Når skal Equinor lytte?

equinor 2020 gro
Besteforeldrene i Stavanger demonstrerer under generalforsamlinga 2020. Innfelt Gro Nylander på talerstolen 2019.

Det stunder til generalforsamling i Equinor, der Besteforeldrene også i år vil gjøre seg gjeldende med aksjonærforslag for et mer bærekraftig selskap. De har regelmessig blitt nedstemt av blant annet statens representant med sine 67 prosent av aksjene. Denne gangen kan flertallet få litt mer å bryne seg på, antyder en gruppe småaksjonærer …

Innlegg Klassekampen 13. februar:

Equinors tafatte hovedaksjonær
– Mind the gap!

Som livserfarne, klimabevisste aksjonærer i Equinor har vi de senere årene spilt inn en rekke moderate og fremtidsrettede forslag om å styrke selskapets fornybar-satsing. Vi argumenterer også fra generalforsamlingens talerstol, og gleder oss over at slike klimavennlige forslag får stadig flere «menige» aksjonærers stemme.

Men mot slutten av avstemningen skjer det plutselig noe forstemmende: Ordstyrer spør «Hva sier statens representant?» Da rister denne ene personen – som har fullmakt til å representere det norske folk – på hodet, og forslagene faller, ett etter ett. De fleste nordmenn ønsker i dag klimahandling, i følge meningsmålinger. Staten eier 67 prosent av Equinors aksjer, men stemmer altså mot.

Sunset industry
Stortinget setter ambisiøse klimamål for Norge. Foreløpig er det lite som tyder på at disse blir oppfylt. Tvert om deler regjeringen ut stadig flere letetillatelser for olje, også i det sårbare Arktis, til tross for at:

  • Olje i dag – ifølge markedet – er en «sunset industry».
  • Equinor gjennom sin klimaskadelige aktivitet har tapt flere hundre milliarder.
  • Equinor ikke bare skader klodens klima, men også Norges omdømme i resten av verden.

Vi er medlemmer av BKA, Besteforeldrenes klimaaksjon. Vi er påvirkere, og i dag i kontakt med selskaper som investerer stort i Equinor. Det er å håpe at Equinor i all fall vil lytte til dem!

Gro Nylander, forfatter/lege dr. med.
Even Bakke, ingeniør
Ketil Lund, jurist
Guttorm Grundt, arkitekt/planlegger
Bente Bakke, tidligere stortingsrepresentant

Småaksjonær Guttorm Grundt på talerstolen under generalforsamlinga 2015. I år deltar han for niende gang med forslag på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 15.02.2021

    Er det virkelig slik at våre politikere er de siste som skjønner at oljealderen er på hell, og at det er helt uforsvarlig å fortsette subsidieringa av bransjen?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*