Til felts mot kunnskapsfornekterne

NewthFNs klimapanel blir stadig mer sikker i sin sak. Det gjør lite inntrykk på skeptikerne, som fortsetter å gjenta for lengst tilbakeviste påstander. En kjemiprofessor i Bergen hevdet nylig at lekkede e-poster fra britiske klimaforskere har vist at de fusker med fakta. Men saken («climategate») er fire år gammel, og flere granskninger har konkludert med at den ikke svekker forskernes integritet eller endrer synet på global oppvarming. Det er sørgelig å oppleve slikt, sier forfatter Mette Newth. De går på tomgang. Men de kan ikke ignoreres. Kunnskapsfornekting er farlig! For at ikke enda flere skal villedes til å tro at vi kan la ting skure, må man ta til motmæle.

Faren er handlingslammelse

Som kulturpolitiker og forfatter av mange faktaorienterte bøker vet Mette Newth hvor lett det kan være å utbre misforståelser og vranglære. Hun tror også at fornekternes posisjon som opposisjonelle til etablerte sannheter, kan bidra til å gjøre dem ufortjent interessante. «Skepsis» er et honnørord som fornekterne vet å utnytte – og som det er lett å forstå kan ha en særlig appell til unge mennesker. 

 – Men ungdom fortjener bedre enn dette. Derfor satte jeg stor pris på at Cicero Senter for klimaforskning reagerte da foreningen «Klimarealistene» for et års tid siden begynte å sende sine propagandahefter rundt til landets videregående skoler. Tilsvaret kom i form av et lengre notat og et brev til rektorene. Her blir påstandene tilbakevist punkt for punkt og drepende saklig. Når vi ser at mange av de samme argumentene dukker opp igjen, gir det grunn til å minne om at notatet fortsatt finnes og kan leses på nettet.

Likevel må vel avvikende synspunkter få lov å komme fram?
– I ytringsfrihetens navn, selvsagt, og de kommer jo i overmål til i orde i pressa, på nettet, og altså med egne påkostede kampanjer. Problemet er at en stor del av media ikke er på høyden. Altfor ofte ser vi at de likestiller den overveldende mengden seriøs klimaforskning med en liten gruppes tvil og konspirasjonsteorier. Det kan medføre handlingslammelse, og det taper både vi og klodens klima på. 

Se «Kommentar til klimarealistenes hefte». Cicero og Bjerknessenteret for klimaforskning.

Se også «Når akademikere villeder». Kronikk av Mette Newth og Halfdan Wiik i bladet Utdanning.

 

Spre klimavett,
del denne saken!