Bli med på klimadugnad!

logo februar med tekst

Vil du være med Besteforeldrenes klimaaksjon å gi vår overbelastede klode en liten håndsrekning? Da kan du bli med på vår Fri-Februar-kampanje der vi deler gode forslag og tips om gjennomførbare seire for klima og miljø i hverdagen! Forbruksendringer har ikke bare en viktig symbolverdi, – forskning viser at det kan ha stor betydning for å få til de raske utslippskuttene vi trenger.

Kjære deg som er urolig for klimaendringene!

Vi ber deg bli med på en ganske liten dugnad. Vi kaller den FRI-FEBRUAR. Vær så snill å spre budskapet til flest mulig, og be dem igjen om å spre det videre til venner og bekjente:

– Bruk alle dine epost-kontakter og be dem sende det til alle sine.
– Er du på Facebook eller Instagram? Skriv en liten melding og legg ved denne lenka eller denne teksten med oppfordringen lik og del.
– Alle kan også bli med i gruppa «Fri-Februar» på Facebook. Der kan vi dele tips og tanker og utveksle hyggelige miljøråd.
– Skriv gjerne ut en del kopier og del ut, på eldresenteret, biblioteket, butikken, eller legg det i postkassen til naboene.

– Ta kontakt med lokalavisen din og be dem skrive om det, eventuelt trykke opp teksten.
– Logo for kampanjen er laget av Ola Dimmen: Logo Fri-Februar

Det er fortsatt tid – DU kan bidra. Klimaeffekten av akkurat FRI-FEBRUAR vil selvsagt ikke være målbar på kort sikt. Men forbruker-endringer har større betydning enn mange tror. Og gjennom å delta bidrar du til å påvirke opinionen, og politikerne våre! 

Beste hilsen Gro Nylander, nestleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

11 kommentarer

 1. Lillian Margot Christensen | 31.01.2019

  Vekk med plastposer ved innkjøp – ta med bag eller nett. Hvis du MÅ bruke plastpose – ta dem med for gjenbruk mange ganger. Slutt å bruke gavepapir – bedre å pakke inn i avispapir.

 2. Harald Lund | 31.01.2019

  Er for det meste enig i klimaaksjonen, men når dere fronter kjøtt som klimaversting blir det veldig feil.

 3. Helt enig med Harald Lund! I ytterkanten av kloden er klimaet kaldt og kjøtt og fisk er naturgitte ressurser som menneskene har overlevd på i årtusener. Korn og ris kan ikke dyrkes der. Frukt og grønt har marginale muligheter. Frakt fra varmere områder er ikke klokt. Bruk mat som kan lages lokalt.

 4. Inger Hosen | 01.02.2019

  Plukk søppel, 5 om dagen!

 5. Jan Bjorke | 01.02.2019

  Det er ikke kuene som er problemet. Det er måten de fores på, med soya og mais og masseproduksjon med tusenvis av kuer presset sammen i ghettoer, som produserer like mye drivhusgasser som alle vår biler til sammen.
  Går kuene fritt produserer de ikke metangass.
  Gir du kuene 2% tang i foret, forsvinner 90% av metanen. Det er systemet som må endres, ikke kuene.
  Les Cow save the Planet, og bli oppmuntret – og begynn å tenke i LØSNINGER!
  https://www.chelseagreen.com/product/cows-save-the-planet/

 6. Lars Kristian Sæbø | 01.02.2019

  Det er selvfølgelig viktig at vi følger opp rådene fra IPCC og reduserer utslippene av CO2 til null i 2050, men det er også mye i den siste IPCC rapporten som mange finner »uforståelig.» Det største problemet er at atmosfæren pr. i dag inneholder nok CO2 til å varme opp jorden med totalt ca to grader C over førindustrielt nivå innen 2050. Dette framkommer slik:
  1750 til 1880 0,2 grader, ( IPCC skiftet baseline fra 1750 til 1880)
  1880 til 2020 1,0 grader,
  2020 til 2050 0,9 grader, (tre tiår med 0,3 grader pr. tiår)
  Total stigning 2,1 grader ( fra 1750 til 2050).
  ( Hørte et intervju med Jørgen Randers fra 2015. Han mente også at temperaturen i 2050 ville være 2 grader C over førindustrielt nivå.) At det er nok CO2 i atmosfæren til å øke temperaturen med 2 grader C betyr at vi må gjøre noe med den CO2 som vi slipper ut fra nå og den CO2 vi har sluppet ut tidligere for at vi skal hindre at temperaturen stiger over 1,5 grader C.
  CO2 lagres i atmosfæren, havet, vegetasjonen og jordsmonnet. Det som ikke lagres i havet, vegetasjonen og jordsmonnet lagrer seg i atmosfæren. Den CO2 som lagrer seg i atmosfæren må vi fjerne for å hindre ytterligere temperaturstigning. Denne fjerningen kalles Karbon fangst og lagring. Vi er i gang med å planlegge/bygge et slikt anlegg i nærheten av Oslo. Anlegget er beregnet til å fjerne 400.000 tonn CO2 pr år. De norske utslippene er på ca 53.000.000. tonn CO2 pr år. På verdensbasis slipper vi ut ca 36.000.000.000 tonn CO2 pr. år.
  Det er flere forhold som taler for at vi ikke bør øke CO2 innholdet i atmosfæren. Havisen i Arktis smelter raskt og mange mener den vil være vekke før 2030. Grønland og Antarktis viser akselererende smelting.
  https://www.nature.com/articles/climate.2008.122?fbclid=IwAR1T113d6IQKg6xoxhEAtTdmh-yRuunI-acgGbf0MhQFa2l1Z94XPng4obU
  https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/qna4ez/rapport-05-grader-kan-redde-arktis?fbclid=IwAR2E29QebvMpfClky0CPnJk8bHCj1fx2Xm_TKzxGCj-khFh-TEBatWKrTA0
  https://www.nature.com/articles/d41586-018-07586-5?fbclid=IwAR3hevjhRcahLUGCeqIqZZQwnLnFHKq5EwAgt2nLMXUKNMkJ5Ieyp94zlYE

 7. Helle Viss Putz | 01.02.2019

  Snakk med sjåfører som står med motoren på tomgang, og minn dem på paragraf 16 i Trafikkloven: Det er FORBUDT å stå med motoren på tomgang i tettbebygde strøk!

 8. Ruth Baumberger | 02.02.2019

  Hei. Flott tiltak. vi er klare for å dele i sosiale medier og for å printe ut og dele ut i papirformat. Fint om dere kan skrive teksten i utskriftsformat slik at alt kommer på en side. Da blir det lettere for folk å skrive ut.
  Takk!
  Hilsen Elisabet Breen og Ruth Baumberger

 9. Jarle Wanvik | 05.02.2019

  Rasjonering av kjøp av bil til private formål. Gjelder også elbiler. Behovsprøving.

 10. Jeg engasjerer meg i det meste når det gjelder miljøsaken. Har 4 barnebarn som jeg tenker mye på hvordan vil få det i fremtiden. Skremmende at politikerne ikke tenker på det. Plasten i havet avskoging i regnskogen. Vi må tenke anderledes enn vi har gjort før. Vi har alle et ansvar. Men lett er det ikke! Har prøvd å komme med innspill men ikke alle vil bry seg😡Trist er det.

 11. Pingback: Enklare enn du trur | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*