foreldre og barn, et evig tema, og om menneskenes avhengighet av naturen.

En historie om natur og mennesker
Av Finn Bjørnar Lund

«Bienes historie» ble tildelt Bokhandlerprisen i 2015, og er utgitt i en rekke land. Boka skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde.

William er biolog og frøhandler i England i 1852. Han setter seg fore å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007 og kjemper i motbakke, men han håper sønnen kan bli gårdens redning. Tao arbeider med håndpollinering i et framtidig Kina etter at jordens økosystem har kollapset og biene forsvunnet. Hun ønsker mer enn noe annet at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn henne selv.

Sjøl om det er bienes skjebne som er i sentrum for mye av forestillinga, tegnes et sterkt bilde av menneskets skjebne, og hvordan vi påvirker og blir påvirket av naturen. Som Mode Steinkjer sier i sin anmeldelse i Dagsavisen: – «I mer enn en forstand understreker stykket den store helheten vi alle er underlagt. Det er en fortelling om hvordan vi forvalter planeten vi lever på, men også om forholdet mellombarn og foreldre, om kunnskapstørst, omsorg, enkeltindividets sårbarhet, og destruktivitet.»

Den alvorlige, gåtefulle skjebnen til gutten Wei-Wen som lever mot slutten av vårt århundre, er en like sterk fortelling på teaterscenen som i boka, og i tillegg fantastisk godt og levende spilt. Dessverre er det bare plass til under halv sal på hovedscenen. Den gode nyheten er imidlertid at hele Norge kan følge stykket streamet. Det koster noen kroner. Men alle som liker boka, vil garantert like stykket!

Strømmedatoer er 22. september og 7. oktober. Se mer om dette her:
https://www.detnorsketeatret.no/direktestroyming

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*