cCHANGE Challenge: et eksperiment med endring

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 7. des 2014
  • AV:
    Redaksjonen

cCHANGE-challenge_logo_400x400Med de siste rapportene fra FNs klimapanel har vi fått de mest omfattende og hardtslående konklusjonene noen sinne om klimaproblemet. Det positive er at det er flere mulige scenarier som kan redusere økningen i global temperatur og gjøre det mer sannsynlig å nå det såkalte togradersmålet. Vi har fortsatt et valg om hvordan verden skal se ut i fremtiden. Samtidig hører vi stadig om politiske forsøk – eller mangel på sådanne – på å løse problemet, om møter i mektige styrerom og hvordan teknologiske fremskritt skal redde oss. Alt dette skjer langt fra folk flest og deres hverdag. Prosjektet cCHANGE Challenge snur opp ned på bildet.

30 dager med endring
I cCHANGE Challenge tar personer på seg et personlig endringsprosjekt i sitt eget liv. Denne endringen skal de leve med i 30 dager. Det skal være en utfordring som er gjennomførbar, men som likevel er noe å strekke seg etter.

Det er mange ulike måter å bidra til en mer bærekraftig fremtid, kanskje langt flere enn vi har tenkt på, sier Linda Sygna, den ene av de to prosjektlederne. Formålet med utfordringen er ikke nødvendigvis å endre verden, men å reflektere over hvordan endring skjer, hva det innebærer, hva som er vanskelig, og hvilke reaksjoner man får fra familie og venner.

Prosjektlederne for cCHANGE Challenge er Karen O'Brien og Linda Sygna

Prosjektledere for cCHANGE Challenge er Karen O’Brien og Linda Sygna

Miljødirektoratet har gitt støtte til denne første runden av cCHANGE Challenge, og 12 personer er med. Det er en lærer, en IT- konsulent, en student, to forfattere, en tekstilkunstner, en lektor, en miljøvernleder, en ledelsescoach, en kokk, en forsker og en redaktør. De bor i Bergen, Bryne, Oslo, Trondheim, Fredrikstad og Slemmestad. Utfordringene de har tatt på seg er også ulike. Én reduserer sitt personlige CO2-utslipp til et nødvendig minimum, en tar trappen, en har to strømfrie timer hver dag, en handler uten plastpose, en har satt av en time til kreativ aktivitet hver morgen, flere kutter ut kjøtt, en reduserer bilbruken til det halve, en sykler til og fra jobb, en kildesorterer matavfall, og en har prosjektet 30kr x 30 dager.

I perioden 20. november-19. desember deler de sine erfaringer med omverden gjennom blogginnlegg på websiden http://cchange.no/the-cchange-challenge

Jeg, vi og det store skiftet
Kan vi endre samfunnet så raskt og i så stor skala som klimaendringene krever? Dette er sannsynligvis det viktigste spørsmålet i vår tid, sier Linda Sygna. Mange mener at svaret ligger i endret adferd, for eksempel å sykle, resirkulere, slå av lysene eller dyrke egen mat. Andre peker på behovet for samfunnsendringer med nye reguleringer og lover. Vi trenger begge deler, og framfor alt dedikerte mennesker som tar ansvar for å skape en verden som er mer klimavennlig og rettferdig.

Store omveltninger i historien har ofte startet med dedikerte individer og grupper. Ofte glemmer vi hvilken kraft og potensiale det ligger i dette. Gjennom å leve med en endring i 30 dager vil deltagerne kjenne på kroppen hvor lett eller vanskelig det er å endre på noe i livet. Kanskje vil de også se når det må politiske grep til.

Eksperimentering er viktig fordi det starter nye samtaler og man kan få ny innsikt i hva som skal til for å få til større og raskere skift, og nytt syn på lederskap og engasjement. Også samfunnsmessige prosesser har vippepunkter. Når vi har passert slike kan verden endre seg overraskende raskt, i klimavennlig og rettferdig retning. Enkeltpersoner kan spille en nøkkelrolle i dette skiftet.

img_homepage_c-challengecCHANGE Transformation in a Changing Climate (www.cchange.no) er et fyrtårn for kunnskap og erfaring om bærekraftig og rettferdig transformasjon i møte med klimautfordringen.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*