En viktig konferanse – og hva så?

Broen3Klimakonferansen «Broen til framtiden» gikk av stabelen i Oslo 27. februar, og samlet 3-400 representanter fra fagbevegelse, miljøbevegelse og kirke, og forskere, studenter og klimaaktivister fra alle kanter av landet. Men klimadebattant og besteforeldreaktivist Gunnar Kvåle fra Os er mest opptatt av fortsettelsen. Mange snakket om behovet for «forandring nedenfra». Men hvordan kan flere av oss bli de forandringsagenter som verden trenger? Det holder ikke å konferere, hvis vi fortsetter med å overlate ansvaret til politikere som har vist at de ikke duger. Kan klimabevegelsen gjøre «something big», slik en av foredragsholderne etterlyste?

Forandring nedenfra
Jeg og mange med meg opplevde det som en svært god konferanse. Gode foredragsholdere holdt inspirerte innlegg om hva vi vet og hva som må skje om meget alvorlige klimaskader skal kunne forhindres. Karbonbudsjettet er snart brukt opp og nye oljefelt kan ikke settes i produksjon om vedtatte klimamål skal kunne nås. Det er Norge og resten av den rike verden som primært er skyld i problemet og som må ta ledelsen for nødvendige endringer i energi- og klimapolitikk.

Undertittelen på konferansen var: «En klimaendring nedenfra». Håpet mitt er derfor at flere av de som var med på konferansen – organisasjoner, grupper og enkeltpersoner – vil greie å skape den folkebevegelsen som må til. Mange må da gjøre som flere av foredragsholderne ba om: starte med oss selv og være «change agents» i «vår flokk» enten det er i nabolaget, på arbeidsplassen eller i organisasjonene vi er den del av.

Do something big!
Forfatteren av boken «One million climate jobs», Jonathan Neale mente at det er fare for at vi vil tape klimakampen. Men slik resignasjon er en farlig holdning, og hans eget engasjement viser vel at dette ikke er noe alternativ. Som han sa: Vi kan vinne! Han appellerte til forsamlingen om å bidra til at Norge går foran med aksjoner, «do something big», eksempelvis stoppe landet med en dags generalstreik for klimasaken. Det er intet mindre enn liv og helse for egne barn og barnebarn saken gjelder!

Besteforeldre på Torgallmenningen i Bergen. Gunnar Kvåle til venstre.

Besteforeldre på Torgallmenningen i Bergen. Gunnar Kvåle til venstre.

De store klimaslagene står på Stortinget. Å tillate utbygging av nye oljefelter og ny letevirksomhet er etisk problematisk når vi vet at mye av produksjonen vil komme når vil det meste av dagens restbudsjett av karbon er oppbrukt og utslippene må være raskt fallende. Oppgaven er å få også de store partiene til å forstå dette.

Det ville hjelpe mye om klimaengasjerte gjennom aksjoner viser at de mener alvor. Hvordan skal andre som ikke har satt seg godt inn i saken, tro at utviklingen er så farlig, hvis ikke de mest engasjerte er villige å ta til gatene? Klima-markeringer 1. mai der klimaengasjerte landet rundt deltar under paroler med krav om en radikalt ny politikk vil være en god start.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Andreas Ytterstad | 07.03.2014

  Gunnar, du setter fingeren på akkurat det riktige punktet etter Broen til framtiden. Etter å ha kjent deg i flere år, og møtt deg i mange sammenhenger, vet jeg da også at vi tenker veldig likt om dette: Det er viktig å ta til gatene, det er viktig å tenke stort, og det store spørsmålet etter konferansen er nettopp: hva skal og kan gjøres videre?

  Arrangørene bak konferansen hadde en første evaluering nå på onsdag, og vi skal ha ett til om en knapp måned. Alle er inspirerte, men hva blir det neste store vi kan samle oss om?

  Du antyder selv deler av svaret, 1. mai-mobiliseringer. Jeg vet at dette er godt i gang i Oslo, men håper på mange andre steder også, ikke minst i Bergen.

  Nettopp dette lokale tror jeg er ett viktig steg i retning av de virkelig store tingene – kan alliansen også bygges på ny, i Bergen der du er, i Trondheim og i Drammen og andre steder? Jeg kjenner personlig meget engasjerte besteforeldre (Hei Bjørghild, hei Kari, hei Elisabeth!) som jeg også vet liker hovedbudskapet fra konferansen – arbeidsplasser som broen til et fornybart samfunn. Jeg tror det trengs noen trappetrinn, kanskje til og med noen flere konferanser, for å bygge selvtilliten og forankringen av budskapet som trengs for å få til folkemønstringer.

  Kort sagt Gunnar, spør du meg, så spør jeg deg om something big.

  Men vær sikker, jeg plages av akkurat det samme behovet som du har, for å finne et svar, og jeg kommer ikke til å glemme spørsmålet!

  Klimakameratslig hilsen Andreas

 2. Gunnar Kvåle | 07.03.2014

  Takk, Andreas for hyggelig og inspirerende kommentar! Og gratulerer igjen med denne konferansen som jeg vet at du var en sentral hjerne bak! Og ja, jeg vet at vi begge plages med å finne svaret på hvordan best å bidra til en klimaløsning som monner i forhold til den store utfordringen vi står overfor. Det er desverre fortsatt lite som tyder på en løsning som vil komme fra der den burde kommet, nemlig ovenfra, fra våre politikere og andre med makt i samfunnet. Derfor må vi sørge for, så effektivt som mulig, å bidra til en løsning nedenfra, slik konferansen oppmuntret til. Og jeg husker godt ved etableringsmøte for klimavalg 2013 at du var blant dem som oppfordret til «somthing big» (store klimademonstrasjoner)

  Flott å høre at dere er i gang med å planlegge 1. mai demonstrasjon i Oslo. Vi i Bergen burde absolutt også få dette til. Mange, både fra Besteforeldreasjonen, «fossilfri»-gruppen av studenter og ansatte ved UiB, Naturvernforundet, FIVH, bærekraftig liv på Landås og andre blir sikkert med. Jeg er med i flere av disse gruppene og vil ta opp forslaget med dem. Hadde vært flott om flere byer kunne planlegge dette. Besteforeldreaskjonen har jo aktive grupper i mange byer.

  Jeg tror møtet i Oslo inspirerte mange, og føler nå stadig større engasjement, også blant «folk flest». Takk igjen, for ditt engasjement og arbeid med dette!
  Beste hilsen,
  Gunnar

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*