Hvorfor rød bøttehatt?

15-11-28-Klimamarsj-med-banner
Besteforeldre i Folkets klimamarsj, Oslo 28. november 2015. Foto: Jan Walter Parr

Mange synes de er tøffe. Andre synes de er gyselige. Men én ting er alle enige om: Besteforeldrenes klimaaksjon blir lagt merke til. Og de røde hattene var ikke tilfeldig valgt, forsikrer Halfdan Wiik. Det er noe vi fant på for mer enn ti år siden. Vi ville bli sett, og sende melding til alle medborgere: – Hei, det er fare på ferde! På tide å våkne og tenke nytt, for våre barnebarns skyld!

Foto: Anine Dedekam Moldskred

Rødt vekker oppsikt
Rødt er naturens mest energiske farge og stimulerer og varsler. Rødt er lidenskapens og kjærlighetens farge. Rødt står for pågangsmot og optimisme. Samtidig symboliserer det følelser som opphisselse og sinne, sier Halfdan Wiik. Vi «ser rødt» når vi blir årntli’ forbanna – slik opplyste besteforeldre har god grunn til å bli nå for tida. Og rødt signaliserer fare, ikke minst, – en rekke insekter bruker røde farger til å skremme fiendene med. Pass opp – være oppmerksom!

– Alt dette var kanskje ikke med da vi for ti år siden – i den gamle styringsgruppa, bestemte oss for å få laget de røde aksjonshattene, sier Halfdan Wiik. Og jeg kan ikke lenger huske hvem det var som hadde idéen – om det var Grethe Horn Mathismoen eller Hans Martin Seip eller andre. Men det var en god idé og et godt valg – og veldig heldig at vi ikke endte med grønt, slik vi selvfølgelig lett kunne gjort, som symbol på grønne verdier og grønt skifte, etc .

– I dag tenker jeg at grønt ville vært et forutsigbart og fantasiløst valg, rett og slett. Rødt er også mer uhøgtidelig og mer humørfylt!

Selvfølgelig er det for mange en overvinnelse å gå rundt med en lysende rød bøttehatt på hodet. Erik Dammann nekta plent, der gikk grensa for ham, humrer Wiik. – Og det er selvfølgelig frivillig og opp til den enkelte. Det som er så fint, er at tilstrekkelig mange gjør det til at Besteforeldrene stikker seg fram og blir lagt merke til over alt der vi kommer. Det er blitt vårt varemerke og har holdt seg gjennom alle disse åra, – dermed er det også blitt et symbol på utholdenhet. Som sannelig også trengs i denne kampen!

«Du vet du er på Arendalsuka når du støter på en gjeng syngende pensjonister i Besteforeldrenes klimaaksjon», skrev Aftenposten 2016. Foto: Ivan Chetwynd

Besteforeldrene i Paris 2015: Save the Arctic! Save the Poles! We don’t need no drilling holes! Foto: Ola Dimmen

I demonstrasjon for et grønnere statsbudsjett, høsten 2018.

På Torgallmenningen i Bergen. Dårlig vær er inga hindring for utholdende besteforeldre.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Stein Buan | 01.03.2019

    Hm. Gruble, gruble. Det er lov å være forfengelig om en har blitt bestefar, ikke sant. Jeg kjøpte rød bøttehatt, med den så jeg ikke bra ut, så jeg ga den bort til Sven, som er årntli gammal, 95 nå, men han var 94 da han fikk hatten. Han så ikke så utafor ut. Men, altså, skal vi ikke lage noen mer rocka røde hue-kreasjoner for oss som er litt rocka i sinn og kledebon ellers? F.eks. en helt vanlig cap. Det ønsker jeg meg. … Men, hvis ikke ideen fenger, kjøper jeg en rød cap og setter button på. Går jo det og.

  2. Finn Bjørnar Lund | 01.03.2019

    Det går sikkert med rød cap. Noen har det og, bare man unngår å bli seende ut som TRUMP!

  3. elisabeth briseid | 01.03.2019

    De røde hattene vekker absolutt oppmerksomhet og gjør oss gjenkjennelige. Til nå tar derfor på meg min røde hatt idet jeg «lider for saken.» Men har forståelse for medlemmer som går uten rød hatt. Skulle gjerne sett vi hadde røde caps med logoen på som alternativ! Kan vi få det produsert?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*