Lyste for rett til levelig miljø

oslo lysmarlering
LYSHAV: kl 18.14 tentes lysene på Eidsvolls plass - og over hele landet. Foto: Ivan Chetwynd

I dag har det vært store markeringer over hele landet til støtte for klimasøksmålet mot staten. Tusenvis av mennesker møtte opp og tente lys i novembermørket for retten til et levelig miljø. I sin appell foran Stortinget la leder i Besteforeldreaksjonen, Steinar Winther Christensen, vekt på Norges globale ansvar, og på ansvaret som hviler på de eldre til å bakke opp de unge som nå går foran i klimakampen.

«Grunnloven av 1814 utgjør den juridiske grunnvoll i vårt demokrati. I dag har vi funnet det helt nødvendig å minne om denne selvfølgelighet fordi våre ledende folkevalgte – i den kanskje viktigste sak for vår tid og fremtid – vender ryggen til det vern av klima, miljø og natur de har forpliktet seg til.

Når lovgiverne svikter sitt ansvar for å bidra til en levende fremtid for barn og barnebarn, og derfor har mistet vår tillit, tvinges vi til å be våre domstoler om hjelp. Vi tror at ankesaken som starter i morgen til slutt vil vise våre domstolers politiske uavhengighet og at paragraf 112 virkelig har et reelt innhold til beskyttelse av oss, av naturen og av alle unge som nå har reiset seg i protest. 112 er ikke begrenset til norske interesser. Denne menneskerettighets-bestemmelse gjelder enhver. Derfor må også lovens naturlige forståelse omfatte Norges samlede eksport av olje og gass. Klimaet kjenner ingen landegrenser.

BKAs engasjement er uten egeninteresse. Vi besteforeldre er snart borte. Men før det vil vi gjerne leve opp til vårt navn, – BESTE FORELDRE! Alt vi gjør skjer til støtte for de unge som nå går foran i klimakampen. De vil være den generasjon som først vil oppleve de kommende klimaskader om vi ikke makter å snu i tide, – skader som ikke minst vår generasjon har bidratt til. Derfor føler vi i BKA et særlig ansvar for å bidra også i klimakampen. Vi lover å være veldig synlige sammen med dere i tiden som kommer, – en tid som arbeider for vår felles sak!»

Godt oppmøte også på Torgallmenningen i Bergen. Foto: Bjørghild des Bouvrie

I Trondheim: Symbolsk brenning av jordkloden.

Ingun Bjerke leste dikt på Hamar i kveld. Foto: Ottar Korsnes

På Hamar markerte det nystifta lokallaget av Besteforeldreaksjonen seg, og Ingun Bjerke leste et spesialskrevet dikt på dialekt:

 A Gro sa a angra på Alta-ælva!

Erna har sjansen, løfter’a kjævla

Truer’a  dagens miljøtrøll?

Æller mest egne regjeringshøld!?

Vår saksøkte paragraf 112 (etthundreåtolv)

Ær Grunnlovens viktigste miljøskjold!

Væksta må snu’s!

Den som vil enda mer vækst, ær jo domm,

Spik, spenna gæær’n, hæll økonom!

Inge Riise Iversen hadde laget klimakunst som står utenfor kulturhuset på Hamar. Greta Thunberg på ryggen av en kjempeelg, en dinosaur av juicekartonger og en diger bamseelg. Aksjonistene plasserte gravlyktene foran klimakunsten. Det avsluttet mandagens klimaaksjon. Foto: Ottar Korsnes

Fra lysmarkeringa på Rønvikfjellet i Bodø. Foto: Kirsten Limstrand

Landsstyremedlem i BKAS Bente Bakke med hunden Bruno, stod i første rekke i Moss. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Fra Tromsø – klikk på bilde for større versjon. Foto: Synnøve des Bouvrie og Torben Marthinus.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bjørn Lufall | 05.11.2019

    Flott at så mange engasjerer seg i denne, kanskje den viktigste saken for menneskeheten + planeten og alt det livet som omgir oss. Vi får håpe at politikerne våre begynner å se alvoret.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*