Mot slutten for oljeindustrien?

Ch 4 hovedbilde

Britiske Channel 4 har vært i Norge for å rapportere om den voksende konflikten mellom kravet til en ansvarlig klimapolitikk og oljeindustriens makt. I sentrum av reportasjen og intervjuene står klimaengasjerte barn og besteforeldre med tro på at de økonomiske interessene må vike for mer langsiktige hensyn. For hva hjelper det om mye av vår velferd er bygd på «det sorte gull», hvis naturen kollapser?

Can this 15-year-old beat Norway’s oil tycoons? spør Channel 4. 15-åringen er Penelope Lea, som er blitt kalt Norges svar på Greta Thunberg. Hun har vært aktivist siden hun var 8, har vært leder av Barnas klimapanel og er en foregangsfigur i de unges kamp for klimarettferdighet. Ikke rart hun gjør inntrykk på den britiske reporteren. – Alt jeg er glad i står i fare hvis vi ikke greier å stanse den globale oppvarmingen, sier hun. Jeg vil slåss for det jeg er glad i, og for at alt det vakre fortsatt skal være her når jeg selv en gang får barn.

I reportasjen intervjues også leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, som forklarer at Norge er verdens sjuende største oljeeksportør og derfor må ta et hovedansvar for klimakrisa. Innsatsen for regnskogsvern, elbilsatsing, osv. hjelper lite når staten samtidig gir full gass og planlegger stadig ny og utvidet olje- og gassaktivitet. Gaute gir seerne bakgrunn for at NU og Greenpeace har saksøkt den norsk stat.

Steinar Winther Christensen fra Besteforeldrenes klimaaksjon stemmer i, og understreker at det nå haster veldig med å legge om kursen. – Det er fint at Channel 4 prøver å vise det «sanne» bildet av norsk klimapolitikk, sier han, etter å ha sett reportasjen. Det er jo så langt fra det imaget Norge ofte har sett fra utlandet, og som det gjøres så mye fra norske myndigheters side for å bygge opp. At kanalen viser generasjonsbroen i klimakampen, er veldig flott, synes jeg. Det er faktisk ingen land jeg vet om som har en så stor og velorganisert besteforeldrekampanje som vi her i Norge. Jeg er utrolig stolt over medlemmene som stiller opp og viser solidaritet med barn og unge – slik det vises i denne fine reportasjen. Det er det viktigste vi kan gjøre, tenker jeg!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Gro Nylander | 05.11.2019

    Så flott denne reportasjen ble! Positiv også for landet (med de økende motkreftene), i stedet for flauhet over at Norge oppfører seg så ille overfor verden. Gratis all som deltok! Ikke minst Penelope gjør et strålende inntrykk, hun bør jo brukes enda mer. 🙂 Glad Gro

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*