Besteforeldre på Eidsvolls plass

Unn Nilsen foto Karen Gjermundrød
Unn Nilsen i engasjert samtale med forbipasserende på Eidsvolls plass. Foto: Karen Gjermundrød

I morgen er Besteforeldrene på plass igjen foran Stortinget. Hver første fredag hver måned står de her, fra kl 11, med bannere og plakater, for å snakke med forbipasserende og dele ut løpesedler. – Det er en positiv opplevelse, og budskapet vårt blir godt mottatt av mange, forteller lokallagsleder Linda Parr. Dagens løpeseddel tar utgangspunkt i det nye ungdomsopprøret mot global oppvarming.

Solidaritet med de unge
Det var i august i fjor at 15-årige Greta Thunberg forlot skolen og satte seg ned foran Riksdagen med en plakat i fanget og beskjed til politikerne: «Eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med.» Det tente en gnist, og nå følger miljø- og klimabevisst ungdom over hele verden Gretas eksempel – i Belgia, Australia, Skottland, Finland, Sveits og Tyskland. Her i Norge arrangeres den første større skolestreiken i Bergen torsdag 14. mars. I Oslo blir det streik og demonstrasjon uka etter, fredag 22. mars.

Som voksne mennesker er vi moralsk forpliktet til å støtte de unge og styrke dem i deres framtidshåp, sier Linda Parr. Vi kommer til å arrangere en solidaritetsmarkering 22. mars. Også i Bergen er Besteforeldreaksjonen med, vet jeg.

– Verden er i en veldig alvorlig situasjon. Det må kuttes 50 prosent i utslippene fram til 2030 dersom vi skal unngå mer enn 1.5 graders oppvarming. Én grad er alt passertEn strategi for å bevare status quo er dømt til å mislykkes. Det er ikke nok å satse på elbiler og regnskog. Norske politikere må legge vekk sine planer om ny oljeutvinning, og bygge ned vår oljeavhengighet. En god begynnelse ville være å fjerne leterefusjonsordningen som gjør det praktisk talt risikofritt å lete etter nye forekomster av olje og gass.

«Vi bruker 100 millioner fat olje hver dag! Det fins ingen lover og regler for å la olja ligge under bakken. Så dagens lover og regler kan ikke redde verden. Vi må endre hele systemet!» Greta Thunberg, 16 år.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bjørn Økern | 01.03.2019

    En kjempeflott tradisjon som endelig blir ført videre!! Jeg jobba i to år sammen med legendariske Ole Kopp i Nei til Atomvåpen (88 – 90) og bestemødrene på Eidsvolls plass var et like viktig innslag i bybildet, som barnevogna til Ole med Solo-parasollen. Vi jobber med saken det vil kan også her på Helgelandskysten, både gjennom Naturvernforbundet og Besteforeldrene.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*