Et forbilde for Statoil?

Da Henrik Poulsen i 2012 overtok som ny toppsjef i Dong Energy – navnet Dong kommer fra «Dansk Olje og Naturgas», var oppgaven klar: å omdanne virksomheten til å bli et vindenergikonsern i internasjonal toppklasse. – Det var jo en forretning, som havde et markant behov for omstilling. Det havde den, fordi dens historiske hovedindtjeningskilder var på vej til at forsvinde, sier Poulsen i et lengre intervju med det danske bladet Børsen 9. april.

Fra intervjuet:

– Du overtog roret i en virksomhed, som satsede meget bredt. Men du besluttede dig relativt hurtigt for, at det var vind, der var vejen frem, og at olieforretningen skulle bruges til at betale for vind. Derudover skar du en masse andre ting fra i den proces. Hvad lå til grund for den strategi?

Den finansielle udfordring med vores kapitalstruktur gjorde, at vi i virkeligheden måtte accelerere arbejdet med at finde ud af, hvad vi skulle bygge videre på, og hvad vi ikke skulle bygge videre på. For vi havde brug for at komme med en turnaroundplan til bestyrelsen og til hovedaktionæren. Det, vi gjorde, helt konkret, var at vi tog alle forretningsområder – dengang talte vi til 12 forretninger, nogle små, nogle store – og gik dem igennem et område ad gangen og stillede os selv nogle basale spørgsmål. Det var blandt andet “Hvad er vores konkurrenceevne?” og “Hvad er vores risiko?” og “I forhold til den risiko, kan vi så levere et afkast på det her område, som kan skabe værdi?”, og det gjorde vi for alle 12 områder. På de store områder var vi helt nede på aktivniveau. Så for olie og gas gik vi helt ned og kiggede på det enkelte felt, ligesom vi kiggede på den enkelte vindfarm.

Målet var at “dekomponere virksomheden,” lyder forklaringen, så man kunne kigge på de enkelte bestanddele og afgøre, hvor der kunne skabes værdi, og hvor der blev ødelagt værdi. “Det førte til den her fempunktsplan, som siden er blevet refereret til som en firepunktsplan, hvor vi besluttede os for at reducere koncernens årlige omkostninger med 1,2 mia. kr., og vi besluttede os for at sælge en række ikke-kerneaktiver,” fortæller Henrik Poulsen.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*