Innspurt foran viktig valg

barnevogn stortignet
Barnevogn med plakater og løpesedler hører med når Besteforeldrene tropper opp på Eidsvolls plass. Alle bilder: Ivan Chetwynd

Første fredag hver måned dukker Besteforeldrene i Oslo opp foran Stortinget, med plakater og løpeseddel – som denne gangen selvfølgelig dreide seg om valget på mandag. «Stem på klima!» oppfordret de, og minnet om at kommunene har en nøkkelrolle i å minske utslippene. – Vi fikk tommelen opp fra mange forbipasserende, forteller Linda Parr. Også utlendinger viser interesse for oss.

Linda er leder av det store Oslo-laget til Besteforeldreaksjonen, og forteller at Dagbladet hadde live-sendinger i forbindelse med valget fra Eidsvolls plass denne fredagen. – Vi i røde hatter ble oppfordret om å følge med på debatten mellom MDGs Hanne Marcussen og Frps Aina Stenersen, og fikk anledning til å stille spørsmål. Selv tok jeg opp problemet med matsvinn som er en ikke ubetydelig kilde til klimautslipp.

Det kom noen skoleelever med plakater. De var spesielt opptatt av havet og søppel, og fikk med seg løpeseddelen vår – som de lovte å levere til sine besteforeldre. Vi fikk også besøk av en gruppe studenter som streiket ved Rådhusplassen. De hadde ikke oppfattet at de var velkomne til å dele Eidsvolls plass med oss. Neste gang vi har markering, skal vi være sammen, bestemte vi.

– Når man er sånn ute på gaten, kommer man i kontakt med mange forskjellige mennesker. Jeg hadde blant annet en lengre samtale med en mann som mente at klimarealistene ikke fikk slippe nok til i media. Jeg kontret med at så lenge det var det minste sjanse for at klimaendringene kunne føre til irreversible og negative følger for naturen og for oss og våre etterkommere, måtte jeg gjøre alt i min makt til å begrense global oppvarming. Dette føre-var-argumentet bruker jeg ofte.

Under markeringen ble jeg ellers intervjuet av en journaliststudent fra OsloMet om eget klimaengasjement. Da ble det snakk om miljøbølgen på 70-tallet med Limits to Growth og oppstarten av Framtiden i Våre Hender, der jeg var aktiv. Jeg ble spurt om det bare var klima som kom til å avgjøre hvem jeg stemte på ved valget mandag. Til det måtte jeg svare – som den SV’er jeg er – at vi neppe løser klimautfordringene uten at vi samtidig får til en bedre politikk for å utjevne økonomiske forskjeller. Det er sikkert ikke alle i Besteforeldreaksjonen som tenker i de baner, men det er forskjeller vi lever godt med i vår tverrpolitiske organisasjon. GODT VALG!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*