Olje- og gassmesse?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 15. nov 2022
 • AV:
  Redaksjonen
fra cop

Med sine 636 lobbyister, den største deltakelsen fossilindustrien har hatt på noe klimatoppmøte, er sektoren på offensiven under COP27. Mange er medlemmer i de offisielle delegasjonene, og innflytelsen merkes både i de lukkede forhandlingene og på paviljongene i den åpne delen. Det virker og forsinker nødvendig rask utfasing av kull, olje og gass.

Svein Tveitdal rapporterer fra Egypt og COP27. Han er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Akkreditert observatør for BKA og ForUM, slik han har vært ved flere tidligere toppmøter.

Foto: Keltie Vance, Corporate Accountability.

Fossilindustrien på offensiven i Sharm El Sheikh

Presidentskapet til vertslandet har muligheter for å påvirke utfallet av møtet. «Olje og gass har en viktig rolle å spille i det grønne skiftet. Siden det er en del av problemet, bør det også være en del av løsningen», sa petroleumsminister Tarek El Molla til åpningen av toppmøtets ‘dekarboniseringsdag’ i forrige uke.

– Denne dagen var en komplett olje- og gassmesse i hallene til COP27, sa Julia Levin, fra Environmental Defense Canada. Hovedfokus var på karbonfangst og -lagring (CCS). Utfasing av olje- og gassproduksjon ble knapt nevnt.

Mens industrien presser på for å få CCS inn som en del av løsningen i forhandlingene, sier kritikere at det er en falsk løsning som tillater fossilindustrien å fortsette virksomheten som vanlig, forlenger fossilalderen og tar fokus bort fra utfasing av olje og gass. – I stedet for en siste utvei for å dekarbonisere sektorer som er vanskelig å redusere, som stål og sement, har dette blitt plan A, sa Marine Pouget fra Climate Action Network.

Mange av representantene fra fossilindustrien er medlemmer i de offisielle delegasjonene, og har innflytelse på slutteksten og selve resultatet av konferansen. Et eksempel er Indias forslag om at utfasing av olje- og gass skal inn som et punkt. Dette er naturlig nok lobbyistene imot, og det kan bli utelatt helt, eller teksten blir svekket.

Det høye antallet lobbyister fra fossilindustrien på COP27 ble avslørt av kampanjegruppene Global Witness, Corporate Accountability og Corporate Europe Observatory. En talsperson for disse gruppene sier: «Tobakkslobbyister ville ikke vært velkomne på helsekonferanser, våpenhandlere kan ikke markedsføre sine varer på fredskonvensjoner. De som foreviger verdens avhengighet av fossilt brensel bør ikke slippe gjennom dørene til en klimakonferanse.»

Neste år holdes COP28 i Dubai. Vertslandet De forente arabiske emirater UAE har over tusen medlemmer i delegasjonen her på COP27, hvorav 70 er representanter for olje- og gassindustrien. Det vil være naivt å tro at fossilindustrien vil få mindre innflytelse i Dubai enn den har i Sharm El Sheikh, – i sitt forsøk på å forhindre eller forsinke en nødvendig rask utfasing av kull olje og gass som FN og forskere sier er nødvendig. Følgen er at 1,5-gradersmålet er ute av sikte.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Tone Toft | 15.11.2022

  Takk til deg Svein – selv om du kommer med sørgelige nyheter.

  Dette er virkelig nedslående informasjon. Hva kommer det egentlig ut av COP27?
  Det er tydelig at fossillobbyen og de offesielle representantene har enorm makt… fremdeles.
  Hvorfor legges COp27 til Egypt… et land hvor menneskerettigheter ikke opprettholdes (versting) , olje og gass sektoren prioriteres og aktivisme er så godt som forbudt. Det virker som de reelle klima og naturforhandlingene står i stampe. Blir ignorert. Og hva med vekstproblematikken? blir den i det hele tatt opp på dette møtet. At ubegrenset vekst på en begrenset planet ikke er mulig.
  Og så Dubai som neste stasjon? hvem bestemmer egentlig lokaliseringen? Er det fordi at de har ubegrenset med penger at de blir vertsland for toppmøtene? I så fall blir jo dette så feil som det går an.
  Deltagerlisten og organiseringen i Egypt er ikke med på å forhandle frem de gode løsningene for klima og natur….ja, klodens fremtid.
  Tone

 2. Svein Tveitdal | 15.11.2022

  Hei Tone. COP møtene går på omgang mellom 5 geografiske regioner. Landene der, denne gang Afrika, velger selv vertslandet, i dette tilfellet Egypt. Neste år er det Midt-Østens tur og de har valgt UAE. Klimakonvensjonen lager avtale med vertslandet som danner et presidentskap. Vertslandet må oppfylle visse kriterier som bestemmes av klimakonvensjonen. Flere, bl.a. Christina Figueres og Mary Robinson har tatt til orde for at konvensjonen skal stille strengere krav til vertslandet om kjønnsbalanse i presidentskapet og overholdelse av menneskerettigheter.

 3. Pingback: En kraftkilde til klimakampen | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*