Klima og sang i gatene

170815 BKA sang (8)

Arendal, tirsdag 15. august

– Hvordan tror du at klimaendringer vil påvirke deres virksomhet?
– Du, det har jeg aldri tenkt på!
Spørsmålet ble stilt til et lite, tilfeldig og kanskje typisk utvalg av personer på noen av de 200 stands på gatene i Arendal. Svaret var også typisk.

Dyrebeskyttelsen trenger frivillige for å beskytte isbjørnene

– Klimaendringer påvirker oss alle, sa noen. Men organisasjonene har åpenbart ikke tenkt på at klimaendringer kan virke inn på det de driver på med, og har heller ikke satt i gang tiltak for å motvirke dem.

Enkelte svar var mer nyanserte. Monica Dahlback i Dyrebeskyttelsen er selvfølgelig klar over at klimaendringer allerede nå påvirker livet til norske dyr, for eksempel isbjørnene på Svalbard. Men organisasjonen er avhengig av lokale frivillige for å kunne hjelpe dyr som lider når klimaet endres.

Den globale skolen driver undervisning på nettet for norske barn i utlandet. Men hvis katastrofer fører til at infrastrukturen i et land bryter sammen, kan det fører til problemer med nett-tilgang. Men «teknologi åpner en ny verden», mener man, og vil finne løsninger på mange klimaproblemer.

Aktive Fredsreiser har gitt ut et eget hefte om «Klima og miljø» og har en utstilling om saken i Landeskogen på Bygland. Det er opplysningsarbeid blant barn og ungdom som er organisasjonens bidrag til klimakampen, forteller daglig leder Bjørn Arntzen.

Vandrende gatesangere

BKAs ambulerende sangkor synger for Norsk Industri

Besteforeldreaksjonens aktivister er kjent for sine røde hatter og sin klimasang. Cicero Senter for klimaforskning fikk tilbudet, men takket nei til en sangstund som var planlagt som en pause i dagens «klimamaraton». De syngende besteforeldrene måtte dermed vandre gjennom gatene, anført av korleder Ola Dimmen med gitar.

Norsk Industri stanset oss og satte tydelig pris på sangen ved sin stand. Deretter var det sang ved vår egen stand. Greenpeace-båten tok imot oss, og sanger mot oljevirksomhet i nord måtte ha vært musikk i ørene til isbjørnen om bord i båten.

Til slutt var vi invitert til å klatre om bord på Klassekampens båt, med livet som innsats og hjertet i halsen. Her var det et stort publikum som også satte pris på oppildnende og humørfylt sang. Det er jo ikke hverdagskost i en klimakamp som ellers er sterkt preget av mer akademiske innslag. Men som Ola Dimmen pleier å si – det blir ingen folkebevegelse uten at vi synger mer og høyere!

Det er gatelivet og det store mangfold av organisasjoner som gjør Arendalsuka spesiell. Og rett som det er kan man møte Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på rusletur rundt i byen…

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Anne Margrete Hansen | 23.08.2017

    Her er vi i Arendal klar til sang og diskusjon med folk vi møter!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*