En moralsk nødvendig debatt

espen eide
Klassekampen 24. januar: Barth Eide vil se kritisk på den rause leterefusjonsordningen på norsk sokkel.

Espen Barth Eide har forsøkt å reise en debatt i Arbeiderpartiet om oljepolitikken, men ble straks forsøkt skutt ned av partiledelsen. Mange har reagert på dette, og i dag har to av veteranene i Besteforeldrenes klimaaksjon et innlegg i Klassekampen. «De som tror at en nødvendig og legitim debatt kan stoppes ved å legge partipolitisk lokk på den, har noe å lære av historien», advarer de.

To oppmuntrende hendelser preget tredje uke i det nye året. På finanstoppenes Davosmøte vakte Greta Thunberg, den sekstenårige svenske klimaaktivisten oppmerksomhet i internasjonal presse med sine klare krav til verdens politikere. Bølgen av ungdommer som lar seg inspirere av henne og krever sin rett til en levelig framtid bare vokser og sprer seg.

Her hjemme vakte Espen Barth Eide både oppmerksomhet og oppstandelse da han i et intervju her i avisen antydet at det er på tide å se på leterefusjonsordningen som gjør det praktisk talt risikofritt å lete etter olje og gass på norsk sokkel. Det ble umiddelbart skutt ned av oljelobbyen og Jonas Gahr Støre, som slo fast at dagens oljeskatteregime ligger fast. Det er ingen planer om å endre noe som helst.

Arbeiderpartiet har hatt den korteste miljødebatten noensinne, konstaterte SVs Lars Haltbrekken. Og den korteste samfunnsmoralske debatten, vil vi tilføye. Men de som tror at en nødvendig og legitim debatt kan stoppes ved å legge partipolitisk lokk på den, har nok noe å lære av historien.

Vår geografiske, historiske og kulturelle tilhørighet til nordområdene har vi i Norge utnyttet godt. Men det er moralsk forkastelig å planlegge omfattende oljeaktivitet her, vel vitende om at isen i Arktis, som beskytter kloden mot oppvarming, aldri har smeltet raskere.

«Hvis et land som Norge mener seg å ha rett til å hente opp all olje på sokkelen sin – hvorfor skulle det ikke også være regnskognasjonenes rett å hogge ned sine regnskoger? Hva er forskjellen i forhold til det globale karbonregnskapet?» Sier Jostein Gaarder. Så sant.

“Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med.” Skrev Greta Thunberg på plakaten hun satte seg med foran riksdagen i fjor, og hennes logisk begrunnete skolestreik har inspirert tusenvis av unge  verden over. I talen i Katowice føyde hun til: “Since our leaders are behaving like children, we will have to take the responsibility they should have taken long ago.”

Gahr Støre har fortsatt mulighet til å vise at han aksepterer det etiske alvor i det Greta Thunberg sier. Alle vi andre, som vet at vi tilhører en generasjon som har svikta våre barnebarn og deres framtid, har bare én ting å gjøre: – Gi henne vår betingelsesløse støtte! Som tidsskriftet Nature konkluderte i en leder nylig: «Reduksjon av karbonutslipp innebærer å ta vanskelige valg: Stoppe nye investeringer i leting etter og produksjon av fossilt brensel, og deretter å stenge eksisterende anlegg.»

Så enkelt og så vanskelig er det. Å fortsatt skyve de moralske problemstillingene foran oss og fortsatt skreddersy klimapolitikken til oljeinteressenes ønsker, slik vi har gjort siden 1980-tallet, det er nå virkelig en hån mot alle de tusener på tusener av unge som kjemper for kloden sin. Det er på tide at vi opptrer som ansvarlige voksne og prioriterer framtida for våre etterkommere, i handling, i debatter, og selvsagt med stemmeseddelen.

Mette Newth, forfatter og besteforeldreaktivist
Halfdan Wiik, grunnlegger av Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Takk for innsatsen dere gjør for våre barnebarn, så Greta vet hun har noen i ryggen!

 2. Vidar Lillebo | 30.01.2019

  De er jo gjennom valg vi kan håpe på forandring, og da bør også «de grønne» skaffe seg oversikt over partienes nominerte personer og og drive lobby for de som kan være aktuelle.

  Ellers har vi jo de 4 størete partiene som alle «grønne» bør ungå, Kanskje en slik trussel også kunne gi et kraftig signal om at vi nå går inn i ei ny tid med ansvar for våre etterkommere. Skal vi makte Paris-målsettingen, så vil det koste. og Greta og hennes aksjonister trenger voksen støtte.

 3. Jon Stangeland | 30.01.2019

  Takk for kommentaren! Som eg kunne ha sagt det sjølv. Stå på!

 4. Jan Bjorke | 01.02.2019

  Greta Thunberg setter tingene i rett relieff. Om 11 år er vi oppe på 1,5 graders temperaturøkning i følge FNs klimapanel. Etter det, vet vi ikke om vi faktisk har saget over den greina vi sitter på.
  Åpne øynene og se katastrofene hope seg opp er nødvendig , men vi må dele de løsningene som allerede finnes, og aktivt benytte oss av dem. Hvor vi er. Politikere snakker mer enn de handler. Greta og slike some henne – har forstått at partipolitikk ikke er nok.
  Det finnes allerede mange løsninger:
  Her er de første 100: https://www.drawdown.org/
  Cows save the Planet, er en annen: https://www.chelseagreen.com/product/cows-save-the-planet/
  Del gjerne fler!!

 5. Per Munthe Lund | 01.02.2019

  Forbannet være de seende som ikke vil se :
  Forbannet være de hørende som ikke vil høre :
  Forbannet være de talende som ikke vil tale :
  Forbannet være de politikere som ikke vil handle :
  FOR Å REDDE VÅR KLODE !

 6. Alfhild Berg Johnsen | 04.02.2019

  Denne må vi dele! Fin artikkel om voksnes fine preik og manglende endringskompetanse. Det virker som om partipolitikk alene, lite evner å tenke langsiktig nok. Og etiske debatter kommer så seint at det er vanskelig å snu. Kanskje Klima/Framtidsombud er noe som kan være til hjelp?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*