Reven i hønsegården

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 13. jan 2023
 • AV:
  Redaksjonen
egypt svein 2
Svein Tveitdal var til stede på vegne av BKA, og rapporterte fra COP27 i Egypt, der oljeindustrien satt ved forhandlingsbordet.

Klimatoppmøtet 2023 skal holdes i De forente arabiske emirater (UEA). Nylig ble det kjent at landets oljesjef er oppnevnt som president for møtet. – Det lover ikke godt for global oppvarming, sier Svein Tveitdal. – Vertsland og presidentskap har betydelig påvirkningskraft på utfallet av møtet. Dette er å slippe reven inn i hønsegården!

Går i feil retning

Som tidligere FN-direktør har Svein Tveitdal fulgt klimatoppmøtene siden starten på 1990-tallet, og over tid sett en utvikling som ikke er særlig lovende. – Nei, dette går i feil retning, sier han. På fjorårets toppmøte i Egypt ble representanter for olje- og gasselskapene invitert til å delta i det offisielle programmet for første gang. Mer enn 600 oljelobbyister deltok, og mange var medlemmer i nasjonale delegasjoner.

Sultan al-Jaber som nå blir president for COP28, ledet også delegasjonen fra UAE til COP27, og var med sine 1000 medlemmer den største på konferansen; 70 av dem representerte olje- og gassindustrien. – Dessverre er det slikt som gir resultater, sier Tveitdal. – Vi fikk en alt for svak slutterklæring, der petrostatene effektivt klarte å forhindre enhver henvisning til olje og gass,.

Bør ikke slippe til

Tveitdal minner om at utslippene må halveres innen 2030 for å nå klimamålene. – Men de største oljeselskapene planlegger tvert om å øke produksjonen med 20 %. Og de kan ufortrødent gå videre uten å komme i konflikt med vedtakene på klimatoppmøtene – selv om FNs medlemsland for det meste ligger langt bak egne lovnader om utslippskutt, og verden er på vei mot en katastrofal oppvarming på nesten tre grader.

Det høye antallet lobbyister fra fossilindustrien på COP27 ble avslørt av kampanjegruppa Global Witness og andre. De kalte det «a polluters’ parade» og erklærte i en uttalelse: «Tobakkslobbyister ville ikke vært velkomne på helsekonferanser, våpenhandlere kan ikke markedsføre sine varer på fredsmøter. De som opprettholder verdens avhengighet av fossilt brensel, bør ikke slippe gjennom dørene til en klimakonferanse

Det må stilles krav

Svein Tveitdal sier at tiden er inne for at FNs klimakonvensjon stiller krav til vertsland og presidentskap for klimatoppmøtene.  Fossilindustriens påvirkningsmuligheter må reduseres og ikke styrkes. Dessuten må arrangørlandene tilfredsstille normale krav til ytringsfrihet. Det var i praksis umulig for det sivile samfunn å demonstrere i gatene i Sharm el-Sheikh, og det kan bli like vanskelig i Dubai. Jeg tenker at Besteforeldrene bør oppfordre norske myndigheter til å stille krav til vertsland om å respektere ytringsfrihet og menneskerettigheter, – og at representanter for oljeindustrien blir inhabile som deltakere i de offisielle nasjonale delegasjonene.

Svein Tveitdal er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Har vært akkreditert observatør for BKA og ForUM ved de siste års klimatoppmøter.


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Tone toft | 13.01.2023

  Jeg er så enig i det du skriver Svein. Klimatoppmøtet går fra være til verst. De oppleves som en ren farse. Jeg mener at Norge må ta avstand fra et klimatoppmøte i Dubai i 2023 slik du skisserer . Klimatoppmøtet i Egypt er nok et eksempel på at petrostatene har enorm makt og klarte å forhindre enhver henvisning til olje og gass i slutterklæringen. Hvordan er det mulig å utelate den aller største utslippskilden når det gjelder årsaken til klimakrisen?
  Dubai er definitivt ikke stedet for neste års konferanse…jeg vil tro at veldig mange land er enig i det synspunktet. Hvordan kan det etableres et massivt press på å få til en endring …slik at menneskerettigheter og særlig ytringsfriheten blir ivaretatt og får utfolde seg? At FNs klimakonvensjon må stille krav til vertslandene høres ut som en vei å gå..og st så meget land som mulig påpeker dette som en nødvendighet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*