Musikk som speiler klimasorgen

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 1. okt 2019
 • AV:
  Redaksjonen
forside arnet
Foto: Elisabeth Arnet

Det er mange måter å drive klimakamp på. Elisabeth Arnet, låtskriver og journalist, laget låta «Det haster». – Vi trenger noe som speiler våre følelser, sorgen og frykten. Følelsesmessige reaksjoner kan være en viktig drivkraft for handling. Jeg håper låta og musikken min kan gi folk et dytt til å gjøre noe, sier hun. Selv er hun medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon og Miljøpartiet de grønne.

Elisabeth Arnet hadde i lang tid holdt klimakrisens alvor på armlengdes avstand, tenkt at dette må politikerne gjøre noe med snart. Var bekymret og engstelig, men orket ikke kjenne ordentlig på det.

– Så våknet jeg en dag opp og så krisen i hvitøyet, og sjokket og fortvilelsen jeg kjente over at rundt meg var alt «business as usual» traff meg midt i fleisen – folk gikk på jobb, på trening, på vennetreff,  var opptatt med familie og barnebarn,  og politikerne snakket klimakrise på en uforpliktende måte. Hvordan kunne vi gå rundt å late som ingenting når levesettet vårt styrte rett mot katastrofen? Jeg hadde aller mest lyst til å rope høyt: Jammen så gjør noe da!! , forteller hun.

Fortvilelsen hun følte var utgangspunkt for sangen «Det haster». Det er slik hun jobber som låtskriver – hun har et stort uttrykksbehov og kjenner det gjør godt å skape noe kreativt ut av følelsene og opplevelsene sine.

– Når jeg er ærlig i tekstene mine, er erfaringen at de også treffer andre. Det betyr ikke at jeg er privat, tekstene handler ikke i detalj om meg, men har sitt utgangspunkt i noe personlig, men etter hvert i skriveprosessen tar teksten sine egne veier.  Jeg har tidligere skrevet mest om det å være menneske, livet, døden og kjærligheten, men denne gangen opplevde jeg at jeg ønsket å «svare» på noe utenfor meg selv. Likevel handler den jo mest om en sår fortvilelse over tingenes tilstand, så jeg har ikke helt beveget meg bort fra det indre menneskelige univers. Jeg ønsket at den skulle være poetisk og snakke følelsesspråket, kunne treffe folk i hjertet, ikke bare i hodet, sier hun.

Tekstforfatter har hun vært siden 90-tallet, da hun leverte tekster til et større internasjonalt musikkforlag der musikere tonsatte en del av dem. Så tok hun en lang pause, før uttrykksbehovet sprengte på igjen for fire-fem år siden og da var hun klar til å lage musikken selv også. Hun ga ut sin første singel i 2017 og i år kom altså låta «Det haster». Du finner den på Youtube og på SPotify og andre strømmetjenester.

Hun har en drøm om at låta «Det haster» kan spre seg, gi flest mulig det følelsesmessige dyttet til å gjøre noe.

– Jeg tror vi i klimakommunikasjon må spille også på følelser, ikke bare fakta. Vi vet nok om tingenes tilstand. De av oss som våger å åpne opp for frykten og fortvilelsen trenger å få kanalisert disse følelsene inn i konstruktive baner. Det tror jeg blant annet musikk som speiler våre følelser kan bidra til. For meg handler ikke kriseforståelse om å være pessimist eller optimist, men om en holdning. «Jeg vet ikke om det hjelper, men jeg gjør det likevel». For det haster, sier Elisabeth Arnet.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Elisabeth Tveter briseid | 01.10.2019

  Finnes det tilgjengelige noter til Det haster?

 2. Elisabeth Arnet | 01.10.2019

  ELisabeth Tveter Briseid: Det foreligger ikke noter til sangen. Men jeg kan sende deg akkordene hvis det er til hjelp. Hilsen Elisabeth Arnet

 3. Linda Rundquist Parr | 03.10.2019

  Med denne sangen, Elisabeth, har du fanget opp budskapet til mange millioner ungdommer verden rundt. Det nytter, sier også vi i Beseteforeldrenes klimaaksjon. Takk, og atter takk til deg.

 4. Elisabeth Arnet | 06.10.2019

  Takk for hyggelig tilbakemelding, Linda. 🙂

 5. Sterkt og ærlig budskap 🙏. Tusen takk 🙌🌹🌹🌹🌹🌹

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*