Klima-urettferdighet

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 9. mar 2022
  • AV:
    Redaksjonen
Tørke i Somalia
Internt fordrevne flyktninger pga tørke i Somalia. Foto: Håvard Bjelland

En viktig del av fotograf Håvard Bjellands jobb i Kirkens Nødhjelp er å dokumentere hvordan klimaendringene rammer fattige mennesker i sør, og driver dem på flukt. I Bergen i dag viste han oss noen av disse bildene – og fortalte historiene bak dem. Det er en global utfordring. Det dreier seg om global urettferdighet. Og hva gjør vi med det?

Varmere våtere villere

Det virker merkelig når pengesterke folk stjeler klærne til det som i mange år har vært en mangfoldig grasrotbevegelse landet rundt, og kaller det «klimafestival». Men bortsett fra det er det mye interessant som foregår i Bergen nå om dagen, med tre dager viet en rekke ulike sider ved klimautfordringene og hvordan næringsliv og samfunn skal takle omstillingene som kreves: Hver dag kan man få med seg over 15 arrangement på de ulike scenene, og det hele er velorganisert og særdeles proft gjennomført. Initiativet kommer fra investor Jens Ulltveit-Moe, og det meste som kan krype og gå i Bergen bidrar. – Det som for det meste glimrer med sitt fravær er de vanlige miljøorganisasjonene, men denne «festivalen» er et bevisst framstøt for å engasjere mye bredere.


Klimafinansiering kreves

Møtet om klima-urettferdighet og klimafinansiering var utmerket ledet av generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, Andrew Kroglund. Etter å ha sett de gripende bildene til Håvard Bjelland, fikk vi en samtale mellom ham, samfunnsforsker Arne Wiig fra CMI og Lisa Sivertsen, leder for kommunikasjon og politikk i Kirkens Nødhjelp, som har gjort krav om bedre klimafinansiering til en hovedsak. – I alle de 30 land der vi jobber, ser vi at klimaskader er i ferd med å bli en hovedfaktor bak flyktningestrømmene, sa hun.

– Norge befinner seg i andre enden av det hele og høster milliardgevinster på utvinning og salg av det som forårsaker klimaproblemene som fattigfolk i Afrika og andre steder strever med. Det minste vi kan gjøre, er å gi en klimabistand som monner. I følge Kirkens Nødhjelp vil Norges rettferdige andel ligge på ca 65 milliarder årlig – mot under 10 milliarder i dag, som dessuten for en del blir tatt fra det øvrige bistandsbudsjettet – altså fra verdens fattige, som Lisa Sivertsen sa.
– På spørsmål fra møteleder Andrew Kroglund om bruk av bilder, svarte Sivertsen at dette har stor betydning for å mobilisere empati og solidaritet med ofrene for menneskeskapte klimaendringer. Lidelsene får et ansikt, det er ikke bare tall.

Noen av Håvard Bjellands bilder:

Klimaendringer: Kaltuma Mohammed Umer graver etter vann. Hun husker da det store deler av året var vann i det nå uttørkede elveleiet.

Landsbyen Gerbile i Somalia er rammet av tørke. Zeynab Dayib ved siden av et av sine døde dyr. Den grønne hinnen med gress er det eneste som lyser av håp etter mer enn to år med tørke.

Mohammed Ismel Mohammed husker da det var vann i elven store deler av året.

Landsbyen Beseko nå regnet endelig kommer – og gjør nesten like stor skade som tørken.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Gunnar Kartveit | 10.03.2022

    Sterke og tydelege vitnemål! Kor lenge kan vi finna oss i å ta inn store summar på det som tek livsgrunnlaget frå andre?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*