En skole for livet

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 26. jan 2022
  • AV:
    Redaksjonen
geir-bakken-pedersgata-131021-780x470
Geir Bakken foran det som kan bli Urban Folkehøgskole i Pedersgata i Stavanger. Foto Sigrid Bækholt, Storhaug bydelsavis

I fire år har Geir Bakken jobbet for å få på beina Stavanger Urban Folkehøgskole. Til høsten kommer de første elevene, til en skole for en generasjon som har vokst opp med de store miljø- og klimaproblemene. – En moderne skole for livet, der du lærer å stå opp for en grønnere verden, ifølge Bakken. Og da er byen et perfekt klasserom!

Miljøbevegelsens skole

Geir Bakken er utdannet pedagog ved Steinerseminaret i Sverige, og har tidligere undervist på Steinerskolen i Bergen og Stavanger. Etter hvert gikk han over til å arbeide med Pøbelprosjektet der han var pedagogisk leder i seks år.

Med Stavanger Urban Folkehøgskole er en gammel drøm i ferd med å bli realisert. Der andre høgskoler har ekstremsport i landlige omgivelser på timeplanen, tilbyr StUV det moderne bylivets utfordringer, som også kan være ekstreme. – Her skal de få lære hvordan byene kan utvikles fra å skape miljøproblemer, til å bidra til å løse problemene. StUF ønsker å være miljøbevegelsens skole, sier Geir Bakken.

Fra StUFs nettside:

I Norge bor 82 % av befolkningen i byer og tettsteder i 2020, og det haster at det grønne skiftet skjer der. På dette området har folkehøgskoleslaget i dag et mangelfullt tilbud. Ingen av dagens folkehøgskoler omhandler byens utfordringer. Stavanger Urban Folkehøgskole vil bryte nytt land ved å etablere seg i en by, og utfordre og fornye det tradisjonelle folkehøgskolelandskap med tiltrengt nytenkning i undervisningstemaer.

StUFs hovedtemaer – kunnskaper om det grønne skifte og helsefremmende urbanisme – fyller et behov nå, og blir bare større i tiden som ligger foran oss.

Etableringen av StUF – Norges første urbane folkehøgskole –vil ikke bare ha betydning for ungdom lokalt og regionalt, men også for ungdom i hele landet.

Generasjon Z har streiket, brølt, og demonstrert, og de har høye krav til hvordan de selv, næringsliv og myndigheter må bidra til en bærekraftig utvikling.  Dagens unge er de første som er blitt skolert i miljø og klimaendringer fra første skoledag. De har også forventninger til videre læringsløp innenfor et grønt skifte. Til tross for at vi står midt i en pandemi, så er det skumlere at kloden sakte, men sikkert koker. De er mer bekymret for konsekvensene av klimaendringer enn foregående generasjoner. Deres forståelse og engasjement i miljøkrisen har heldigvis steget raskere enn havnivået.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. oddbjørg Langset | 10.02.2022

    Duverden – jeg får si som flere i Besteforeldrenes klimaaksjon/BKA sa på siste Zoom lokallagssamling, at de håpte barnebarna engasjerte seg i klima…. , NU.. – og støtter dette! Jeg sender mailen fra StUF videre til mange, og håper flere gjør det samme. Lykke til med arbeidet – og blir interessant å se hvordan dette løses. Vh Bonde i byen….

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*