Gjelder å få vekk svineriet

ståle strandrydding
God fangst! Ståle Pedersen i aksjon hjemme på Karmøy.

Denne lørdagen 4. mai har vært den store strandryddedagen – en årlig miljødugnad der mange besteforeldre er med. Ikke minst gjelder det medlemmer fra Besteforeldreaksjonen på Haugalandet, der særlig Ståle Pedersen fra Karmøy overgår de fleste når det gjelder å rydde strender og havmiljø for taurester, fiskegarn, poser og emballasje, istykkerslåtte isoporkasser, plastkanner og annet svineri.

HVORFOR RYDDE?
Fordi store mengder sjøpattedyr, fugler og fisker dør av plastsøppel. Samtidig går milliarder av mindre plastbiter ut i jordsmonn og hav, spises av dyr og organismer og havner i næringskjeden. Les mer om dette her.

Slik kan det se ut på Karmøy-strendene før Ståle og de andre strandrydderne går i gang.

Og slik kan resultatet bli av en lang dags innsats!

Ståle Pedersen forteller at han i 40 år har vært engasjert i miljø- og solidaritetsarbeid. Han har jobbet for etisk handel, er aktiv i Karmøy SV, i Nei til atomvåpen (selvsagt!) – og i Besteforeldrenes klimaaksjon, som han også oppfatter som en solidaritetsorganisasjon, med barn og natur.

Strandryddingen driver han med året rundt, alene eller sammen med søsteren Randi og kona Ellen. Hvis det er steder med svært mye søppel, får han med seg en gjeng venner og besteforeldre til en større dugnad.

– Jeg blir vel oppfattet som en som maser litt mye om personlig ansvar. Men det er fint å kunne gjøre noe og ikke bare se på at elendigheta hoper seg opp. Selvsagt er innsatsen vår en dråpe i havet, og mye av forsøplinga er usynlig – ikke minst etter hvert som større plastrester brytes ned til mikroplast. Likevel kjennes det meningsfylt å stå på, sier Ståle.

Og det kommer jo noe ut av det! I fjor ryddet Ståle og vennegjengen hans over 2 tonn strandsøppel. I de fire første månedene i år er de kommet opp i 1,2 tonn.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Solfrid Hustoft | 04.05.2019

    Fantastisk innsats du gjer😘!Du er til stor inspirasjon for mange, og det trengst i desse tider. Helsing ei farmor😘

  2. Ja, storartet! Veldig kjekt å se FØR- og ETTER-BEHANDLINGSBILDER!!!

    Takk på vegne av meg og mine!
    Bjørghild des Bouvrie

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*