Fint å få vekk svineriet!

strandrydding karmøy 2020 4
På Marøy utenfor Karmøy. Besteforeldrene på Haugalandet tok opp igjen ryddinga, etter at de måtte slutte i januar på grunn av rykter om sårbar fugl som var sett der ute. Ståle Pedersen til høyre.

Langs hele kysten er strandrydding en miljødugnad der mange deltar med stor iver. Men Ståle Pedersen fra Karmøy overgår de fleste. Året rundt rydder han havmiljøet for tonnevis av taurester, garn, poser og emballasje, istykkerslåtte isoporkasser og plastkanner. Nylig hadde han med en gjeng besteforeldre. Utbyttet ble nok en gang utrolige mengder svineri – og en strålende kjekk dag for deltakerne!

Før ryddinga begynner …

En meningsfylt aktivitet
Ståle Pedersen forteller at han i 40 år har vært engasjert i miljø- og solidaritetsarbeid. Han har jobbet for etisk handel, er aktiv i Karmøy SV, i Nei til atomvåpen og i Besteforeldrenes klimaaksjon – som han oppfatter som en viktig solidaritetsorganisasjon like mye som en miljøorganisasjon.

– Jeg blir vel oppfattet som en som maser litt mye om personlig ansvar. Men det er fint å kunne gjøre noe og ikke bare se på at elendigheta hoper seg opp. Selvsagt er innsatsen vår en dråpe i havet, og mye av forsøplinga er usynlig – ikke minst etter hvert som større plastrester brytes ned til mikroplast. Likevel kjennes det meningsfylt å stå på, sier Ståle.
______________________________________________________________________
FAKTA: 80-90 prosent av søppelet i havet er plast. Det er estimert at mellom 8 og 13 millioner tonn plast havner i verdenshavene hvert år. Ifølge Miljødirektoratet driver rundt 15 prosent i land og blir liggende på strendene, mens 15 prosent flyter rundt i havet. Resten går til bunns. Det er observert plastsøppel på flere tusen meters dyp. Plast har svært lang nedbrytingstid, og restene kan bli værende i naturen i flere hundre år.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*