Tviholder på optimismen

optimistisk styre BKA
SER FRAMOVER. Landsstyret med styreleder Steinar Winther Christensen i midten foran.

Besteforeldrenes klimaaksjon går inn i det nye tiåret med håp og fornyet optimisme, sier styreleder Steinar Winther Christensen. Vi blir stadig mer synlige, vi får stadig flere medlemmer, og vi er ønsket og behøvd for at alle barn skal ha tro på at vår fantastiske jord, slik vi kjenner den, ikke blir rasert av dramatiske klimaendringer. Dessuten trenger de hjelp til å stå imot forførende propaganda fra oljelobbyen.

Stor aktivitet
– Vi har beskjedne ressurser sammenlignet med andre miljøorganisasjoner, og alt arbeid er per i dag basert på frivillig innsats. Likevel har vi oppnådd stor synlighet i det offentlige rom i året som er gått, sier en fornøyd styreleder. – Vi har demonstrert, deltatt i klimafestival, talt klimasaken på Equinors generalforsamling, deltatt i markeringer og møter med andre miljøgrupper, vært vaktmannskap under skolestreikene, avholdt stands, delt ut flyers og vervebrosjyrer, deltatt i strandrydding, deltatt på Arendalsuka, vært aktive under kommunevalgkampen, vært representert i Madrid under COP25, vært partshjelper i klimasøksmålets ankesak, skrevet aviskronikker og debattinnlegg, skrevet høringsuttalelser og brev til myndighetene og andre om klimaspørsmål, vært intervjuet av NRK TV og Radio ved flere anledninger, og medvirket på britiske Channel 4.

– Og alt dette har vært mulig takket være dere, – en optimistisk, handlingsorientert og klok gjeng vakkert preget av alders patina. Tusen takk til dere alle!

Besteforeldre for framtida
Om han skuer fremover ser han bare én ting, sier Winther Christensen. – Nemlig at vår eksistensberettigelse består! Equinors snedige og forførende PR-kampanje om verdens behov for mer energi – der de ikke minst har brukt unge og engasjerte mennesker som lokkemat – synes ifølge undersøkelser dessverre å ha påvirket de unge i retning av ønske om mer leting etter olje og gass. At Sylvi Listhaug er utnevnt til ny oljeminister forsterker behovet for vår innsats. Det samme gjør statsministeres tilslørende nyttårstale om at Norges klimautslipp går ned. Her må vi være veldig direkte i vår kritikk, slik vi også er når vi ser at for eksempel Skiforbundet lar seg sponse av den selvsamme oljeindustrien som undergraver muligheten for snø og vinterglede i framtida!

– Vi må nå ut til et bredere lag av besteforeldre gjennom informasjon om at deres barn og barnebarns fremtid er alvorlig truet. Flere må bli med å ta et tak for at barna kan beholde sin fremtidstro, slik vi selv har hatt, og slik de har rett på!

Medlemsvekst og nye lokallag
Ved årets slutt hadde Besteforeldrenes klimaaksjon nesten 3500 medlemmer, – opp 1400 siden forrige årsskifte. Antallet lokallag er økt fra 5 til 12, med Ålesund som det aller ferskeste tilskudd.

– I august traff vi på noen røde hatter på gata i Oslo, som støttet opp om klimabrølet og barns engasjement for å ta klimautfordringene på alvor, forteller bestemor Fride Rudi fra den vakre sunnmørshovedstaden. Da bestemte vi oss for å etablere et lokallag. Vi hadde vårt stiftelsesmøte 14. november på biblioteket i Ålesund, og i begynnelsen av desember hadde vi vår første markering på et kjøpesenter. Det fikk god dekning i Sunnmørsposten, vi har fått nye medlemmer, og jeg har nå god tro på at vi skal klare å gjøre oss gjeldende i 2020. For det trengs!

Besteforeldrene i Ålesund hadde sin første offentlige markering 7. desember.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Oddbjørg Langset | 05.01.2020

    Utrolig flott og kjekt å lese den omfattende BKA- Årsrapport! – Og nederst se bilde av det nye Ålesunds-laget. Velkommen til Klimafestivalen i Molde, Fride og kompani – som du nevnte! Her er felles programmet vårt + mere tekst om hvert arrangement på FB: https://1drv.ms/b/s!AkmV5BixNwa6gedMn8R3XmIw4xfN4A?e=clHKDw

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*