Kunnskap og fellesskap

barsok
Leder i Norsk Tjenestemannslag, Kjersti Barsok, god og inspirerende ordstyrer for Broen 2021, som hun har vært tidligere år.

Besteforeldrene var også i år medarrangør for Broen til framtiden. Leder av Oslo-laget, Linda Parr, synes det ble en svært god konferanse – «selv om vi måtte bite i det sure eplet og innse at den måtte bli digital». Styrken til Broen er den brede alliansen som står bak: fagbevegelse, miljøbevegelse, trossamfunn og forskningsmiljøer.

Sendt fra Klimahuset

Årets konferanse var det åttende i rekka, og tidligere har mange hundre mennesker fra hele landet kommet sammen i Folkets Hus i Oslo, generøst påspandert av Fagforbundet. Det er klart at en slik samling måtte bli et stort savn, sier Linda, som deltok i planlegging av årets konferanse. – Det var et likevel et lykketreff at vi fikk lagt arrangementet til Klimahuset på Tøyen. Der kunne noen av innslagene gå live, og derfra kunne Kjersti Barsok, leder av NTL, som vanlig gjøre en strålende jobb med å binde sammen det hele.

Årets konferanse gikk over to halve dager, og opptakene kan alle nå se her, sammen med programmet: Broen-til-framtiden-2021-stortingsvalget-må-bli-et-klimavalg

Lindas høydepunkter

Siden det ikke var lov med tilskuere på Klimahuset, satt jeg selv foran skjermen i kjellerstua og savnet ikke minst pausene på Folkets Hus der du kunne prate med andre klimaengasjerte. Likevel ble det formidlet mye klokt og mye jeg fikk lyst til å applaudere i løpet av de to dagene konferansen varte. Her er mine høydepunkter:

Ådne Cappelen fra SSB og Kristin Clemet som var medlem av Klimaomstillingsutvalget, var skjønt enig at vi må slutte med skattefordelene for olje og gass. I det lange løp vil norsk økonomi tape minimalt på dette.

Det var andre gangen Peneleope Lea holdt appell på Broen, og jeg ble like rørt denne gangen som sist. Hennes hovedbudskap var at de unge vil se en drøm om en fossilfri framtid koblet til en klimaplan med konkrete tiltak og en plan for finansiering.

«Dønn urettferdig», sa Dagfinn Høybråten klart og tydelig om at fattige land må bære den største byrden som klimaendringer fører med seg, samtidig som de i liten grad har bidratt til klimagassutslipp.

Dessuten synes jeg det var oppløftende å høre om de mange mulighetene for grønne jobber: batteriproduksjon med lavt karbonavtrykk, alger og proteinrike insekter som erstatninger for soya, klimakrav i offentlige innkjøp, flere og mindre fiskefartøy, og grønne tariffkrav som kan gjøre nåværende jobber grønnere.

Så hva gjør vi nå for å forankre klimabevissthet hos folk? Terje Iversen Wanvik fra UiB har forsket på dette. Han peker på tre faktorer: kunnskap om klima, å arbeide sammen om klimavennlige prosjekter og å oppfatte seg selv som del av noe større. Og er det ikke nettopp dette Broen-konferansen gir, hver eneste år? Nye kunnskaper og denne gode følelsen av å være del av noe større, en del av den voksende klimabevegelsen! Og inspirasjon til å forsterke det viktige arbeidet vi gjør sammen i Besteforeldrenes klimaaksjon!

Besteforeldre på scenen under en pause i Broen-konferansen 2020. Foto: Øivind Løtveit

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Nina Weidemann | 15.02.2021

  Tusen takk til Linda Parr for flott innsats i samarbeidet foran årets Broen til framtiden💐!

 2. Brit Steinsvik | 15.02.2021

  HURRA for alle i Broen til Fremtiden og Linda Parr som alltid er på hugget i Klimasaka !

 3. Anne-Sofie Voll | 15.02.2021

  Eg er medlem i Besteforeldrenes klimaakjon og Silvia Kriz leder vår avdeling.
  Eg er engasjert i miljøvern / minske forbruk. Eg ønsker lykke til med arbeidet vidare!!
  Anne-Sofie

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*